В Норвежко море са открити радиоактивни вещества. Нормите на концентрацията

...
В Норвежко море са открити радиоактивни вещества. Нормите на концентрацията
Коментари Харесай

Чернобил в Норвежко море: съветската атомна подводница ще убива бавно, със скоростта на корозията на метала

В Норвежко море са открити радиоактивни субстанции. Нормите на концентрацията са превишени 100 000 пъти. Източникът е руската атомна подводница „ Комсомолец “, потънала на 7 април 1989 година на юг от Мечия остров, сред Норвегия и архипелага Шпицберген.

Вече 30 години „ Комсомолец “ лежи на дъното на Норвежко море и съставлява интерес единствено за военните историци. Но аргументите за пожара в най-хубавата към оня миг руска атомна подводница по този начин и не бяха огласени. Тя беше наричана „ Златната рибка “ – немислимо скъпият план бе сравняван с план от галактическия бранш. Титановият корпус осигуряваше опция за потопяване на рекордна дълбочина, което гарантираше подводницата да не бъде уловена от пеленгаторите.

Историята за гибелта на този упорит план злокобно припомня за неотдавнашния неуспех на „ Лошарик “, когато починаха 14 моряци – противопожарната система не се е справила с големия пожар, в системата за въздухоподаване за шланговите дихателни апарати са попаднали горивни артикули. Неуязвимата за набези, неуловимата, мощната и напълно нова за времето си „ Комсомолец “ почина и стана гроб за моряците. Загинаха 42 души от екипажа, избавиха се 27.

Десет години след нещастието с „ Комсомолец “ следствието бе прекъснато с формулировката, че „ е невероятно да се открият същинските аргументи за пожара и потъването на подводницата “. За изваждането й от дълбочина 1 680 метра в никакъв случай не е ставало дума, а историята не познава сходни случаи. Според формалните известия, реакторът е бил заглъхнал автоматизирано по време на пожара.

Оттогава „ Комсомолец “ е била от време на време обследвана от отечествени експерти благодарение на дълбоководните апарати „ Мир “. Докладите се свеждаха до заключението, че атомната подводница не съставлява опасност за околната среда. Все отново се фиксираха дребни приключвания на радиоактивни субстанции, включително на Цезий-137. Впрочем, нищожно количество.

Поради това известието в Туитър на норвежката Агенция за нуклеарна сигурност за открити високи концентрации радиоактивни субстанции покрай „ Комсомолец “ стана освен сензация, само че и мотив за суматоха. В отчета на взаимната експедиция на норвежки и съветски учени, изследвали подводницата благодарение на отдалечено управляем дълбоководен уред, се показва превишение на концентрацията със 100 000 пъти над нормата .

Норвежката телевизия TV2 цитира ръководителката на експедицията Хилде Хелдал, която осведоми за открити 10 бекерела на литър радиация. Руските медии неотложно написаха за рекордното излъчване от подводницата, явно станали жертва на компликациите в превода. Норвежците приказват не за превишение на радиацията, а за централизация на радиоактивни субстанции – а това е огромна разлика.

Експертът Андрей Золотков изяснява, че въобще не става дума за радиация като поток от частици, а за някакви субстанции, разтворени във водата. „ Това е мотив да се замислим за аргументите. Това е звънец. На дъното лежи потопена атомна подводница, на която вървят корозионни процеси. И в случай че по света има процедура с покачване на кораби от 100-200 метра, то от дълбочина над 1 500 метра никой не е вадил подводница “, разяснява той.

Золотков е неоспорим специалист в региона на радиоактивното замърсяване, професионален атомен инженер, който знае всичко за радиоактивните обекти на Северо-Запада. Той предлага да се обърне внимание на това какви изводи обнародват норвежците след окончателните резултати от експедицията. Главният въпрос е какви тъкмо субстанции са открити в пробите. Ако това са изотопи от цезий и стронций, значи лъченията са фактически от реактора.

И това ще бъде най-трудното за света . Първо, то ще ощети рибния бранш, който е забележителна част от стопанските системи на северните страни, включително Русия.С концепцията за чиста Арктика също ще се наложи да се извиним. Впрочем, заразяването на Световния океан с радиоактивни изотопи надали ще остане местен проблем.

Съветската подводница може да стане втори Чернобил, само че муден – ще убива със скоростта на корозията на метала.

Руската страна явно се пробва да снижи репутационните си загуби. Медиите цитират военния специалист Алексей Леонков, който упрекна норвежците, че те сами в хода на проучванията на херметизацията са нарушили здравината на корпуса на подводницата, която, внимание – „ играе ролята на саркофага като в Чернобил “. Тук би трябвало да се напомни, че никакъв нуклеарен гърмеж в подводницата не е имало, а това значи, че няма и саркофаг . Второ, солидният корпус на „ Комсомолец “ е изгубил херметизацията си по време на пожара, заради което екипажът е съумял да я повдигне на повърхността, само че в последна сметка тя въпреки всичко е потънала. И, трето, несъмнено, че норвежците на никое място не са прониквали и не са оставили никакви дупки по корпуса.

Възможно е алармените настройки към момента да са преждевременни. Реакторът може да се окаже изцяло херметизиран, а източници на изотопите теоретично може да са други железни елементи на подводницата, тъй като всяко друго съоръжение може да корозира.

Експертът Золотков предлага не да се поддаваме на суматохата, а да дочакаме заключенията от проучванията. Но без значение от детайлите, оповестената информация към този момент еднопосочно приказва за новата задача на приарктическите страни – да решат казуса с „ Комсомолец “. Изграждането на саркофаг на такава огромна дълбочина е фантастика, интервенция по повдигането – не по-малко комплицирана и рискована концепция. И нещо подсказва, че спасяването на света от потъналата руска подводница с изработването на неповторими планове и с отделянето на финансиране, ще бъде направено не от Русия, а от Скандинавия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР