В него е заложен 2.5% дефицит, който със средствата за

...
В него е заложен 2.5% дефицит, който със средствата за
Коментари Харесай

НС прие на първо четене Бюджет 2022, Асен Василев: Има пица за всички, няма пица за крадците

В него е заложен 2.5% недостиг, който със средствата за коронавирус ограниченията нараства до 4.1% от Брутният вътрешен продукт
Със 124 гласа „ за “ и 97 – „ срещу “ депутатите одобриха държавния бюджет за 2022 година на първо четене. Той би трябвало да влезе в действие от 1 април.

В него е заложен 2.5% недостиг, който със средствата за коронавирус ограниченията нараства до 4.1% от брутния вътрешен артикул /БВП/ на страната.

Средносрочната инфлация тази година се чака да бъде 5,6 на 100, а икономическият напредък – 4,8%, съгласно препоръчаната от кабинета финансова рамка. Максимално страната ни може да поеме нов дълг от 7,3 милиарда лева за цялата година.

Финансовият министър Асен Василев дефинира бюджета като капиталов.

„ С бюджета за 2022г. ние вършим с 12 милиарда лева повече вложения. Ако не влагаме в хора, в инфраструктура, няма да имаме напредък. Това за ниските приходи би трябвало да остане в предишното. Трябва да произвеждаме артикули с добавена стойност, да има машинизация и по-висока работливост. Заложили сме двойно нарастване на финансовите вложения, в образованието, културата и спорта. Залагаме една обществена стратегия, която да обезпечи обществена взаимност “, посочи финансовият министър. Той предвижда, че инфлацията във втората половина на годината ще е по-ниска.

„ Държавният бюджет е проинфлационен, усилва потреблението. Вносът е повече от износът, ще внасяме инфлация, а отсам цените се подвигат и влизаме в инфлационна серпантина “, охлади ентусиазма на финансист №1 Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

Соцлидерката отбрани сътрудника си в кабинета „ Петков “ и уточни, че в бюджета за тази година една трета от 66-те милиарда лева разноски или 20 милиарда са в действителност обществени разноски – за деца, работещи, безработни.

„ В повече за тази година са фамилните помощи за деца, планува се увеличение на месечните помощи за развъждане на дете. Ще бъдат подкрепени 100 000 деца повече. 280 млн. лева се планувани за хората с увреждания “, означи Нинова.

Социалистът проф. Румен Гечев разяснява, че бюджетът за 2022г. дава отговор на рамката на Европейска комисия и изрази страдание, че „ финансовият ни министър е доста скрънзав “.

„ Нямате право на такива разноски в бюджета “, предизвести болшинството депутатът от ГЕРБ и някогашен финансов министър Кирил Ананиев. По думите му новото ръководство би трябвало да разчита единствено на средствата, които са реализирани в техния мандат.

Депутатът от Политическа партия Атанас Михнев стигна още по-далеч, като излезе на трибуната с детска кола – джип и заявява, че „ времето разпределяне на пари от джипката е свършило “, като подсети за обиколките в страната на премиера Борисов.

„ Съжалявам, че не ви нося транспортно средство “, отговори му Томислав Дончев от ГЕРБ.

„ Преди да даде страната бърка в джобовете на хората. За първи път с този бюджет се къса с една финансова политика, следвана с години. Аз не виждам фокус, цел, политики в него. „ Повече от всичко “ не е цел, това е липса на цел. Преди време един финансов министър съпостави бюджета на страната с постна пица. Ако употребявам сравнението за сегашния бюджет - това е огромна мазна кутия от пица, в която няма пица “, установи Дончев.

Това засегна финансовият министър и в отговор Асен Василев даде обещание, че ще „ има пица за всички, няма пица за крадците “.

След като Бюджет 2022 мина на първо четене, в пояснение на негативен избор Александър Иванов от ГЕРБ посочи, че „ бюджетът е илюзионистки “.

„ Наляхте бензин в инфлационния пожар, влошихте всички наши индикатори, отдалечихте страната от Еврозоната “, упрекна болшинството Иванов и посочи, че цената на дизела към този момент е 2.59лв. по бензиностанциите.

Колегата му Христо Гаджев добави, че това е бюджет на прикритието и отклонява вниманието на хората от неуспеха на държавните управления на Радев.

„ Продължавайте да си играете с детски колички, очевидно единствено това можете “, обърна се към болшинството в зала Гаджев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР