В него участваха председателите на парламентарните комисии по европейски въпроси

...
В него участваха председателите на парламентарните комисии по европейски въпроси
Коментари Харесай

Първо работно заседание от календара на Българското европредседателство в НДК

В него участваха ръководителите на парламентарните комисии по европейски въпроси към парламентите на страните членки на Евросъюза, формат прочут под името КОСАК. Основните тематики на полемиката бяха ориентирани към целите на председателството ни, бъдещето на Европа и макрорегионалните тактики. Решено беше да се сътвори работна група в границите на КОСАК с двама представители от всяка страна, която ще работи за по-ефективното действие по основни въпроси за европейската политика.


Заседанието откри ръководителят на българския парламент Цвета Караянчева, а негов хазаин бе шефът на парламентарната ни комисия по европейски въпроси Кристиан Виегенин.
Цвета Караянчева - ръководител на Народното събрание: КОСАК е и самобитен поръчител за присъединяване на жителите на съюза в демократичния надзор върху европейските институции.
Министърът по Европредседателството ни Лиляна Павлова показа четирите съществени целта на страната ни за идващите 6 месеца с акцент върху Западните Балкани и сигурността на границите. По думите ѝ най-тежките диспути, които предстоят са свързани с промяната на системата за убежища.

Европейските парламентаристи поддържаха българските цели, а от думите им стана ясно, че упованията към председателството ни са големи и към тях се гледа с действителна вяра и оптимизъм.

Говорители по втората тематика за европейското бъдеще бяха заместник-председателят на Европейска комисия Франс Тимерманс, вицепрезидентът Илиана Йотова и ръководителят на комисията по районна политика в Европарламента Искра Михайлова.
Франс Тимерманс - първи зам.-председател на Европейската комисия: Миграцията - това е един от най-сериозните проблеми, с които ще би трябвало да се оправим. Пагубно е да се преструваме, че презаселването е най-важното, което би трябвало да създадем във връзка с миграцията. Това е един дребен детайл от една доста по-голяма тактика. Но основен при положение на рецесия. Не бих желал да се стигне до такава степен, че страните членки при положение на нова мигрантска вълна, няма да могат да разчитат на солидарността на останалите в съюза.
Конкретните политики и решения, а не теоретичните структури, родени в офиси, ще напишат бъдещето на Европейския съюз, съобщи Илияна Йотова. Основен проблем пред Европа, по думите ѝ, е неспособността да се сътвори обща политика в региона на убежището, а споразуменията с Турция в частта им за реадмисия не работят и това изискване би трябвало изрично да бъде отправено към турската страна.

А Искра Михайлова посочи значимата роля, която тази институция играе при взимането на решения за бъдещето на Европа.

По-късно пред медиите Кристиан Вигенин уточни, че една от най-важните позиции, към които са се обединили участниците в днешната среща е, че обединяването на Европа няма да бъде приключено, до момента в който към Европейски Съюз не се причислят Западните Балкани.
Кристиан Вигенин - ръководител на Комисията по европейски въпроси в Народно събрание: Важно е, че получихме необятна поддръжка за целите на Българското председателство, изключително що се отнася до даването на европейска вероятност за страните от Западните Балкани.
За нас като страна с догонващо икономическо развиване е изключително значимо да бъде непокътнат и дълготрайния капиталов темперамент на кохезионната политика, безапелационен беше Вигенин.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР