В никоя връзка не липсват спорове и това е съвсем

...
В никоя връзка не липсват спорове и това е съвсем
Коментари Харесай

Какъв е най-добрият начин да спорим с партньора си

В никоя връзка не липсват разногласия и това е напълно обикновено.

Разбира се, да влезеш в спор с половинката си не е прелестно преживяване, само че не всички разногласия са толкоз съществени.

Някои от тях могат да бъдат избрани като дребни неразбирателства, а други като неизгладени проблеми от предишното, които понякога се завръщат и скапват хармонията във връзката ни.

И в двата случая има решение на казуса – вярно аргументиране и вярна мотивация.

Случвало ли ви се е да водите един и същи спор

десетки пъти? Е, на множеството от нас се е. Добрата вест е, че може да приключите такива разногласия веднъж вечно, стига сътрудникът ви да бъде задоволително отворен за това.

Проучване от тази година сочи, че смяната на метода, по който сервира причините си, може да трансформира кавгите с обичания ни в продуктивни диалози.

Йоана Сионеа, професор по връзки към Университета Оклахома, и нейният екип организират изследване, в което преглеждат кои причини са положителни и кои неприятни в разногласията с половинката.

Според изследването „ положителните “ разногласия са продуктивни и могат да бъдат позволени, а „ неприятните “ са непродуктивни, остават неразрешени и водят до саркастично отношение и ронене на сълзи.

ТЕСТ: Коя зодия е идеалната половинка за теб?

ТЕСТ: Кой прочут филм разказва любовния ти живот?

В проучването вземат участие 675 студенти, от които съвсем две трети дами. Всички от тях са в сантиментална връзка, в която имат забранен проблем, появяващ се още веднъж и още веднъж. Участниците дават отговор на въпроси, свързани със разногласието и главния им мотив в него.

Проф. Сионеа доближава до извода, че с цел да бъдат ефикасни причините ни, би трябвало и двете страни да одобряват разногласието като подобен, който може да бъде позволен с взаимни старания и никой да не трансферира виновността на другия.

Някои от разногласията са с огромна взаимна взаимозависимост, а други с дребна

Пример за спор с глояма взаимна взаимозависимост е когато една двойка не може да доближи до консенсус дали да си купи ново жилище, или да вложи ресурсите си в добър ремонт на остарялото. За да се стигне до решение, двете страни би трябвало да са единомислещи. Участниците, които имат сходни разногласия, споделят, че при аргументирането си са се пробвали да реализират взаимно единодушие и да покажат на колегата си, че държат на него макар неразбирателството по въпроса.

Другата страна е проблем с дребна взаимна взаимозависимост. Такъв се появява, когато да вземем за пример единият сътрудник постоянно оставя след себе си мръсни чинии. Проблемът би бил позволен единствено в случай че той стартира да мие чиниите си по-често. При тези разногласия участниците споделят, че са настървени да покажат превъзходство и да победят, което може да докара до пострадване на половинката и даже завършек на връзката.

Не е изненадващо, че изследването открива, че участниците, чиито неразрешени разногласия са с по-голяма взаимна взаимозависимост, са по-задоволени от връзката си.

Как да превърнем разногласията в здравословни продуктивни диалози?

Учените стигат до заключението, че когато спорим с колегата си би трябвало да постъпваме като участниците в проучването, които са имали разногласия с огромна взаимна взаимозависимост.

Трябва да се отдалечим от концепцията „ аз против теб “ и да мислим повече върху „ ние “, тъй като когато двама души са във връзка, те частично стават едно цяло – цяло, в което няма място за битка за превъзходство и налагане на гледни точки.

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ ПРАВИЛАТА, КОИТО ГЛУПАВИТЕ ХОРА СЛЕДВАТ

При образеца с неизмитите чинии би било доста по-подходящо вместо да хвърляме виновност и да унижаваме колегата си, да го попитаме по какъв начин можем да работим дружно, с цел да променим държанието му, което всекидневно ни нервира.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore .

За още забавни вести последвайте страницата ни в Instagram.

Четете още:

Как "митът за любовта " може да унищожи здравето ни

Синдром на самозванеца - за какво мъжете са по-засегнати

КАКВО ДА НЕ ПОДАРЯВАМЕ НА ПОЛОВИНКАТА СИ НИКОГА
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР