В нито един момент след падането на Съветския съюз руснаците

...
В нито един момент след падането на Съветския съюз руснаците
Коментари Харесай

Без цигари и алкохол - руснаците водят по-здравословен начин на живот

В нито един миг след рухването на Съветския съюз руснаците не са консумирали толкоз малко алкохол, колкото в този момент. Това е в следствие от над 10 години битка против алкохолизма и тютюнопушенето, водещи до фрапантни последствия за здравето, само че също по този начин и от наклонността към по-здравословен метод на живот.

При все че водката продължава да е национално пиво, със междинна консумация от 12.2 литра годишно на човек, руснаците пият по-малко от французите (13.3 литра), португалците (12.6 литра) и германците (13.4 литра) съгласно Световната здравна организация.

Това съставлява спад от над 20% спрямо 2012 година.

Както потреблението на алкохол, по този начин и пушенето на цигари бележат " в действителност внезапен годишен спад, изключително в случай че погледнете от кое място сме тръгнали ", разяснява за Агенция Франс Прес Мелита Вуйнович, представителка на СЗО в Русия.

Според нея наклонността се дължи на все по-рестриктивната политика на управляващите през последните 10 години: завършек на продажбите на алкохол след 23 часа, въвеждане на минимална цена и възбрана за рекламиране на спиртни питиета. " Което действа другаде, действа и тук. Ще чуете едни и същи причини в доста страни, да вземем за пример това, че пиенето е част от националната ни еднаквост, само че това е мит ", твърди тя.

Властите пробват да извърнат страницата след трагичната здравна рецесия от годините след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики през 1991 година. Тогава понижава междинната дълготрайност на живота и популацията се стопява - проблеми, с които страната още се бори.

През 1990 година потреблението на алкохол на човек бе под 12 литра след годините на ограничаващи ограничения, въведени от Михаил Горбачов. След това се усилваше до 2007 година, когато кривата още веднъж се обръща, споделя СЗО.

Две евро за кутия цигари

Тютюнопушенето също бележи спад от 20% в броя на пушачите от 2009 до 2016 година. Сега " единствено " 30 % от руснаците пушат съгласно данни на организацията.

Цените на цигарите, която е близо две евро, остава доста под междинните европейски цени. Но Мелита Вуюнович приветства програмата за битка против тютюнопушенето, която по думите й е " една от най-хубавите в света ". Има прецизни ограничавания за пушенето на публични места.

Елена Дмитриева, директорка на съветската неправителствена организация Фондация за развиване и здраве, счита, че държавните ограничения са изиграли забележителна роля. Тя обаче установи, че има цялостна наклонност към по-здравословен метод на живот, изключително в огромните градове.

" На мода са спортните клубове и грижата за здравето, за тялото и духа. Всичко това е по-модерно от преди ", акцентира тя. " Кулинарните трендове и тези във връзка с здравето се трансформират в целия свят, а руснаците обичат да следват западните трендове ".

Промяна в културата

Антон, 32-годишен московчанин, който провежда шампионати по бойни изкуства в съветската столица, не е близвал алкохол от две години. Преди е страдал от алкохолизъм. " Все повече хора от приятелския ми кръг не пият алкохол ", установи той. " Когато упражнявате съществено, вършиме всичко допустимо да сте в съвършено здраве. Не ви се пие и не ви се одобряват други неща ".

Той обвързва това течение с възходящата известност в Русия на появилото се в Съединени американски щати през `80-те придвижване " Стрейт едж ", отхвърлящо опиатите, алкохола, цигарите и правенето на секс, когато няма усеща.

Самият съветски президент Владимир Путин се показва като дилетант състезател и не пие. Той стана бранител на връщането към моралните полезности, разкъсване с упадъка от `90-те и с предшественика му Борис Елцин, прочут със пристрастеността си към алкохола.

Ярослав, 26-годишен руснак, работещ в областта на изобразителните изкуства, е спрял цигарите при въвеждането на възбрана за пушене в питейни заведения и заведения за хранене. Според него на пушенето се гледа с все по-лошо око.

" Мисля, че когато бяха възпитаници, всичките ни учители пушеха, може би без учителя по физкултура ", спомня си младият мъж, който е отраснал в Мурманск (Севернозападна Русия). " Нещата фактически се трансформираха. Знам няколко бара, в които се пуши и няма да отида там за нищо на света ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР