В нощта срещу понеделник на моста, свързващ територията на Русия

...
В нощта срещу понеделник на моста, свързващ територията на Русия
Коментари Харесай

Кой стои зад експлозията на Кримския мост?

В нощта против понеделник на моста, свързващ територията на Русия с окупирания от нея полуостров Крим, е имало най-малко една детонация. Канал в Телеграм, обвързван с частната войска " Вагнер ", оповестява за два удара - един в 3,04 ч. и един в 3,20 сутринта.

Жертвите са две, заяви губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков: фамилна двойка, чиято 14-годишна щерка е била ранена и е била откарана в болница. По данни на съветските медии фамилията отивало на отмора.

Автомобилният и железопътният превоз бяха прекъснати след детонацията, в това време придвижването беше обновено. В момента се употребява единствено една от двете ленти, само че до първи ноември провалите ще бъдат отсранени, декларират съветските управляващи. Фундаментът на моста не е развален, отбелязва АРД.

Какво е известно за причинителите?

Досега никой не е поел отговорността за детонацията. Руският антитерористичен комитет счита, че Украйна е атакувала моста с подводни дронове.

Част от автомобилния мост е раздвоен. По него сега не се движат коли.Снимка: Сrimea24tv via REUTERS

И Кремъл упреква Киев: " Ние знаем какви са аргументите и кой стои зад терористичния удар ", сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков. " Всичко това е дело на киевския режим. "

Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова пък загатна и вероятно подпомагане от страна на Съединени американски щати и Англия, както напомня АРД: " Нападението против Кримския мост бе осъществено от режима в Киев. А украинските политици и военни взимат решенията си с непосредствената помощ на американските и английските секрети служби и политици ". Руският президент Путин пък заплаши с ответна реакция.

Има индикации, че зад нападението може да стои украинското вътрешно разузнаване СБУ, споделя кореспондентът на АРД в Киев Василий Голод. СБУ не е отрекло присъединяване си пред немската медия. Но всякаква информация за интервенциите на украинските военни щяла да бъде разкрита едвам след успеха на Украйна във войната.

Киевски медии оповестяват, че СБУ евентуално работи взаимно с военноморските сили. Те се базират на вътрешни информации, според които са били употребявани дронове.

Какво е смисъла на Кримския мост?

Мостът в действителност се състои от два моста с дължина 19 км - един за влакове и един за коли. Това е единственият път, който свързва континенталната част на Русия с окупирания от нея полуостров Крим. Мостовете минават над Керченския проток, връзката сред Черно и Азовско море.

Почиващите на Крим руснаци са били посъветвани да се приберат назад в Русия през маршрут, преминаващ през окупираните от Русия украински територии.Снимка: Erik Romanenko/TASS/picture alliance

Преди пет години мостът бе открит от Владимир Путин - защото става дума за влиятелен план с висока стратегическа стойност. " Крим е една от централните военни бази на Русия, която в огромна степен се употребява за войната в Украйна ", споделя кореспондентът на АРД Голод. " Всичко, което лимитира доставките, огромна част от които се правят по моста, е преимущество за Украйна. "

Не бива да се подценява и смиволичното значение на нападението. " То демонстрира на хората в Русия, че Путин не е толкоз мощен и не е в положение да отбрани това, което той приема за своя територия ", споделя още Голод.

Какви ще са отраженията на руснаците, които почиват на Крим?

Полуостровът е обичано курортно място на руснаците. По данни на Риа Новости сега, в пика на сезона, отпуската си там прекарват към 50 000 души, доста от които са пристигнали с кола. Руските управляващи посъветваха туристите да се приберат вкъщи през окупираните от Русия украински територии. Руската държавна телевизия сподели карта на маршрута с дължина 400 км, който минава през Мелитопол и Мариупол до съветския град Ростов. В някои от районите се водят сражения, показва АРД.

Пътуващите безусловно трябвало да вземат паспортите си. " Сигурността е обезпечена от съветската войска " и ще бъде засилена, съобщи назначеният от Русия губернатор на Херсонска област Владимир Салдо. Той бил свел до най-малко преградите по пътя, с цел да разреши прекосяването. Същевременно Салдо предизвести, че имало контролни пунктове за предотвратяването на саботажи.

Има ли паралели с детонацията от октомври 2022?

Кримският мост не за първи път става обект на офанзиви. Конструкцията към този момент беше съществено развалена от детонация през октомври 2022. Много хора изгубиха живота си, част от пътното платно падна в морето, един камион се взриви. В продължение на месеци придвижването по моста бе мощно лимитирано, чак през февруари 2023 бе възобновено напълно.

Още директно след офанзивата Русия упрекна Украйна. Но едвам през май шефът на украинските секрети служби Василий Малюк удостовери присъединяване на Киев в детонацията на Крим, напомня АРД.

Само часове след офанзивата Кремъл приключи съглашението за експорт на зърно от Украйна през Черно море. Според Москва връзка сред този факт и детонацията на Крим няма. Споразумението не бе удължено, защото условията на Русия не са били задоволени, разгласи Песков. Щом това стане, Русия щяла да се включи още веднъж.

***

Припомнете си и това видео от нашия списък:

" Като през Втората международна ": контраофанзивата в Украйна

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР