В Нигер беше извършен преврат. Цените на лука се удвоиха в Гана и нейните съседи

...
Акра, Гана – През повечето съботни сутрини бараката на Якубу
Коментари Харесай

Акра, Гана – През повечето съботни сутрини бараката на Якубу Актениба, продавач на лук на пазара Adjen Kotoku, На 33 километра с кола от Акра, е затрупан от клиенти, които се пазарят за пресни продукти.

Но от началото на август нещата се успокоиха, тъй като бизнесът се срина поради прекъсване на веригата за доставки на храни в Западна Африка.

„Получавахме най-малко 20 камиона с лук дневно тук“, каза Актениба, който говори за 200-членната асоциация на продавачите на лук на пазара, пред Al Jazeera. „Броят на камионите, идващи тук, сега е спаднал до между два и пет на ден... Ако нещата не се променят, повечето от нас ще останат без работа“, каза той.

Източникът на кризата е Нигер, четири страни от Гана, но също и член на 15-членната икономическа общност на западноафриканските държави (ECOWAS).

На 26 юли членове на президентската гвардия на Нигер свалиха от власт Мохамед Базум, демократично избран лидер на страната от 2021 г. В отговор ECOWAS наложи редица санкции, включително затварянето на границите около Нигер – и прекъсна търгувайте с него.

Това решение предизвика назряваща хранителна криза в Западна Африка.

Нигер е основният износител на сух лук в региона, отговорен за почти две трети от общия износ през 2021 г., според платформата за пазарно проучване Indexbox.

Данни от Обсерваторията на икономическата сложност (OEC) показват, че през 2021 г. Нигер е изнесъл лук на стойност 23,4 милиона долара, което го прави 31-вият най-голям износител на лук в света.

През същата година лукът е шестият най-изнасян продукт за Нигер. Основните дестинации за износ на лук от Нигер са Гана ($21,7 млн.), Кот д'Ивоар ($1,15 млн.), Бенин ($451 000), Того ($84 500) и Нигерия ($35 100). И петте държави подкрепиха санкциите на ECOWAS в Нигер.

Но санкциите предизвикаха недостиг на лук и други хранителни стоки като боб и просо – и повишиха цената на места, където все още има предлагане.

„Те [ECOWAS] са блокирали идването на превозните средства“, каза Актениба пред Al Jazeera.

Според Актениба, преди военното поглъщане чувал с лук от 100 кг се е продавал на 61 долара, но сега цената почти се е удвоила до 105 долара. Чувал с лук от 25 кг сега струва $27 в сравнение с $17 преди затварянето на границите.

Обичан зеленчук

Зеленчукът с форма на луковица е почитан в Западна Африка, където мнозина, включително жителите на Гана, го използват като основна храна в своите кухни. Лукът се вари, пържи, карамелизира или дори се сервира суров за гарниране на много ястия.

Но цената на лука стана прекомерна, тъй като икономическите проблеми на страната се задушават; около една четвърт от 32-милионното население на Гана живее с по-малко от 1 долар на ден, според Статистическата служба на Гана.

„Обичам лук, но от известно време намалявам количеството при приготвянето на ястия, защото става твърде скъпо“, каза Дебора Бини, 40-годишна майка на две деца, пред Ал Джазира. „Преди политическата ситуация в Нигер купувах три големи парчета лук за $0,17 в моя квартал, но сега използвам същата сума, за да купя само парче.“

Лукът има и няколко ползи за здравето, включително подобрено регулиране на кръвната захар и увеличаване на костната плътност, казват експерти.

Patience Naa Adjeley Adjei, диетолог и учител по домашна икономика, каза пред Al Jazeera, че хранителната стойност на лука не може да бъде подценявана, като каза, че би било „обезпокоително“, ако домакинствата спрат да използват зеленчуците поради растящите цени.

„Лукът има различен вкус, който добавя към ястията и стимулира апетита... той е с ниско съдържание на калории и мазнини, но е богат на витамини, минерали и антиоксиданти“, каза Аджеи. „Те съдържат фибри, витамин С и различни полезни съединения, които могат да имат ползи за здравето, включително противовъзпалителни и противоракови свойства.“

Нигерия представлява 20 процента от лука, продаван в Гана, докато Буркина Фасо изнася около 5 процента от лука, консумиран там. Гана произвежда само 5 процента от лука, който консумира на местно ниво.

Но 70 процента от лука, оценен на около 2 милиона долара седмично, е внесен от Нигер, според министъра на храните и земеделието Брайън Ачемпонг.

„Смятам, че това е смущение и ненужно източване на нашата оскъдна чуждестранна валута“, каза той наскоро при стартирането на правителствена програма за увеличаване на хранителните запаси в Гана.

Той добави, че администрацията на Нана Акуфо-Адо финализира „агресивен петгодишен план“ за изграждане на продоволствена сигурност и устойчивост чрез осигуряване на целогодишно производство, за да спре вноса на основни стоки като домати и лук.


Сигурност на храните

Военното правителство на Нигер отказа да освободи Базум и уведоми, че иска да остане на власт най-малко три години, преди да се върне обратно към цивилно ръководство, дори и при евентуална военна намеса от страна на ECOWAS.

Експертите предупредиха, че ако безизходицата продължи, това може да доведе до тежки хуманитарни последици и криза на продоволствената сигурност в региона.

Проучване, проведено от Организацията на обединените нации по прехрана и земеделие (FAO) този април, показа, че острата продоволствена несигурност е на път да достигне 10-годишен връх в Западна и Централна Африка тази година, тъй като хуманитарната помощ намалява силно затруднено от несигурността в засегнатите от конфликти райони на Буркина Фасо и Мали.

Разпространението на дейности на въоръжени групировки в Сахел също възпрепятства веригата за доставки на храни в региона, каза асоциацията на продавачите на лук.

„Един основен проблем са атаките срещу нашите камиони от терористи, особено в района на Нигер. Самият преврат не засяга толкова много доставките на лук и други храни като боб и просо, а състоянието на несигурност“, каза Питър Апия Менса, собственик на камиони, които превозват лук, боб и просо от Нигер до Гана.

Говорейки с Ал Джазира, Зиад Хамуи, съпредседател на Коалицията за търговия с храни за Африка, каза, че икономическите санкции от страна на регионалния блок срещу богатата на уран страна, особено затварянето на границата, имат цена .

Той призова регионалните лидери да смекчат позицията си.

„Мисля, че все още е важно да поддържаме регионалните търговски потоци“, каза Хамуи, който е президент на ганайския клон на Borderless Alliance, регионална търговска застъпническа група. „Първо, не можете наистина да спрете търговията, като блокирате границите. Така че затварянето на границите, от една страна, не решава проблема.

„От друга страна, трябва да има политики, при които държавите могат да бъдат държани отговорни … трябва да имаме механизми, които позволяват на държавите да говорят заедно в случаи на оплаквания и предизвикателства“, добави той.

Някои от камионите с лук също са блокирани зад границите в Буркина Фасо, също управлявана от военни и която се съюзи с Мали, за да подкрепи Нигер. В Гана търговците на зеленчуци се притесняват, че зеленчуците могат да изгният и стойността им да се обезцени до момента, в който границите бъдат отворени отново.

„Може би това е сигнал за събуждане за нашето правителство да инвестира повече в отглеждането на собствен лук тук, в Гана“, каза Актениба пред Al Jazeera. „Единственият проблем е, че нашият лук е много малък поради времето, но този, идващ от Нигер, е по-голям. Трябва да намерим решение на тази ситуация.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР