В Нормандия, на брега край Ла Манша, инженери се надпреварват

...
В Нормандия, на брега край Ла Манша, инженери се надпреварват
Коментари Харесай

Проблемът на най-големия производител на ядрена енергия, който 10 години остава нерешен

В Нормандия, на брега край Ла Манша, инженери се надпреварват да оправят осем дефектни заварки в третия реактор на централата, която трябваше да покаже френското предимство в нуклеарната енергетика. Това обаче не се случи - стартирането в употребата на реактора към този момент закъснява със 7 години, като съгласно последните проекти предстоят още 3 години забавяне.

Френската енергийна компания Electricite de France (EdF) в този момент има намерение да изпраща роботи до компрометираните заварки, които са труднодостъпни. Това е следващият крах на националната компания в един план, който в последна сметка ще закъснее с цяло десетилетие и ще коства на страната съвсем четири пъти повече от плануваното, написа Bloomberg.

" Всяка година чуваме, че има нов проблем. Не е задоволително един от най-престижните и стратегически браншове за страната ни да е изправен пред толкоз доста компликации ", съобщи финансовият министър на страната Бруно Льо Мейр неотдавна.
 Ново закъснение в построяването на френската нуклеарна централа, която трябваше да е подготвена преди 7 години
Ново закъснение в построяването на френската нуклеарна централа, която трябваше да е подготвена преди 7 години

Ремонтът на дефектни заварки оскъпява плана с 14%

Третият реактор на централата Flamanville по последни данни ще бъде приключен през 2022 година, а крайната цена на плана ще бъде 12,4 милиарда евро (13,8 милиарда долара). Само въпросните заварки ще костват на страната 1,5 милиарда евро. Отбелязвайки несигурността към плана, Льо Мейр в този момент към този момент притиска енергийната компания - той дава 1 месец период на EdF за правенето на проект за деяние за ремонтирането на новото оборудване, преди ситуацията да е стигнало до такава степен, че Франция да стартира да премисля построяването на нови нуклеарни мощности като цяло.

За националната енергийна компания, която е максимален производител на нуклеарна сила в света, Flamanville е единствено едно от многото провокации. Оттатък канала - във Англия - EdF също бави два плана, разноските по които също бяха нараснали - до 22,5 милиарда паунда, което е с 2,9 милиарда паунда повече от изчисленото по-рано. Друг значим миг са и възходящите разноски по поддръжката на всичките 58 домашни нуклеарни мощности, които обезпечават над 70% от електричеството на Франция.

Преди година EDF беше компанията с максимален пазарен дял в енергийния бранш в Европа. Сега пазарната й капитализация възлиза на 28 милиарда евро, по-малко от половината от тази на италианската Enel SpA, която набъбна до 69 милиарда евро поради триумфа на своя бизнес с възобновими източници на сила. Акциите на немската комунална компания RWE AG, която възнамерява да закрие нуклеарните си централи и последователно приключва производството на въглищни съоръжения, набъбнаха с 43% тази година. Датската Orsted, която е неоспорим водач при офшорните вятърни генератори и която имаше 6 пъти по-малко доходи от френския колос, също съумя да го надмине. Акциите на EDF са изгубили 34% от цената си единствено през тази година.
 Снимка 451085
Източник:

" Инвеститорите остават настрани заради актуалните неясноти след мощно отрицателните настройки и вести по отношение на нуклеарната промишленост ", споделя Огюст Дерикс, анализатор от AlphaValue. Той упреква изпълнителния шеф на ЕdF и неговата непримиримост да преследва нуклеарната енергетика, което лимитира евентуалния напредък на ВЕИ, а те се правят оценка по-добре от пазара.

EdF се бори да обезпечава по 15 милиарда евро, които са нужни годишно за поддържането на стареещите нуклеарни реактори. Компанията също по този начин построява нови нуклеарни и възобновими планове, работи се по модернизиране на електрическата мрежа и внедряване на интелигентни електромери.

Печалбите на компанията бяха наранени освен от падащите цени на електрическата енергия, само че и от проблемите с сигурността, които принудиха реакторите да бъдат затворени за няколко месеца във Франция и Англия. Освен това компанията има още да извежда от употреба два от най-старите реактори във Франция през идната година, както и още 10 реактора до 2035 година. Обработката на нуклеарните боклуци също е предизвикателство.

Според система, въведена преди съвсем десетилетие за усилване на конкуренцията, конкурентните снабдители на електрическа енергия могат да закупят към 25% от нуклеарната продукция на EdF по 42 евро на мегаватчас. Това е с към 10 евро под настоящите цени на едро. Цената също не е променяна от 2012 година, което не се харесва на EdF.
 Защо светът има потребност от повече нуклеарни мощности?
Защо светът има потребност от повече нуклеарни мощности?

Над 20 нови нуклеарни реактора би трябвало да бъдат пуснати преди 2020 година
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР