В нормална държава дори само последните епизоди на грозно полицейско

...
В нормална държава дори само последните епизоди на грозно полицейско
Коментари Харесай

10 причини за незабавна оставка на целия кабинет

В естествена страна даже единствено последните епизоди на грозно полицейско принуждение са задоволително съображение министър-председателят да подаде оставка. След седмица на тежка политическа рецесия обаче Борисов реши да жертва единствено трима министри - на финансите Владислав Горанов, на вътрешните работи - Младен Маринов, и на стопанската система - Емил Караниколов. Обяснението за оставките е, че регионалните координатори на партията желаят по този начин да бъдат опровергани "внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в директна взаимозависимост от Движение за права и свободи и Делян Пеевски ". Няма и дума за прегрешенията на тримата, вместо това има благодарности за отличната работа. Оставките закъсняха, а и митингът не желае това, а промяна на модела. Защото последните дни демонстрираха, че в страната не е останало нищо обикновено след 11 години ръководство на ГЕРБ, което водачът на "Да, България " Христо Иванов разказа по този начин: опростачване на всичко, преобразяване на лъжата и операцията в закон, отричане на разделянето на управляващите, изпразване на институциите от смисъл. В. "Сега " направи опит да систематизира 10-те най-ключови порока на ръководството на Бойко Борисов. Те няма да се преодолеят с отстраняването на 1-2-3 или 10 министри.

1. Корупцията - закононарушение без наказване
Напоследък единствено слушаме клетвите на прокуратурата, че недосегаеми няма. Това обаче не проличава от дейностите й по всички кавги, свързани с Бойко Борисов и дългогодишното му ръководство. А те са хронични. В момента старите кавги като "Ало, Ваньо " и "Ти си го избра " бледнеят на фона на "Барселонагейт ", изказванията на укриващия се в Дубай предприемач Васил Божков за такса "помагане ", фотосите от спалнята на премиера и публикуваните записи, от които глас, наподобяващ на неговия изяснява по какъв начин е вкарал КФН в "Еврохолд " и сипе грубости. Около всяка по-крупна социална поръчка витаят големи подозрения, че спечелилият е свирен авансово. Макар да разкриват порочни сраствания сред управляващите и да оставят съществени подозрения за корупция и търговия с власт и въздействие, всички тези кавги си наподобяват по едно - остават ненаказани. Прокуратурата подвига пушилка с инспекции, само че не всъщност, а по механически детайлности. После инспекциите се приключват с претекстове, които обществото в никакъв случай не узнава. А за разлика от други каузи, по които драговолно и в прорез с базисни законови правила прокуратурата разгласява доказателства, в тези случаи се задоволява единствено да разгласи, че ще разпита Борисов. Той пък по предписание или отхвърля, или омаловажава разкритията.

2. Реформа всяка тук оставете
Третото държавно управление на Борисов даже не се пробва да лъже, че организира промени. Ако не броим бранша на образованието, където измененията следват естествения ход на признатия през 2015 година учебен закон, публичните системи вървят най-вече на самотек. Кабинетът не работи по решаването на дълбоките структурни проблеми, а хоризонтите за едно или друго заричане непрекъснато се отсрочват. За бездействието на държавното управление способства и удобната икономическа обстановка. До момента с коронакризата кабинетът се радваше на напредък и не полагаше никакви старания за усъвършенстване на системите, като удовлетворяваше обособени претенции с обилно напръскване на пари. В бранша на опазването на здравето цялостна злополука претърпя опитът за предложение на модел за демонополизация на НЗОК. В същото време директните заплащания от пациентите са най-високите в Европейски Съюз. Системата за общественото подкрепяне остава несъответстваща и това ясно се видя по време на рецесията с ковид. Тя още веднъж осветли и обстоятелството, че електронното ръководство у нас остава на несъответстващо равнище. Кабинетът съумя да извърши обособени цели, с цената на многомесечно крушение - като въвеждането на тол системата. В бранш "Енергетика " мъглата към АЕЦ "Белене " остава, а в средносрочен проект тиктакат бомби около Зелената договорка на Европейски Съюз. България не сподели и че се е научила да усвоява дейно еврофондовете.

3. Социализъм за частна приложимост
Управлението на Борисов направи подобен подем на социализма, че в Българска социалистическа партия синеят от злоба. Подобно роене на държавни служби и на държавни предприятия не е имало от времето на Тодор Живков. В последните години се появиха компании мастодонти - черни каси на властта, в които кабинетът наля милиарди левове на българските данъкоплатци. Най-новият "франкенщайн " на сякаш дясното държавно управление на ГЕРБ са Държавната петролна компания със стоте бензиностанции, дето сякаш щели да борят петролния картел. През януари се пръкна така наречен ВиК холдинг, на който "Борисов 3 " даде 1 милиарда лв. от бюджета - несъвсем ясно защо. Преди това се яви компания за ремонт на язовирите, на която държавното управление повери половин милиард лв. от остатъка. На държавната "Автомагистрали " Министерски съвет на два пъти даде по 1.3-1.4 милиарда лв. - сякаш да дострои историческата автомагистрала "Хемус ". Всички тези предприятия в действителност са просто диспечери на колосални средства, които се усвояват от фирмените обръчи. Служат и за хранилки за правилни партийни фрагменти, които хем взимат положителни заплати по бордовете, хем насочват държавните милиони към верните частни джобове. "Борисов 3 " надмина по безочливост предните кабинети и използва хазната и държавната ББР, с цел да налее 140 млн. лв. в частната ПИБ. Държавата на Борисов и Пеевски национализира частните лотарии и "Авионамс ", посегна към "Дунарит ", опитва да вземе даже спящите акции на българите от всеобщата приватизация.

4. Смъртоносна незначителност
Една от най-отвратителните характерности на ГЕРБ е безпардонното в количествено и качествено отношение кадруване.„ Той е като Бил Гейтс. В момента следва, а за поста не се изисква висше образование”, декларира през 2012 година в Народно събрание земеделският министър Мирослав Найденов за шефа на „ Напоителни системи” Георги Харизанов. Харизанов мина през целия "кариерен " набор и по едно време дори беше с белезници, само че през днешния ден е абстрактен гуру, политтехнолог, медиен флагман и други такива обязаности в дома на Бойко Борисов. А може ли човек на 25 години да има качества за регионален шеф? Да, в случай че е дете знамение на Партията – по този начин потегля кариерата на Николай Нанков, който никакъв скандал не може да изкорени от властта. А може ли да се стане член на Съвет за електронни медии с тапия по земеделска стопанска система? Да, в случай че си задоволително правилен кадър на Вежди Рашидов. А може ли министър на правораздаването да бъде човек като Данаил Кирилов, който с един пост във "Фейсбук " е в положение да настрои цялата страна против държавното управление, та чак се наложи да му забранят да се обажда в обществените мрежи? Тия дни ГЕРБ има нова звезда - Маноил Манев, създател на книги за тамплиери, на стихотворения, също и на писания в региона на бодигардството. На парламентарните банки той е в компанията на емблема, устояла всевъзможни стихии – Лъчо Мозъка. Точно такива хора ръководят в ерата на ГЕРБ язовири, опазване на здравето, полиция, правораздаване и така нататък На база на случилото се в някои от тези сфери, може да се заключи: смъртоносна незначителност.

5. Крадци на природа
Евгени Дайнов неотдавна назова ръководещите "крадци на природа ". И с право. Те разрешиха изсичане на гори, разораване на дюни, обграждане на частни плажове, бетониране на черноморския бряг, замърсяване и пресушаване на реки, езера и язовири, тровене на въздуха по всевъзможен метод - от горене на нездравословни боклуци до бълване на химически токсини. Подпорният курорт на Алепу, узурпираният от "ЛУКойл " и частни имения на Ахмед Доган нос Чукалята с плаж Росенец, багери и булдозери в Рила, сякаш прокарващи пътеки до езерата, са единствено няколко нашумели в последно време образци за съсипването на българската природа. А министърът, който дава отговор за отбрана на природата, се цупи, че му търсят сметка - не бил екологична бухалка. Няма данни Емил Димитров да е погнал някого за "зелени закононарушения ". Няма данни и министърката на благоустройството да се е загрижила за тоновете противозаконна арматура, бетон и асфалт, подиграващи се със Закона за отбрана на Черноморското крайбрежие и жонглиращи със Закон за устройство на територията. Никой във властта не вижда какво горят и какви токсини бълват ТЕЦ-овете на известния предприемач Христо Ковачки. И никой не вижда по какъв начин дребните вецове на огромните олигарски изпиват водата и убиват нейните жители.

6. Полицейското принуждение, което властта не вижда
През последната седмица станахме очевидци на жестока експанзия от страна на полицията по отношение на хора, излезли на кротичък митинг за оставка на държавното управление и основния прокурор Иван Гешев. Близо седмица управлението на Министерство на вътрешните работи, прокуратурата и министър председателят Бойко Борисов не виждат шокиращите фрагменти и отхвърлят да потърсят отговорност от бруталните служители на реда, въпреко множеството видеозаписи и разкази на очевидци. Напротив - от Министерство на вътрешните работи неведнъж повториха, че и те имат майки и деца и няма да толерират да бъдат замеряни с бомбички и бутилки. Този двоен стандарт в допълнение нагнетява напрежение. Обезпокоително е, че държавното обвиняване си затваря очите за полицейското принуждение и отхвърля даже проформа да образува следствие по шокиращите записи. В парк "Росенец " пък полицията искрено бе впрегната да ограничи конституционното право на жителите да отидат на обществен плаж. И до през днешния ден няма пояснение за какво бе осуетен позволен митинг, а поисканата от премиера оставка на регионалния полицейски началник не бе призната.

7. Провалът с ковид
При неналичието на тежка здравна рецесия с КОВИД-19 България имаше шансове да минимизира икономическите провали до неизбежното и през днешния ден да се популяризира за непознати туристи като оазис без ковид. С поредност от неточности обаче държавното управление пропиля този капацитет. Вместо с гъвкаво, точно и бързо ориентиране на ограничения към евентуалните огнища, министър председателят навлезе във втората фаза на рецесията като слон в стъкларски магазин. След цялостното затваряне, последва стихийно отваряне. Борисов толкоз може - фините настройки не са неговата мощ, само че в тази фаза зад него към този момент няма никой - нито НОЩ ( "ако ги чувам, би трябвало да затворя всичко "), нито министри (те са сведени до стенографи на премиерската воля), няма и "проба-грешка ". Призивите за самодисциплина са заглушени от всевъзможни неподправени премиерски прищевки - "искам спор, другояче разтварям питейните заведения ", "защо да поставям ограничения, като 40% не имат вяра " и прочие Няма и същински спор за тежките месеци, които ни предстоят - идващата есен единствено се развява като чучело, а в сегашното ни интересуват мачове и питейни заведения. В началото Борисов правеше положително усещане на фона на нещастието в Съединени американски щати, Бразилия и Англия. Днес обаче е на разумното си място - в компанията на непригодните да ръководят сходни рецесии.

8. Доган и Пеевски - братя по безочливост и лобизъм
В последния си мандат ГЕРБ ръководи с националистите от „ Обединени патриоти”, само че връзките й с Движение за права и свободи остават здрави. Няма потребност да търсим признаци на това единствено в последните събития. Близостта сред двете партии от години е била отчетлива при вземането на решения, засягащи основите на политическата ни система. В началото на 2019 година ГЕРБ поддържа предложение на придвижването, с което се качваха праговете на преференциалното гласоподаване до равнища, които на практика го обезсмисляха. Замислената смяна не съумя единствено с помощта на голямото публично неспокойствие и обвиняванията против Борисов и депутатите му, че работят с партията на Доган против политическите права на жителите. Пак под давлението на Делян Пеевски ГЕРБ прокара и фундаментална смяна в партийното финансиране. В една от редките си парламентарни изяви депутатът-бизнесмен се разгласи за въвеждането на „ американски модел” – другояче казано, да се позволи корпоративното спонсорство. Така партиите получиха правото да одобряват дарения от юридически лица и еднолични търговци, освен това без таван. Обвиненията в лобизъм против ръководещата партия са толкоз чести, че даже изброяването им е мъчно. Заслужава си да се означи абсурдът от 2019 година към опита на ГЕРБ и Движение за права и свободи да прокарат данъчна прошка през Народното събрание, облагодетелстваща мюсюлманското изповедание. Другият изключително фрапиращ образец е опитът да се преправи антикорупционният закон, тъй че общинските съветници да бъдат извадени от кръга на лицата, подлагани на инспекции за имущество и спор на ползи. Тук водещите фигури бяха актуалният правосъден министър Данаил Кирилов и депутатът от Движение за права и свободи Хамид Хамид. Двамата внесоха предлагането в края на 2018 година с неуместния мотив, че държавната антикорупционна комисия (КПКОНПИ) нямала нужния потенциал да ревизира локалната власт – където техните партии се радват на доста солидно посланичество. Като нищо концепцията им щеше да бъде призната, само че се намеси прокуратурата, която подсети, че общинарите разпределят огромни финансови запаси и ръководят забележителна благосъстоятелност.

9. Обезличените институции
Едноличното ръководство на Борисов се оказа пагубно за доверието в институциите. Години наред парламент, самостоятелни комисии, министерства и организации бяха превърнати в фон. Кадрово минирани, те напълно се обезличиха в пожарникарския жанр на ръководство на страната, в който отстояването на експертни мнения се оказа идея пердута. Институцията, която заплати най-високата цена, несъмнено е Народното събрание. От първия си мандат Борисов показва очевидно неуважение и скука към другите форми на парламентарен надзор. Отношението му през годините мина през директни обиди като определението по адрес на депутатите "безделници ", очевидно неуважение към внасяни вотове на съмнение и други диспути, инициирани от опозицията, ръчно командване на групата от ГЕРБ. Последният противен стоп кадър в този сюжет бяха изтеклите реплики по адрес на Цвета Караянчева - сегашен ръководител на Народното събрание. Много нездравословно се оказа безапелационното отвращение на изпълнителната власт да допусне самостоятелни на доктрина органи в действителност да работят. Комисията за защита на конкуренцията стана за смях, изпълнявайки пируетите към едни или други закани по отношение на бранш горива. Периодично на напън е подложена КЕВР, КПКОНПИ препра един куп инспекции. Сам скаран с процедурите, Борисов сътвори администрация, която е подготвена с лекост да променя нормативни актове и да се обръща на 180 градуса в експертната си позиция, минирайки цели публични браншове.

10. Овладяването на медиите
По въпроса по какъв начин да се ореже остатъчната независимост на словото ГЕРБ и Движение за права и свободи нямат разногласия. Чрез отношението им към медиите най-добре се вижда, че работата на Пеевски е да спуска задания на Борисов, а министър председателят да ги извършва. В резултат на обединените старания на двамата България от три години не помръдва от 111-ото място по медийна независимост в класацията на "Репортери без граници ". Българските медии са монополизирани и обезличени даже без да се водят официално част от империята на Пеевски. Поради своята финансова уязвимост те са мощно подвластни от подаянията, които им спуска държавното управление посредством информационните стратегии на министерствата, еврофондовете и общинските управляващи. Превърнати са в бърсалки на властта и презрението към публицистите бе дефинирано искрено от Борисов, който им лепна етикета "мисирки ". Медиите, които се съпротивляват на диктата, си имат работа с прокуратурата, която се сезира по техните разкрития, единствено с цел да проверява създателите им и техните издатели. Целта е обществото да бъде облъчвано с агитация за триумфите на мутрокрацията, с цел да не й търси сметка за какво живее зле.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР