В не­де­ля тръг­ва най-го­ля­мо­то в ис­то­ри­я­та IPO - на пет­рол­на­та

...
В не­де­ля тръг­ва най-го­ля­мо­то в ис­то­ри­я­та IPO - на пет­рол­на­та
Коментари Харесай

Ме­рак­ли­и­те за Aramco заг­ря­ват на стар­та

В не­де­ля тръг­ва най-го­ля­мо­то в ис­то­ри­я­та IPO - на пет­рол­на­та ком­па­ния на Са­у­дит­с­ка Ара­бия Ак­ци­о­не­ри­те раз­п­ре­де­лят $75 милиарда го­ди­шен ди­ви­дент, це­на­та и обе­мът на ак­ци­и­те яс­ни на 5 де­кем­в­ри
Най-го­ля­ма­та пет­рол­на ком­па­ния в све­та пуб­ли­ку­ва прос­пек­та си ми­на­лия уи­кенд, пре­ди две сед­ми­ци взе съг­ла­си­е­то на мес­т­ния ре­гу­ла­тор, а та­зи не­де­ля за­поч­ва най-ча­ка­но­то над­да­ва­не на све­тов­ни­те па­за­ри.

Ма­кар че Saudi Aramco ще пред­ло­жи ед­ва 0.5% от кни­жа­та си на ин­ди­ви­ду­ал­ни ин­вес­ти­то­ри по вре­ме на сво­е­то пър­вич­но пуб­лич­но пред­ла­га­не, 100% то­зи ход ще се за­пи­ше със злат­ни бук­ви в ис­то­ри­я­та.

За ин­ди­ви­ду­ал­ни ин­вес­ти­то­ри пред­ла­га­не­то ще про­дъл­жи до 28 но­ем­в­ри, за ин­с­ти­ту­ци­о­нал­ни­те - до 4 де­кем­в­ри. Це­на­та на пред­ла­га­не на ак­ци­и­те на На­ци­о­нал­на­та фон­до­ва бор­са Tadawul ще бъ­де офи­ци­ал­но обя­ве­но на 5 де­кем­в­ри. Обе­мът ще за­ви­си от тър­се­не­то на ин­вес­ти­тор, от­бе­ляз­ва The Wall Street Journal. Дру­ги из­точ­ни­ци пък твър­дят, че ком­па­ни­я­та се очак­ва

да пред­ло­жи от 1 до 3% от ак­ци­и­те и да прив­ле­че меж­ду $20 и $60 ми­ли­ар­да

Saudi Aramco пла­ни­ра да из­п­ла­ща по­не 75 милиарда до­ла­ра ка­то ди­ви­дент меж­ду ак­ци­о­не­ри­те на ком­па­ни­я­та, ка­то то­зи про­цес ще стар­ти­ра от ка­лен­дар­на­та 2020 година Важ­но е да се от­бе­ле­жи, че Saudi Aramco пла­ща ди­ви­ден­ти­те в аме­ри­кан­с­ки до­ла­ри. Ако са­у­дит­с­ки­ят ри­ал спре да бъ­де свър­зан с щат­с­ка­та ва­лу­та, из­п­ла­ща­не­то би би­ло мно­го по-скъ­по и би уда­ри­ло фи­нан­со­во пет­рол­ния про­из­во­ди­тел.

Прос­пек­тът по­соч­ва още, че пра­ви­тел­с­т­во­то на Са­у­дит­с­ка Ара­бия ня­ма да осъ­щес­т­вя­ва но­ви про­даж­би на кни­жа в след­ва­щи­те 6 ме­се­ца. Как­то и че пър­во­на­чал­но ком­па­ни­я­та ще се лис­т­ва на бор­са­та в Са­у­дит­с­ка Ара­бия, поз­на­та ка­то Tadawul, а след то­ва ще се на­со­чи и към чуж­дес­т­ра­нен па­зар. Очак­ва­ни­я­та на ана­ли­за­то­ри­те са, че Aramco ще пред­ло­жи меж­ду 1 и 2% от кни­жа­та си на мес­т­ни­те ин­вес­ти­то­ри, след ко­е­то ще се нап­ра­ви стъп­ка за лис­т­ва­не на бор­си­те в Ню Йорк, Лон­дон, Хон­конг и То­кио.

Лис­т­ва­не­то на Aramco е част от пла­на Saudi Vision 2030, кой­то це­ли да се ди­вер­си­фи­ци­рат при­хо­ди­те на крал­с­т­во­то от из­точ­ни­ци, раз­лич­ни от пет­ро­ла.

Днес

Saudi Aramco е пер­ла­та на Са­у­дит­с­ка Ара­бия

Дру­жес­т­во­то има до­ка­за­ни ре­зер­ви от над 260 милиарда ба­ре­ла пет­рол. Нес­лу­чай­но крал­с­т­во­то е един от най-го­ле­ми­те пет­рол­ни про­из­во­ди­те­ли и из­но­си­те­ли, ка­то при­те­жа­ва и 18% от до­ка­за­ни­те пет­рол­ни ре­зер­ви в све­та. А из­но­сът на пет­рол и газ оси­гу­ря­ва поч­ти по­ло­ви­на­та от Брутният вътрешен продукт на стра­на­та и със­тав­ля­ва 70% от всич­ки из­на­ся­ни сто­ки. Точ­но то­ва съ­от­но­ше­ние влас­ти­те в Ри­ад ис­кат да про­ме­нят с под­гот­вя­на­та сдел­ка. 

За нея най-го­ле­ми­те спе­ку­ла­ции са по от­но­ше­ние на оцен­ка­та на ком­па­ни­я­та. За срав­не­ние, щат­с­ка­та Exxon Mobil се оце­ня­ва на 300 милиарда до­ла­ра, а Chevron - на 229 милиарда до­ла­ра.

Са­у­дит­с­ки­ят прес­то­ло­нас­лед­ник принц Мо­ха­мед бин Сал­ман пре­ди вре­ме за­я­ви, че Aramco тряб­ва да бъ­де оце­не­на на 2 трлн. до­ла­ра, само че бан­ке­ри­те, ко­и­то прог­но­зи­рат евен­ту­ал­на­та й па­зар­на стой­ност, до­пус­кат, че тя мо­же да стру­ва меж­ду 1,2 и 2,3 трлн. до­ла­ра. Из­точ­ни­ци на Фай­нен­шъл таймс за­я­ви­ха, че прин­цът ве­че е по­ни­жил очак­ва­ни­я­та си за ка­пи­та­ли­за­ция, след ка­то

ин­вес­ти­то­ри­те из­г­леж­дат го­то­ви да се за­поч­не от оцен­ка $1.2-1.5 три­ли­о­на

Мос­ков­с­ко­то " Ве­до­мос­ти " при­пом­ня, че при пос­лед­но­то ро­уд­шоу на Saudi Aramco е ста­на­ло яс­но, че ком­па­ни­я­та мо­же да бъ­де на стой­ност $1 500 000 000 000 при це­на на пет­ро­ла от $45 за ба­рел, $1760 ми­ли­ар­да - на це­на от $65 и $2 100 000 ми­ли­о­на - под $75.

За срав­не­ние, це­на­та на су­ро­вия пет­рол вид Брент в края на тър­го­ви­я­та в сря­да бе $61.62 за ба­рел.

И така ка­то е вид­но, че раз­ли­ка­та ид­ва най-ве­че от прог­ноз­на­та це­на на го­ри­ва­та, в прос­пек­та има ня­кол­ко сце­на­рия за пик в гло­бал­но­то тър­се­не на пет­рол ид­ни­те го­ди­ни, при­пом­ня Bloomberg.

Аramco из­пол­з­ва прог­но­за­та на ин­дус­т­ри­ал­ния кон­сул­тант IHS Markit Ltd., спо­ред ко­я­то тър­се­не­то на пет­рол ще дос­тиг­не връх око­ло 2035 г, а  гло­бал­но­то тър­се­не на пет­рол ще се по­ни­жи през 2045 година

Въп­ре­ки че Aramco не под­к­ре­пя из­рич­но прог­но­за­та, включ­ва­не­то й в до­ку­мен­та прос­пект, съ­дър­жащ 658 стра­ни­ци, ще прив­ле­че вни­ма­ни­е­то на ин­вес­ти­то­ри­те по це­лия свят и ще на­ка­ра ди­рек­то­ри­те на ком­па­ни­я­та да твър­дят от­тук на­та­тък, че дан­ни­те са " на­деж­д­ни ".

Вто­ри­ят сце­на­рий пред­по­ла­га по-бърз пре­ход от из­ко­па­е­ми го­ри­ва към по-чис­ти енер­гий­ни из­точ­ни­ци, ко­е­то во­ди до

из­мес­т­ва­не на пи­ко­во­то тър­се­не на пет­рол на­зад до към края на 2020 година

Aramco приз­на­ва в до­ку­мен­та, че по­ли­ти­ки­те сре­щу из­ме­не­ни­е­то на кли­ма­та " мо­гат да на­ма­лят гло­бал­но­то тър­се­не на въг­ле­во­до­ро­ди и да до­ве­дат до пре­ми­на­ва­не към из­ко­па­е­ми го­ри­ва с по-нис­ка въг­ле­род­на ин­тен­зив­ност, ка­то при­ро­ден газ или ал­тер­на­тив­ни енер­гий­ни из­точ­ни­ци. "

Те­за, ко­я­то ве­че за­щи­ти­ха Ев­ро­пейс­ки пет­рол­ни ком­па­нии ка­то Royal Dutch Shell Plc и Total SA. Но Aramco има с как­во да се уте­ши и при то­зи не­га­ти­вен ва­ри­ант - въпреки всичко то­ва е  про­из­во­ди­те­лят с най-нис­ки раз­хо­ди за до­бив на су­ро­ви­на­та, та­ка па­зар­ни­ят й дял със си­гур­ност ще на­рас­не с на­ма­ля­ва­не­то на тър­се­не­то. Спо­ред прог­но­зи­те в прос­пек­та се­гаш­ни­ят й дял от око­ло 15% ще стиг­не 20% до 2050 година

Слу­чай­но или не, в мо­мен­та, в кой­то све­тът шу­ми с прог­но­зи­те на Са­у­дит­с­ка Ара­бия за тър­се­не­то на пет­рол, рус­ки­ят пет­ро­лен ги­гант " Лу­койл " да­де прес­кон­фе­рен­ция по те­ма­та и то в ку­ло­а­ри­те на кон­фе­рен­ци­я­та ADIPEC в Абу Да­би. Ше­фът на ком­па­ни­я­та Ва­гит Алек­пе­ров обя­ви, че не об­мис­ля да ку­пу­ва ак­ции на са­у­дит­с­ка­та дър­жав­на ком­па­ния, за­що­то  " Лу­койл " не е ин­с­ти­ту­ци­о­на­лен ин­вес­ти­тор, а дейс­т­ва­ща ком­па­ния и за­то­ва ин­вес­ти­ра­ме са­мо в ре­ал­ни дей­нос­ти ". Но обя­ви пред ТАСС, че ще раз­ши­ри учас­ти­е­то си в про­ек­та за дъл­бо­ко­вод­ни сон­да­жи в Га­ша в Абу Да­би в пар­т­ньор­с­т­во с ADNOC.

Алек­пе­ров прог­но­зи­ра це­на на пет­ро­ла от око­ло 50 до­ла­ра за ба­рел, ка­то ци­ти­ра очак­ва­ния, за­пи­са­ни в рус­кия бю­джет за 2020 година При­чи­ни­те за то­ва са, че ком­па­ни­я­та пла­ни­ра ста­бил­но про­из­вод­с­т­во на пет­рол до­го­ди­на, ка­то очак­ва ОПЕК  да удъл­жи спо­ра­зу­ме­ни­е­то за на­ма­ля­ва­не на про­из­вод­с­т­во­то на пет­рол.

Чо­век

тряб­ва да заб­ра­ви за це­на на пет­ро­ла от 100 до­ла­ра за ба­рел

за­я­ви рус­ки­ят ми­нис­тър на енер­ге­ти­ка­та Алек­сан­дър Но­вак в ин­тер­вю за Рой­терс. Спо­ред не­го в дъл­гос­ро­чен проект це­ни­те на пет­ро­ла ще се за­па­зят на се­гаш­но­то ни­во, така ка­то спа­дът в про­из­вод­с­т­во­то в Иран и Ве­не­цу­е­ла се за­ме­ня от уве­ли­ча­ва­не на про­из­вод­с­т­во­то в Съединени американски щати и дру­ги стра­ни.

По­ли­ти­чес­ки бун­то­ве или те­ро­рис­тич­ни ата­ки ка­то на­па­де­ни­я­та от сеп­тем­в­ри сре­щу неф­топ­ре­ра­бот­ва­тел­на плат­фор­ма на Saudi Aramco би­ха на­нес­ли теж­ки ма­те­ри­ал­ни ще­ти и би­ха уда­ри­ли па­зар­на­та це­на на ак­ци­и­те, обяс­ня­ват още от ком­па­ни­я­та. Опа­се­ни­я­та за вли­я­ни­е­то на кли­ма­тич­ни­те про­ме­ни мо­гат да ог­ра­ни­чат гло­бал­но­то тър­се­не на ба­зи­ра­ни на въг­ле­во­до­род про­дук­ти. А бор­ба­та сре­щу кли­ма­тич­ни­те из­ме­не­ния би до­ве­ла и до съ­деб­ни про­це­си сре­щу Saudi Aramco и дъ­щер­ни­те й дру­жес­т­ва.

Да­ли имат ос­но­ва­ния опа­се­ни­я­та на Са­у­дит­с­ка Ара­бия е ра­но да се ка­же. Се­га све­тът е впе­рил пог­лед в сдел­ка­та, ко­я­то тръг­ва 4 го­ди­ни след ка­то бе­ше анон­си­ра­на от принц Сал­ман бин Мо­ха­мед Ал Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР