В нощта между неделя - 31 октомври, и понеделник -

...
В нощта между неделя - 31 октомври, и понеделник -
Коментари Харесай

Георги Георгиев, БОЕЦ за ФАКТИ: Нашите съмнения са, че аварията край Ветрино е свързана с “Турски поток”


В нощта сред неделя - 31 октомври, и понеделник - 1 ноември 2021 година, повреда на газопровод разсъни жителите на село Ветрино и околните обитаеми места.

Аварията се случила към 02:50 часа през нощта, а звуците от нея - мощно бумтене, били чувани и усещани като трептения в продължение на над 30 минути.

Според формалната информация от “Булгартрансгаз” става дума за скъсване на 28 метра тръба от газопровод, строен преди 35 години.

Гражданско съдружие “БОЕЦ” обаче има съществени подозрения, че повредата е била по новата тръба на “Турски поток”, която струваше на България над 2,5 милиарда лв. без Данък добавена стойност. Конкретната сума пocoчeнa в oтгoвoр нa cлужeбния миниcтър на енергетиката Aндрeй Живкoв по реда на парламентарния надзор - 2 540 661 575,67 лв. без Данък добавена стойност. Конкретното място, където съгласно “БОЕЦ” се е случила повредата, е новата компресорна станция “Нова Провадия” и/или тръбите на " Турски поток ".

Припомняме, че на 1 ноември, след сигнали на жители към тях, точно “БОЕЦ” първи оповестиха за повредата - даже преди самите “Булгартрансгаз” да дадат информация.

Защо “БОЕЦ” считат, че истината за повредата се крие - по тази тематики от ФАКТИ разговаряхме с ръководителя на сдружението Георги Георгиев.

Разговорът стартира с това, което локалните хора разказали на “БОЕЦ” за нощта на повредата.

“Жителите на Ветрино и на близките села са претърпели един същински смут. Около 02:50 часа през нощта са усетили един страховит гърмеж - по този начин го разказват самите те, който е разтресъл земята. Треперили са къщите на хората, вратите и прозорците са се тресяли. След това в продължение на повече от 30 минути хората чували ужасяващ звук - бумтене, което разказват като политане на аероплан, само че десетократно по-силно. Впрочем има хора, които са записали тези звуци и ние ги публикувахме на нашата страница във Фейсбук.

Едновременно с това, неналичието на информация за случилото се, несъмнено, е засилила техните страхове. Нормално е хората да се тормозят, знаят каква инфраструктура е ситуирана наоколо до техните село, къщи и парцели. За страдание са оставени в този режим на безпокойствие в продължение на дълги часове”, уточни Георги Георгиев.

Той изясни и аргументите да се съмнява в изказванието на " Булгартрансгаз ", че повредата се е случила по остарелия газопровод. “Всички дейности на институциите досега пораждат подозрения. Първо, осведомителното затъмнение, което беше наложено върху тази повреда в часовете откакто тя се случи. Контактите на “БОЕЦ” с локалната власт, с кмета на Ветрино, с поданици на района демонстрират, че до следобеда на 1 ноември те не бяха осведомени публично за това какво се е случило, какво се случва, има ли заплаха и опасности за тях.

От друга страна, наличието на прокуратурата на мястото на повредата директно откакто тя се случи повдига в допълнение въпроси. “Булгартрансгаз” и прокуратурата са две от системите, които не престават да са под контрола на Бойко Борисов и неговия мафиотски клан. Колаборацията сред тези две системи на място и игнорирането на останалите управляващи и институции, като да вземем за пример локалната власт, затвърждават тези подозрения.

Също по този начин, имаме и чисто механически въпроси, като да вземем за пример за какво беше спряна компресорната станция “Нова Провадия”, която е част от инфраструктурата на “Турски поток”. Ако става дума за някаква спукана остаряла тръба, както те показаха повредата, пробвайки се да омаловажат случилото се, за какво тогава компресорната станция прекрати своята активност, за какво тогава износът за Сърбия и за Унгария беше прекратен, в случай че инфраструктурата на “Турски поток” не е наранена? БОЕЦ направихме последната инспекция през вчерашния ден следобед - дотогава износът за Сърбия не беше възстановен”, сподели Георги Георгиев.

“Още на 2 ноември, вторник, сръбското държавно управление даже заяви, че стартира импорт на газ от Унгария. Тоест в противоположна посока - не от България към Сърбия, а от Унгария към Сърбия”, добави той.

“На 1 ноември “БОЕЦ” потърсихме “Булгартрансгаз” за отговор на наши въпроси, на които те отхвърлиха да дават отговор, като ни насочиха да ги зададем документално. Веднага го сторихме. И досега ние нямаме отговор на нито един от поставените въпроси. Не единствено това, ние нямахме никаква реакция от тяхна страна, в това число не получихме и входящ номер на нашето заявление по Закона за достъп до социална информация, посредством която форма зададохме нашите въпроси. Затова аз и Любо Венков бяхме принудени да отидем персонално в централата на “Булгартрансгаз” през вчерашния ден като представители на “БОЕЦ”. Заявихме среща с господин Владимир Малинов, изпълнителния шеф на сдружението. Оказа се, че него го няма, както и нито един от членовете на Управителния съвет на сдружението. Всички те не бяха на работа или най-малко не бяха в постройката. Не получихме отговор къде са тези хора и за какво не са на работното си място, за какво не можем да се срещнем с нито един от тях и за какво три дни след повредата още не може да ни бъде отговорено”, описа Георгиев.

“Вчера потърсихме и господин Делян Димитров, който е член на Управителния съвет на “Булгартрансгаз” от 2015 година насам. Това е брачният партньор на Севделина Арнаудова - някогашен консултант към Министерски съвет и сегашен персонален пиар на Бойко Борисов. Оказа се, че и този човек го няма, и той не е на работа. Само преди няколко дни разкрихме, че Димитров, като член на Управителния съвет на “Булгартрансгаз”, получава 11 000 лв. месечна заплата или към 130 000 лв. годишен доход”, добави той.

“Нашите подозрения се показват в това, че повредата е обвързвана по някакъв метод с инфраструктурата на “Турски поток”. Дали с компресорната станция “Нова Провадия” и/или с газопровода “Турски поток”, ние още не сме сигурни и не знаем. Фактът, че компресорната станция не работи, фактът, че не получаваме отговори на съответните въпроси, свързани със станцията и с “Турски поток”, задълбочават нашите съмнения”, изясни ръководителят на “БОЕЦ”.

“С нашите цивилен репортажи по време на градежа на тръбата на “Турски поток” излъчихме и извършихме голям брой цивилен инспекции. Те демонстрираха практики по време на градежа, които ние определихме като поставящи в риск качеството на самия градеж. Още тогава предположихме, че стилът на работа на тези съветски и беларуски компании, които строяха безотговорно - там нямаше нито един представител на българската страна, който беше режим на бързане и на денонощна работа, допуска повреди.

Случващото се в този момент ни връща една година обратно и се питаме дали повредата край Ветрино не е проявяване точно на тези пороци в градежа на газопровода. Питаме се и в какъв размер са вредите и то освен материалните вреди, а още вредите от загубата на директни такси, вероятно от неустойки и санкции. Питаме се и дали тази компресорна станция има застраховка, която да покрие тези вреди, дали има публикуван документ за работа. Знаем, че снабдител на оборудването е американска компания, която е допустимо, след наложените наказания върху газопровода от държавното управление на Съединени американски щати, да не е издала подобен документ. Липсата на подобен документ слага под подозрение и съществуването на застраховка на оборудването”, сподели още Георги Георгиев от " БОЕЦ ".

На въпроса каква би могла да бъде ролята на прокуратурата в този проблем, той отговори: “Прокуратурата има една роля: в случай че бъдат открити данни за някакво закононарушение - тероризъм, незаконна немарливост, несъблюдение на служебните обвързване, човешка неточност, и бъде сезирана, тогава да влезе в роля и да образува досъдебно произвеждане, в границите на което да откри всички обстоятелства и условия, свързани с тази повреда. При тази повреда обаче, газопреносната мрежа, като част от обект от национално значение, е под юрисдикцията на ДАНС и Министерство на вътрешните работи. Това са институциите, които би трябвало да създадат първите огледи и да преценяват дали има данни за закононарушение, като в случай че открият такива, сезират прокуратурата. Фактът, че прокуратурата идва на място първа, отделя региона и паралелно с това върху събитията директно след повредата се постанова осведомително затъмнение, у мен буди подозрение, че това е опит да бъде прикрита истината за самата авария”.

В края на диалога Георгиев разяснява какви биха били разумните дейности оттук нататък. “БОЕЦ” декларирахме среща с изпълнителния шеф на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов, откакто не можахме да осъществяваме такава среща през вчерашния ден. Очакваме в околните дни да ни осведомят за дата и час за такава среща, най-малко неговата секретарка пое ангажимент за това”, приключи той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР