В необичайна реч, произнесена от морските дълбини, президентът на Сейшелските

...
В необичайна реч, произнесена от морските дълбини, президентът на Сейшелските
Коментари Харесай

Президентът на Сейшелските острови призова от морските дълбини: Спасете океана!

В необикновена тирада, произнесена от морските дълбини, президентът на Сейшелските острови Дани Фор прикани света да направи повече, с цел да отбрани " туптящото синьо сърце на нашата планета " , съобщи Асошиейтед прес.

Апелът, излъчен онлайн за пръв път от подводница, е насочен от една от многото островни страни, застрашени от световното стопляне.



Президентът на Сейшелите приказва, когато посети ръководена от британци амбициозна научна експедиция за изследване на дълбините на Индийския океан. Океаните покриват към две трети от повърхността на нашата планета и по-голямата част от тях още не е задоволително проучена.

" Този въпрос (опазването на океаните) е по-голям от всички нас , взети дружно, и не можем да чакаме да го взема решение идващото потомство. Вече нямаме извинения да не действаме, нямаме и време ", сподели Фор. Той насочи апела си от управляем подводен уред, намиращ се на 121 метра дълбочина, на дъното на океана край Сейшелските острови.

След това той сподели за Асошиейтед прес, че прекарването е било необикновено, тъй като се е докоснал до голямо биоразнообразие и това е укрепило убеждението му, че би трябвало да се направи нужното за отбрана на морския свят.-->

Учени от Оксфордския университет проучваха живота в подводния свят, картографираха огромни сектори от океанското дъно и се спуснаха доста надълбоко с управляеми миниподводници и подводни дронове.

Днес към 5 % от международния океан са предпазени. Страните по света се договориха, че до 2020 година предпазените региони би трябвало да обзет 20 %. Но специалисти и природозащитници споделят, че сред 30 и 50 на % от пространствата, намиращи се в извънтериториални води, би трябвало да получат статут на предпазени територии , с цел да се резервира морското биоразнообразие.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР