В неделя започва разширението на булевард “Тодор Каблешков, заяви кметът

...
В неделя започва разширението на булевард “Тодор Каблешков, заяви кметът
Коментари Харесай

Първият етап от разширяването на бул. “Т. Каблешков” започва в неделя

В неделя стартира разширението на бул. “Тодор Каблешков ”, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Булевардът ще се уголемява на общо седем стадия. В неделя, 31 май, стартира първият. С разширението на значимата пътна артерия ще се обезпечи директна връзка от бул. “България ” до бул. “Симеоновско шосе ”.

Първият стадий е с дължина близо 1 км и обгръща сектора от бул. “България ” до ул. “Боянски водопад ”. Очаква се осъществяването на първи стадий да приключи през август тази година.

„ Това е един от най-важните планове, част от вътрешния градски кръг и по тази причина е толкоз значим. С него и останалите прави, които вършим – вътрешните кръгове, както и с разширението и довършването на Околовръстния път, ние работим за понижаване на трафика в града “, съобщи тя и уточни, че това е един от най-важните планове в нейния проект за София след метрото.

Тя акцентира, че след разширението всички участници в придвижването ще бъдат на обособени равнища, като булевардът ще се снабди с еднопосочна велоалея от двете страни, петметрови тротоари, бус лента, и ще бъде оставено място за отделяне на трамвайно трасе.

Кметът изясни, че всички терени, попадащи в първия стадий от разширението на „ Тодор Каблешков “ са отчуждени и това е коствало на общината 11 млн. лева, – колкото коства и реализацията на плана.

„ Разширението ще е в южната част в тази зона. Проектът се разделя на 7 стадия. Първият стадий стартира в неделя и ще бъде до ул. „ Боянски водопад “. Очаквам при започване на август да бъде подготвен. По време на ремонта няма да се стопира придвижването “, сподели тя.

Кметът разгласи, че сега се работи и по отчуждаването на терените, попадащи във вторияа стадий от „ Луй Айер “ през бул. „ Черни връх “ до „ Симеоновско шосе “.

„ В момента отчуждаваме интензивно. Работим дружно с основния проектант и районните кметове. В идващия сектор става дума за общо 116 парцела, от които 34 са платени и по тази причина сме вложили към 3 млн. лева “, изясни Фандъкова и добави, че в случай че притежателите не желаят да им бъде отчужден парцела, се минава към наложително отчуждаване, което е придружено с обжалвания в съда.

Главният проектант Здравко Здравков изясни, че концепцията за трамвайното трасе по булеварда ще даде опция за връзка от бул. „ Овча купел “ до метростанция „ Св. Климент Охридски “, като ще се търси техническа опция за реализиране на връзка и със „ Слатина “.

„ Третият градски кръг е извънредно значим, тъй като той свързва радиалните посоки, които придвижват трафика към центъра. Именно тази изчезнала връзка натоварва прекосяванията, които стигат непосредствено до Канала и отнасят директния трафик към „ Цариградско шосе “. За останалите два сектора от „ Луй Айер “ до „ Черни връх “ и сектора от „ Сребърна “ до „ Симеоновско шосе “ имаме да изкупуваме към 50 000 кв. м. Целта ни е основаване на обединен профил на булеварда, който да обезпечи гладко прекосяване на пешеходци, велосипедисти, бус лента, две автомобилни ленти и плюс трамвайно трасе “, разгласи Здравков.

На въпрос на БГНЕС дали озеленяването ще бъде изпълнено с дървета в кашпи и за какво магистралният топлопровод не е планувано да бъде преместен, основният проектант отговори, че в развой на строителството ще преценяват дали да има потребност той да бъде преместен, защото става дума за сектор от към 200 м.

„ В по-голямата си част озеленяването е в гнезда, в които ще бъдат ситуирани дървета. Ще преценим действителното състояние на топлопровода. Ние разполагаме с екзекутиви, които не разрешават механически да се засадят дървета “, разяснява той и добави, че не е изключено в този сектор да има дървета в кашпи.

От своя страна Йорданка Фандъкова сподели, че за две неща е върнала плана. „ Това беше с цел да се откри оптималната опция да се засадят дървета по цялото продължение на тротоара от южната страна, а в последния сектор да се запазят съществуващите дървета от северната страна и те да се впишат в бъдещето уголемение “, изясни кметът.

На въпрос на БГНЕС по какъв начин гледа на предлагането по протежението на булеварда да има пейки, тя сподели, че на доста улици и булеварди хората ги употребяват, само че напъните на общината за по-чист въздух са по-добър градски превоз и повече различни трасета, с цел да не се вкарва целият трафик в центъра на града.

Кметът на регион „ Триадица “ Димитър Божилов, който през днешния ден стана татко, съобщи, че е получил подпомагане от притежателите на отчуждените терени и ще постави старания бързо да се позволи казусът със собствеността на терените в правата.

„ В останалата част на трасето от „ Луй Айер “ до „ Черни връх “ процедурите по отчуждаване вървят. Водим разговор с хората. Една немалка част от тях са съгласни да се премине към процедура по изкупуване. Една немалка част от тези обекти са отчуждени или са в процедура на обжалване, което значи, че срокът също е съкратен “, изясни Божилов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР