В нощта на 24 срещу 25 декември през 1818 година

...
В нощта на 24 срещу 25 декември през 1818 година
Коментари Харесай

Тиха нощ, свята нощ ни събира всяка Коледа

В нощта на 24 против 25 декември през 1818 година за първи път е изпълнена ария "Тиха нощ, свята нощ " (на немски: Stille Nacht). Това се случва по време на Коледната литургия в Оберндорф край Залцбург. Автор на истинския текст, написан на немски език, е австрийският духовник Йосеф Мор, а мелодията е композирана от органиста и преподавател по музика Франц Грубер.

Днес съществуват голям брой версии на историята за основаването на тази ария.

Немският текст за истинските шест строфи на химна, прочут ни като "Тиха нощ ", бил написан от Йосеф Мор в 1816 година, когато той бил още млад духовник, назначен в църквата в селцето Марипфар в Австрия. Неговият дядо живеел наоколо и можем да предположим, че той може би е измислил и написал тези стихове по време на някоя от своите разходки, когато е отивал при своя възрастен роднина. Дали това е по този начин –не знаем, и можем единствено да допускаме какво е въодушевило Йосеф Мор да съчини тази поетическа версия за раждането на Христос. Но, всички ние сме щастливи, за това че той не е не запомнил това свое стихотворение, когато се е върнал назад в Оберндорф, година по-късно.

На 24 декември 1818 година Йосеф Мор отишъл в дома на учителя по музика Франц Грубер, който живеел на квартира в близкия град Арнсдорф. Показал на своя другар написаната поема и го помолил да добави мелодия в акомпанимент на китара, с цел да може да се изпее в църквата. Защо е желал да сътвори новият химн - не ни е известно. Според някои версии повода е в това, че не е работел органът в църквата. Според други, помощникът на пастора, който обожавал музиката на китара, просто е желал новият химн за Рождества да се извърши по този метод.

По-късно същата вечер, когато тези двама другари, поддържани от хора, стояли пред основния олтар в църквата "Св. Николас " и пеели "Stille Nacht! Heilige Nacht! " за първи път, надали са могли да си показват въздействието, което ще има тяхната комбинация по целия свят.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР