В нормални условия Коледа би трябвало да е блажено безвремие

...
В нормални условия Коледа би трябвало да е блажено безвремие
Коментари Харесай

Тръмп иска да яхне и Федералния резерв

В естествени условия Коледа би трябвало да е блажено безвремие за Федералния запас и за анализаторите, на които се заплаща, с цел да го отразяват. Миналата година обаче въобще не бе "нормална " с Доналд Тръмп като собственик на Белия дом. Успоредно с комерсиалните войни, които води против сътрудници и неприятели и с политическите си съперници и несъгласни с ръководството му съпартийци и членове на държавното управление, щатският президент не стопира да нападна (от "Туитър ") и централната банка на страната и нейния ръководител Джеръм Пауъл. Словесният огън бе изключително натоварен през седмицата преди Коледа и доближи до откровени подмятания за уволняване на Пауъл.

В опит да заличи нанесените вреди щатският финансов министър Стийвън Мнучин разяснява в "Туитър ", че работното място на водача на Федералния запас е безусловно несъмнено. Злочестият служител обаче вся спомагателни страхове, като разкри във официално изказване, че е разговарял с шефовете на шестте най-големи американски банки, с цел да разиска ликвидните им позиции. Нищо чудно, че на 24 декември 2018-а щатските фондови тържища записаха рекорден срив (в исторически план) в навечерието на светлия празник.

Като се има поради, че Тръмп обвърза еднопосочно политическия си триумф с възхода на фондовите пазари, той бе захласнат от концепцията, че за последните борсови земетресения виновност носи само Пауъл. След като Федералният запас увеличи на 19 януари 201базовата си рента за четвърти следващ път за изтеклата година, американският водач се оплакал на сътрудниците си, че шефът на централната банка ще го трансформира в "Хувър " - засяга стопанина на Белия дом в ранните години на Великата меланхолия. Тръмп добавил, че миналогодишният избор на Пауъл за ръководител на Федералния запас е най-голямата неточност в президентския му мандат и попитал дали има пълномощия да го в профил от поста. При това, без да си дава сметка, че акциите падат частично и поради неговите лични политики, в това число и ескалиращата комерсиална война с Китай, спирането на работата на федералното държавно управление и чезнещите резултати от данъчните понижения за 1.5 трлн. щ. $, почнали в края на 2017-а.

Лихвените нараствания на Федералния запас разтревожиха вложителите, които явно имат по-песимистичен взор върху щатския икономически напредък, в сравнение с банковите парични стратези. Някои анализатори показват, че размишленията на Тръмп за централната банка на Съединени американски щати единствено ще предизвикат по-голяма неустановеност. В тази връзка основният икономист на канадската група за ръководство на вложения Gluskin Sheff - Дейвид Розенбърг - разяснява на 23 декември 2018-а, че "ако шефът на Фед Пауъл бъде уволнен ", това, което се случи на пазарите през предходните няколко седмици, ще наподобява като разходка в парка... Доларът ще попадне в низходяща серпантина и даже доверието в щатския пазар на държавни бумаги ще ерозира, изключително измежду задграничните кредитори ".

Тази заплаха пък подтикна съветниците на Тръмп да се втурнат в конкуренция да твърдят пазарите, че президентът въобще не е имал желание да гони Пауъл. Прессекретарят на Белия дом - Сара Сандерс, увери репортерите, че не знае за каквито и да било проекти за отстраняването на ръководителя на Федералния запас. Което всъщност не значи нищо, като се има поради непредвидимият темперамент на началника й. Временният началник на администрацията на Белия дом - Мик Мълвани, пък изясни, че президентът "вече схваща, че няма пълномощия да уволни Пауъл ". А икономическият консултант на Овалния кабинет - Кевин Хасет, сподели, че работното място на шефа на щатската централна банка е "100% несъмнено ".

В интерес на истината даже вложителите, които не са съгласни с възходящата лихвена тактика на Федералния запас, не желаят политиците да играят по-голяма роля при определянето на паричната политика на централната банка и избират да оставят ръководството на лихвите в ръцете на технократи. Повечето развити стопански системи са дали забележителна автономност на централните си банки във връзка с паричната тактика точно поради опасения, че политиците ще желаят да усилят краткосрочния напредък за сметка на инфлацията и неустойчивостта.

Всъщност Пауъл не е единствената цел на Тръмп. По време на предизборната си акция президентът обвиняваше и предходния началник на Федералния запас - Джанет Йелън, в политически стимулирани решения. Тръмп твърдеше, че Йелън "трябва да се засрами ", задето поддържа лихвите ниски, защото този акт бил от изгода на някогашния президент на Щатите - Барак Обама.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР