В никакъв случай бюджетът не трябва да се формира на

...
В никакъв случай бюджетът не трябва да се формира на
Коментари Харесай

Костадинов: Войната тропа на вратата ни, няма ентусиазъм за управление през зимата

„ В никакъв случай бюджетът не би трябвало да се образува въз основата на изтегляне на дълг. Това нещо ни вкарва в дългова серпантина. Има много пера, които могат да бъдат преразгледани, в частта на администрацията, за харчовете за самата администрация “.

 

Това съобщи водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов в изявление за Епицентър.бг.

 

И още: " Ако Народното събрание откаже свикването на референдум за запазването на българския лев, ще бъдем принудени да обявим национална подписка и да съберем сред 200 000 и 400 000 подписа, които ще внесем в Народното събрание и да обсъдим този въпрос на национално равнище "

Ето акценти от изявлението:

- Влизането на България е еврозоната е гибел за българската страна, гибел за българската стопанска система, гибел за българските обществени финанси.

 

- Защо ни е Министерство на спорта? Откакто имаме Министерство на спорта нашите спортни триумфи понижиха.

- Министерството на стопанската система, съществувайки настрана, на процедура е ненужно. Какво тъкмо взема решение министърът на стопанската система?

- Ако някой може да ми каже Даниел Лорер какви свърши като министър, ще му бъда доста признателен...

 

- България е унищожавана редовно 30 години. България е отвлечена страна.

- Ние безусловно водим реагардна борба за оцеляване за остатъците от държавността ни.

Ето и самото изявление:

- Господин Костадинов, срещнахте се с шефа на Българска народна банка Димитър Радев? Защо предизвиквате тази среща? Имате ли съществени опасения за стопанската система или срещата беше фокусирана върху въпроса за еврото, за което знаем, че сте с огромни запаси?
- Имаме освен опасения за стопанската система на страната, само че и за здравето на обществените, пък и за частните финанси. Отделно преди предизборната акция, която мина преди 20 дни, бяхме декларирали ясно и изрично, че откакто минат изборите, първият въпрос, който ще сложим на разискване в Народното събрание и пред без значение служебния или постоянния състав на Министерския съвет ще бъде Планът за въвеждане на еврото от 1-ви януари 2024 година, който беше признат безусловно нелегално, в прорез със закона. Този проект иззе суверенното право на българските жители да вземат решение сами най-важното нещо сега за нас, жителите - дали България ще остане финансово суверенна страна или ще се трансформира в следващата анексирана от Европейската Централна Банка стопанска система.

 

От тази позиция, откакто мина клетвата на народните представители в сряда, бяхме решили незабавно след избора на ръководител на Народното събрание, той се проточи този избор....Затова в първия ден на новата седмица отидохме при шефа на Българска народна банка Димитър Радев, с цел да беседваме с него и да получим отговор на нашите въпроси.

- Удовлетвори ли Ви отговорът на шефа на Българска народна банка?
- Да, удовлетвори ни, тъй като ние искахме да беседваме дали Българска народна банка е направила нужното, което трябваше да направи съгласно графика, който контактната група за въвеждане на еврото беше изготвила, а точно да се изготви един разбор, взаимно с Министерство на финансите, който да демонстрира положителните и неприятните страни на еврозоната. Този разбор по думите на Радев е подготвен, въпреки че поради изборите не е показан обществено и по никакъв метод не е оповестен. Ние поискахме този разбор да бъде оповестен скоро и бързо. Той сподели, че не зависи от него, тук като е съпредседател на контактната група дружно с министъра на финансите. Каза също, че има огромна смяна в състава на контактната група и надлежно поради това не са го разгласили досега.

 

Поискахме разбора да бъде оповестен оптимално бързо и го уведомихме за идващите ходове, които ние от „ Възраждане “ ще предприемем. На първо място, започваме съвещания с всички останали парламентарни групи за привикване на референдум за въвеждане на еврото. На последващо място го уведомихме, че сме поканили професор Ханке, един от най положителните международни икономисти. В момента търсим контакти с нобеловия лоареат професор Джоузеф Стиглиц. Започваме една огромна обществена акция.

 

Ако Народното събрание откаже свикването на референдум, ще бъдем принудени да обявим национална подписка и да съберем сред 200 хиляди и 400 хиляди подписа, които ще внесем в Народното събрание и да обсъдим този въпрос на национално равнище.

Истината е, че влизането на България е еврозоната е гибел за българската страна, гибел за българската стопанска система, гибел за българските обществени финанси. Всяко едно деяние в тази посока обрича българските финанси на доста нестабилно бъдеще.

- Как ще се развиват контактите Ви с професор Ханке?
- Ние сме пратили покана до него. Той съобщи кардиналната си подготвеност да пристигна. Говорихме с него още преди изборите. След това се разбрахме по време на акцията, че като минат изборите, ще му пратим покана. Изпратили сме му такава покана. Чакаме да каже по кое време ще има опция до България.

- Какви ограничения предлага " Възраждане " в поддръжка на стопанската система, на бизнеса?
- Ние тези ограничения ги предложихме в края на предходната година, когато виждахме какво се задава. Всички ограничения бяха свързани с антиинфлационни дейности, които сметнахме за належащо да бъдат въведени преди разгарянето на инфлацията. Предложихме премахването на Данък добавена стойност за храните на дребната потребителска кошница, както за сметките на битовите консуматори на ток и вода. Предложихме ново ценообразуване на тока, с цел да може евтиният ток да остава в България, за битовите и индустриалните консуматори, а да продаваме скъпия ток на външни тържища като отново ще печелим, само че няма да печелим чак толкоз доста, несъмнено.... Но за сметка на това ще облекчим битовите консуматори и бизнеса, дори може да приказваме за понижаване на тока.

 

Предложихме понижаване на акциза върху горивата, вместо да се вършат тези обезщетения, които са частични и не на всички места. Намаляването на акциза е обща мярка, която оказва помощ на всеки един консуматор. Това не беше признато. Всички тези неща, в случай че бъдат признати в този момент, могат да облекчат до някаква степен инфлационния напън както върху битовите консуматори, по този начин и бизнесмените. Но към този момент са доста, доста закъснели.

 

Истината е, че това, което предложихме щеше да е превантивна мярка, а в този момент ще е следваща и резултатите няма да са толкоз ефикасни, само че въпреки всичко е по-добре да се подхващат в този момент, в сравнение с след два три месеца. Забелязвате ли, че към този момент приказваме за зимата...

- Като за 1997 година?
- Не, още повече зле. Както са говорили пещерните хора, когато са очаквали зимата и са знаели, че не могат да се стоплят, тъй като в пещерата не е доста уютно. Ние сега сме в същата обстановка. Ние приказваме за зимата като за някакво грандиозно предизвикателство. В момента да приказваме за зимата като един от четирите сезона,в момента ние приказваме все едно идва някаква война.

 

Междудругото войната тропа на вратата по този начин или другояче.

 От тази позиция, никой не знае какво ще се случи в идващите няколко месеца, да не кажа седмици дори. Едно е несъмнено обаче импотентният български хайлайф, който съставлява една безредна евроатлантическа навалица от 213 индивида в Народното събрание несъмнено няма никакво самостоятелно политическо мислене и ще прави това, което му кажат неговите господари от американското посолство.Те нямат предпочитание да решат инфлационните проблеми, нямат желанието даже да ръководят. Няма някакъв необикновен възторг по тематиката за ръководството. По-скоро се емитира активност, декларира се предпочитание на правилото " доста желая, само че нямам предпочитание ".

 

Единствените, които изявяват предпочитание да ръководят сме ние от „ Възраждане “ и го казахме в нощта на изборите. Готови сме да вземем третия мандат, подготвени сме с със състав на кабинет, подготвени сме да управляваме.

 

- В този смисъл да Ви попитам какво държавно управление ще предложите-тяснопартийно или експертно, от специалисти които поддържат вашите хрумвания?
- Нека да не бъркаме политици с специалисти. Не е хубаво да се споделя тяснопартийно или експертно- това значи, че в партиите няма специалисти. Не е наложително фигурите, които са в Министерския съвет да са блестящо обозначени политически лица. И аз съм специалист, само че имам и своята политическа биография. Има специалисти, които нямат своята политическа биография, това не значи, че аз съм по-малко специалист или те по-малко политици. Всеки един човек, който е построил някакво име в обществото, е политик, без значение дали се явява на избори или не, тъй като политиката е умеенето и знанието по какъв начин да управляваш обществото.

 

Ние ще предложим кабинет от персони, които не са политически фигури, само че имат своите пристрастия също като нас във връзка с опазване на българския суверенитет, разширение на пълномощията на българската страна за сметка на пълномощията на Европейския съюз и възобновяване на естествения живот в страната. България има обезверена потребност от нормализация.

- Кого бихте номинирали за премиер- високоуважавана персона или Вие бихте поели тази отговорност като водач на „ Възраждане “?
- Нека да получим третия мандат, ще разберете незабавно.

- Очевидно страната изпитва недостиг на средства за значими политики, по какъв начин да се обезпечат тези средства- посредством по- ефикасна работа на приходните организации, посредством изтегляне на дълг. От друга страна, в случай че ние сме в еврозоната, по-лесно ще получим финансиране?
- Кой сподели? Еврозоната също е навлиза в криза до някаква степен. И също така са доста съществени процеси. Това да мантри. Някои споделят, че като влезем в еврозоната, ще се увеличи кредитния рейтинг на страната. Това с кредитния рейтинг е доста изкуствено. Рейтинговите организации смъкнаха кредитния рейтинг на Русия до равнището на банкрут...Русия освен не е банкрутирала, обществените й финанси са в ослепително здраве. Тя другояче нямаше да може да си разреши тази случка, която организира в Украйна към този момент 8 месеца. С войната в Украйна всички тези организации безусловно се самоунищожиха, тъй като се видя, че техните оценки са политически, не стопански.

 

Българската стопанска система е в положително положение, явно обществените й финанси са в положително положение. Руската рубла се трансформира в най- сполучливо представящата се валута в света за 2022година, а в същото време кредитният рейтинг на Русия е на дъното. Къде е логиката?
В никакъв случай бюджетът не би трябвало да се образува въз основата на изтегляне на дълг.Това нещо ни вкарва в дългова серпантина. Има много пера, които могат да бъдат преразгледани, в частта на администрацията, за харчовете за самата администрация.

- Трябва ли да се редуцира администрацията съгласно Вас?

- Разбира се, би трябвало да се редуцира и има доста елегантни способи това да стане. Не бива администрацията да се редуцира внезапно, тъй като това незабавно натоварва друго перо на бюджета, където са компенсациите...хората, които внезапно ще отидат на борсата. Не бива да се гледа на администрацията отмъстително, в смисъл това е някакъв безрезултатен бранш, който нищо не прави.... Истината, че там има ужасно доста хора, с помощта на които страната съществува. Истината е, е има и такива, които не правят толкоз добра концепция.

 

В рамките на няколко години администрацията може да бъде съкратена и да се усилят заплатите на хората и в същото време да паднат разноските за административния бранш. Тоест с един удар три заека. Ние имаме непотребни като цяло звена...

- Бъдете по-конкретен!
- Защо ни е Министерство на спорта? Откакто имаме Министерство на спорта нашите спортни триумфи понижиха.

- Все отново би трябвало да има централна конструкция, която да координира избрани процеси...
- Естествено, ще има...Преди години имаше Държавна организация по младежта и спорта. Тази организация се трансформира в министерство и мутира в една голяма дървовидна конструкция, която дотам реши проблемите на спорта, че на последната Олимпиада, нямахме нито един златен орден...

- Причините за това евентуално са сложни...
Трябва да има звено, само че е задоволително да е организация. Примерно за какво би трябвало да има обособени министерства на стопанската система, енергетиката и туризма?

- Тоест да се върнем към предходната структура- енергетиката, стопанската система и туризмът бяха обединени в едно министерство....
- Съединени американски щати нямат Министерство на стопанската система, там имат единствено Министерство на финансите, а пък са най- мощната стопанска система в света. Какво в действителност взема решение министърът на стопанската система? Замислете се!

- Под шапката на Министерство на стопанската система са много предприятия...
- Това са АЕЦ " Козлодуй ", ЕСО, Марица изток две, НЕК..

- Всъщност тъкмо тези предприятия са в холдинга Български енергиен холдинг..
- Тези предприятия са под шапката на енергетиката...няколко ВЕЦ-a останали, ВМЗ Сопот, Авионамс... и тук там някакви миноритарни дялове неразпродадени, които да дават опция на страната да назначава хора в управителните препоръки.

- Значи в случай че се стигне до там да вършиме държавно управление, ще извършите едно мега министерство..
- Министерството на стопанската система, съществувайки настрана, на процедура е ненужно. Какво тъкмо взема решение министърът на стопанската система?

- Все отново бяха препоръчани някои ограничения от страна на Министерство стопанската система...доколко са били ефикасни е въпрос на разбор...
- Както и да е, това е въпрос на разбор и преценка. Имаме прекомерно доста държавни институции, които могат да съжителстват както преди спокойно и безшумно. Истината е, че значително тези министерства се основават, с цел да може да се даде на следващия партиен деятел да стане министър. Погледнете последното постоянно държавно управление. Там имаше министерство на нововъведенията и растежа. Ако някой може да ми каже Даниел Лорер какви свърши като министър, е ще му бъда доста признателен...

- Това, което регистрира Национален статистически институт е че имаме добър стопански напредък, който евентуално ще се намали с предстоящата криза...
- Но какъв напредък? Растежът ни постоянно горе долу в границите на инфлацията. И по тази причина стоим и тъпчем на едно място. Вдигаме приходите, само че подвигаме и разноските. На процедура вършим един инфлационен напредък. Заплатите са ни по високи, само че и сметките да по високи. Гледах си трудовата брошура и си видях първата заплата, която съм получил през 2002 година, когато ми стартира трудовият стаж. Първата ми заплата е 387 лв.. А през зимата сметките ни за ток бяха към 40-50лева. И в този момент съотношението сред сметките и приходите в този момент долу -горе същата работа. Просто числата са разнообразни, съотношението е едно и също.

Ние от 20 години тъпчем на едно място, по тази причина и страната ни се обезлюдява. Какъв напредък, при изискване че ще намалеем с 100 000 души? Коя е тази страна която отбелязва стопански напредък, а популацията й понижава?Няма такава.

- Но сигурно ще признаете е каквито и съществени ограничения и промени да се подхващат, това няма да има бързи резултати.
- О не, никога. Няма по какъв начин да стане, тъй като България е унищожавана редовно 30 години. България е отвлечена страна.

Ние безусловно водим реагардна борба за оцеляване за остатъците от държавността ни.

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР