В Нидерландия имат оригинална идея как да се борят срещу

...
В Нидерландия имат оригинална идея как да се борят срещу
Коментари Харесай

Оригинална идея от Нидерландия: бъбренето на касата е желателно

В Нидерландия имат истинска концепция по какъв начин да се борят против самотата на възрастните хора. И то на касата в супермаркета, където другояче всички бързат и нервничат. Какво са измислили във Влиймен? споделя:

Те от дълго време не вървят на работа и не се срещат с сътрудниците си. Децата им са пораснали и към този момент не живеят при тях, някои са в различен град или друга страна. Сбогували са се и с множеството от старите си другари. Самотата при възрастните хора не е проблем единствено в България.

Една нидерландска верига дава дребен, само че приветлив образец по какъв начин може да се помогне на възрастните, с цел да не се усещат обществено изолирани. Веригата „ Джъмбо “ отвори специфична „ каса за бърборене " в градчето Влиймен, Нидерландия. В супермаркета решили да трансформират най-малко частично нормалната просвета на извършване на покупки в Нидерландия: множеството хора минават през магазините след работа и бързат да се приберат у дома.

Забързаното всекидневие води до стрес - никой не желае да чака дълго на опашки, хората се оплакват, че отворените каси са прекомерно малко, а клиентите, които се впускат в диалог с касиерите, обират изнервените погледи на чакащите. Много хора избират онлайн извършването на покупки, с цел да пестят време.

Част от посетителите на магазините обаче не вземат участие в тази динамичност. И тъкмо за тях са помислили във Влиймен. На „ касата за бърборене " можеш да стоиш дълго. Касиерите драговолно беседват с клиентите по ежедневни тематики, задават въпроси и изслушват отговорите. Атмосферата е като в тези дребни квартални магазинчета, които стават все по-голяма необичайност - както в Германия, по този начин и в България.-->

Разговорите могат да продължат и след заплащането на касата. В супермаркета е самостоятелен специфичен ъгъл за пиянство на кафе и диалози. Там доброволци от нидерландска неправителствена организация са разполагаем, с цел да продължат връзката.
 възрастни хора iStock/Getty Images
Самотата става все по-голям проблем

Самотата пораства измежду възрастните, а финансовите проблеми и забързаното всекидневие маргинализират все по-голяма част от тях. По данни на немското Министерство на фамилията, възрастните жители, дамите и младежите, 9,1% от хората на възраст сред 40 и 89 години редивно изпитват самотност. Подобна, а и по тежка, е обстановката и в другите евeinkaufenропейски страни. Все повече са обществените начинания, които се пробват да се борят с този проблем.

Във Виена действат над 100 пенсионерски клуба, които оферират разнообразни обществени интензивности. От 2017 година насам част от тях оферират и срещи за запознанство. За кулинарите измежду по-зрялото население пък се грижи една частна самодейност, която неотдавна отвори втората си сладкарница във Виена. Във „ Vollpension " възрастни хора готвят, сервират и описват истории на младите си гости. „ Защото най-вкусният сладкиш постоянно е при баба ", споделят основателите.

В немската провинция Северен Рейн-Вестфалия друга група младежи подарява торбички с плодове на пенсионери, с цел да се погрижи за здравословното им хранене и да им подари наслада и внимание. Торбичките с артикули на стойност пет евро се раздават един път или два пъти в месеца. Средствата за тях се набират от дарения и спонсори. Инициативата „ Торбичка с плодове " през 2018 година завоюва стипендия от общогермански конкурс за поощряване на доброволния обществен ангажимент. Паричната премия им беше връчена персонално от канцлерката Ангела Меркел.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР