В него са качени над 9000 набора от данни от

...
В него са качени над 9000 набора от данни от
Коментари Харесай

ДАЕУ ще развива Портала за отворени данни

В него са качени над 9000 набора от данни от институции и организации

Достъпът на потребителите до Портала е безвъзмезден, от компютър и мобилен телефон
(снимка: CC0 Public Domain)

Държавна организация „ Електронно ръководство ” (ДАЕУ) ще развива и надгражда актуализирания Портал за отворени данни, стана ясно по време на конференцията Отворените данни – провокации и благоприятни условия за развиване ”.

Обновеният портал е създаден от администрацията на Министерски съвет, в границите на изпълняван от нея план за възстановяване на процесите, свързани с даването, достъпа и повторното потребление на отворените данни.

Една от главните задания е транспонирането на Директива на 2019/1024/ЕС от юни 2019 година по отношение на отворените данни и повторното потребление на информацията от публичния бранш в националното законодателство, и по съответно в Закона за достъп до социална информация. Крайният период е юли 2021 година

Порталът съдържа информация, разпределена в 14 тематики, като обучение, енергетика, превоз, околна среда, региони и градове. На него са качени над 9 хиляди набори от данни, в отворен машинночетим формат, оповестени от над 500 институции и организации.

Достъпът на потребителите до тези данни е безвъзмезден и може да се реализира както от компютър, по този начин и от мобилен телефон. Порталът подсигурява, че отворената информация, която се разгласява, е събрана и обработена от достоверни източници, каквито са административните органи, по отношение на нормативни отговорности.
още по тематиката
Според статистиката, месечно десетки хиляди консуматори, измежду които жители, научни среди, медии, бизнес и администрации, посещават Портала. Потребителският профил демонстрира, че това са хора в дейна възраст, най-много сред 25-34 години.

Наблюдава се и наклонност на увеличение на каузи на потребителите от чужбина. ДАЕУ стартира самодейност за поощряване на потреблението на данните от Портала измежду студентите, които да употребяват информацията за свои образователни планове и разработки.

Предстои да се създаде и механизъм за противоположна връзка от жители и неправителствени организации, употребяващи данните, както и критерии, по които ще се прави оценка повторното потребление на отворените данни от бизнеса. Идеята е, информацията за ресурса на отворените данни и икономическите и обществени изгоди от тях да доближава до повече хора.

ДАЕУ ще следи качваните на Портала отворени данни да дават отговор на политиката за уеб досегаемост и общоприетите европейски и световни  стандарти, предвид на лесна приложимост и съгласуемост.

Очакваните изгоди от актуализирания Портал са повече бистрота и надзор над институциите, по-активно гражданско присъединяване, по-добри артикули и услуги, предлагани от бизнеса и усъвършенствана успеваемост на обществените услуги.

Всяка година, по предложение на ръководителя на Държавна организация „ Електронно ръководство ”, въз основа на Закона за достъп до социална информация, Министерският съвет приема Списък с набори от данни по предпочитани области, които да се разгласяват в отворен формат на Портала за отворени данни.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР