В неразкрита досега тайна мисия през 2017 г. САЩ успешно

...
В неразкрита досега тайна мисия през 2017 г. САЩ успешно
Коментари Харесай

CNN: САЩ са спасили топ шпионин от Русия през 2017 г.

В неразкрита до момента загадка задача през 2017 година Съединени американски щати сполучливо са измъкнали от Русия собствен източник от най-високо равнище вътре в съветското държавно управление, оповестиха чиновници на администрацията на Тръмп по директни сведения за CNN.
Лице, което е било директно забъркано в полемиките, съобщи, че отстраняването на руснака е провокирано частично от опасенията, че президентът Доналд Тръмп и неговата администрация неведнъж погрешно са се отнасяли към класифицираните сведения и могат да допринесат за разкриването на скрития източник като разузнавач.
Решението за осъществяване на евакуиране е станало скоро след среща през май 2017 година в Овалния кабинет, на която Тръмп разискал високо квалифицирани сведения с съветския външен министър Сергей Лавров и тогавашния съветски дипломат в Съединени американски щати Сергей Кисляк. Разузнаването, обвързвано с ИДИЛ в Сирия, е било предоставено от Израел.
Разкриването на руснаците от президента, въпреки и не съответно отнасящо се за съветския разузнавач, подтикнало чиновниците на разузнаването да възобновят по-ранните полемики по отношение на евентуалния риск от откриване, съгласно източника, директно зает с въпроса.
По това време тогавашният шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ Майк Помпео споделил на други висши чиновници от администрацията на Тръмп, че излиза прекалено много информация по отношение на скрития източник. Изтеглянето или " ексфилтрацията ", както е наречена интервенцията от чиновници на разузнаването, е извънредно средство за отбрана, когато американското разузнаване счита, че даден източник е в непосредствена заплаха.
Американски чиновник съобщи, че преди тайната интервенция е имало медийни спекулации за съществуването на подобен прикрит източник и сходно отразяване или обществени спекулации крие опасности за сигурността на всеки, за който непознатото държавно управление подозира, че е участник.
Попитана за коментар, Британи Брамел, шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ по публичните въпроси, сподели за CNN: „ Статията на CNN, че Централната разследваща организация взема решения за живот или гибел, основаващи се на нещо друго от справедлив разбор и събиране на записи, е просто погрешна. Спекулациите, че дейностите на президента по отношение на най-чувствителното национално разузнаване - до което той има достъп всеки ден – са довели до хипотетична интервенция по ексфилтрация, са неправилни.
Говорителят на държавния секретар Майк Помпео отхвърли коментар. Прессекретарят на Белия дом Стефани Гришам съобщи, че „ данните, докладвани на CNN са освен неправилни, само че имат капацитет да изложат животи на заплаха “.
Притесненията на разследващата общественост по отношение на Тръмп
Изтеглянето се случва във време на огромна угриженост измежду разследващата общественост за погрешно ръководство на разузнаването от страна на Тръмп и неговата администрация. Тези опасения са разказани пред CNN от пет източника, които са служили в администрацията на Тръмп, разследващите организации и Конгреса.
Тези опасения траяли да нарастват и в интервала след срещата в Овалния кабинет на Тръмп с Кисляк и Лавров. Седмици след решението за добиване на шпионина, през юли 2017 година, Тръмп се срещнал частно с съветския президент Владимир Путин на срещата на върха на Г-20 в Хамбург и подхванал необикновената стъпка по конфискуване на бележките на преводача. Впоследствие чиновници на разузнаването още веднъж показаха угриженост, че президентът може да е обсъждал погрешно класифицирана информация с Русия, съгласно източник на разузнаването, осведомен с отговора на разследващата общественост след срещата Тръмп-Путин.
Знанието за съществуването на съветския прикрит източник е било мощно лимитирано в държавното управление на Съединени американски щати и разследващите организации. Според източник, вътре в съветското държавно управление не е имало " равна опция ", предоставяща както вътрешна информация, по този начин и информация за Путин.
CNN икономисва няколко детайлности за шпионина, с цел да понижи риска от идентификация на лицето.
Тайното евакуиране на съветския „ актив “ на високо равнище оставя Съединени американски щати без един от главните му източници за вътрешните каузи на Кремъл и проектите и мисленето на съветския президент във време, когато напрежението сред двете страни нараства. Американската разследваща общественост счита Русия за една от двете най-големи закани за националната сигурност на Съединени американски щати, дружно с Китай.
" Последствията биха били големи, тъй като е толкоз мъчно да се разработят сходни източници в зона като Русия, защото наблюдението и сигурността там са толкоз строги ", сподели някогашен почитан чиновник на разузнаването пред CNN. " Не можете да придобиете такава дарба за една нощ. "
Месеци на възходящ боязън
Решението да се изтегли активът от Русия е кулминационната точка на месеци на все по-голям боязън в разследващата общественост.
В края на администрацията на Обама американските чиновници от разузнаването към този момент показват опасения по отношение на сигурността на този разузнавач и други съветски активи, поради продължителността на съдействието им със Съединени американски щати, съгласно някогашен почитан чиновник в разузнаването.
Тези опасения нарастват при започване на 2017 година, откакто американската разследваща общественост пуска обществения си отчет за съветското вмешателство в изборите през 2016 година, в който се споделя, че самият Путин е поръчал интервенцията. Разузнавателната общественост също споделя класифицирана версия на отчета с идващата администрация на Тръмп и тя включва високо предпазени детайлности по отношение на източниците, стоящи зад разузнаването. Висши чиновници на американското разузнаване обмислят да извлекат най-малко един съветски актив по това време, само че не го вършат, съгласно някогашния върховен чиновник на разузнаването.
През първите месеци на администрацията си, Тръмп и неговото боравене с класифицирана информация, ускоряват терзанията на разузнавачите. В последна сметка те вземат решение да стартират сложната интервенция за унищожаване на актива, работещ за Съединени американски щати от години.
Президентът бил осведомен авансово за извличането, дружно с дребен брой висши чиновници. Подробностите за самото евакуиране остават секретни и местонахождението на сътрудника през днешния ден е незнайно за CNN.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР