В никакъв случай България не разнася шеберт или чай, или

...
В никакъв случай България не разнася шеберт или чай, или
Коментари Харесай

Външният министър: България не разнася шербет или кафе по време на европредседателството

" В никакъв случай България не разнася шеберт или чай, или кафе по време на българското председателство ". Това сподели министърът на външните работи Екатерина Захариева във връзка коментар на президента Румен Радев за идната среща сред Европейски Съюз и Турция на 26 март във Варна.

Тя уточни, че фактът, че България провежда такава среща е огромен триумф за българската външна политика, а това, че президентът не е поканен е, тъй като подобен е форматът на срещата.

Захариева назова " нелепа смешка " предлагането на представителя на външното министерство на Русия министър председателят Бойко Борисов да получи съветско поданство с цел да може да гласоподава на идните президентски избори в Москва.

Захарева изрази страдание, че името на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски непрекъснато се завърта.

Срещата Европейски Съюз - Турция във Варна

Предстоящото посещаване на турския президент Реджеп Ердоган във Варна е взаимна самодейност на българския министър председател Бойко Борисов, като председателстващ Европейския съвет, ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск и ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, сподели Захариева.

На тази среща ще има опция да се разиска като цяло връзките Европейски Съюз – Турция, включително, несъмнено, въздържането от интервенция във вътрешните работи на всички страни, в които има турски жители, добави тя.

Въпросите, които президентът Румен Радев прикани премиера да зададе на Ердоган, са доста значими, само че те се слагат на двустранните срещи, не на равнище посредници, съобщи Захариева.

Държавният глава сподели, че няма да се натрапва там, където не е канен, само че прикани Борисовда сложи пред Ердоган въпросите за невмешателство в вътрешните ниработи, в изборния развой, духовния живот на българските мюсюлмани и да сложи въпроса за обезщетенията на тракийските бежанци.

На въпрос дали Радев е поканен, външният ни министър отговори, че президентската администрация е осведомена за всяко деяние. Когато има посещаване на равнище министър председател или външен министър, постоянно осведомяваме президента и той, в случай че има предпочитание, се среща с тях, сподели Захариева.

Тя уточни, че занапред следва да се посочи форматътна срещата , само че „ по този начин или другояче това е формат по време на българското европредседателство и в него се срещат председателството с институциите и съответната страна, не е формат на водачите “.

Ако президентът има предпочитание да се види с Ердоган, това ще се реализира,каза Захариева.

Напрежението сред президент и министър председател не е прелестно

Запоредното напрежение сред премиера и президента първият ни посланик разяснява:

„ Не е прелестно, мислех, че институциите работят добре и се надявам, това напрежение да се успокои и да продължим за положителното на България “.

Захариева сподели, че не може да си изясни какво е провокирало реакцията на президента. „ Мисля, че министър председателят беше много, тъй че се надявам да се изчистят тези напрежения и не бих споделила, че е потребно за някого “, съобщи външният ни министър.

Първо Борисов в изявление за бТВ сподели, че началникът на кабинета Иво Христов е работил в телевизия на Пеевски. Христов отхвърли, както и депутатът от Движение за права и свободи. Президентът попита Борисов дали е имал срещи с Пеевски, общи бизнес ползи и продължава ли да разпределя публични поръчки в полза на депутата. На път за Мюнхен от летището министър председателят прикани президента, в случай че има доказателства да ги внесе в прокуратурата.

С разногласието сред двамата Пеевски излезе с публична позиция, в която прикани министър председател и президент да се схванат като „ огромни момчета “.

Захариева сподели, че не може да коментирадумите на Пеевски и добави, че за съжалениеимето на депутата непрекъснато се завърта

За съветската оферта към Борисов – „ нелепа смешка “

Относно предлагането на представителя на съветското външно министерство Мария Захарова, че на премиера Борисов може да му се даде съветско поданство, с цел да гласоподава на президентските избори в Русия Захариева сподели, че това е „ нелепа смешка “.

Тя акцентира учудването си, че Захарова е повдигнала въпроса близо три седмици след изявлението на Борисов, че „ в света има две неща, които не се избират – родителите и президента на Русия “.

Реакция би трябвало да има на подобаващото равнище, не мисля, че на българския министър отива да дава отговор на представител, сподели Захариева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР