В неделя започна първата мисия на човечеството до Слънчевата корона.Две

...
В неделя започна първата мисия на човечеството до Слънчевата корона.Две
Коментари Харесай

Сондата „Паркър” ще изследва слънчевия вятър и температурата на слънчевата корона

В неделя стартира първата задача на човечеството до Слънчевата корона.

Две са мистериите, на които сондата „ Паркър” ще търси отговор. Едната е по какъв начин за няколко километра температурата от повърхността на Слънцето до короната му се усилва от хиляди до милиони градуси, изясни астрофизикът Камен Козарев от Института по астрономия на Българска академия на науките.

За повърхността на Слънцето се знае, че температурата е „ само” няколко хиляди градуса. Но по забавен и неразбираем изцяло метод, тя стига за няколко километра до милиони градуси.
НАСА изстреля сондата „ Паркър ”, която би трябвало да „ допре ” Слънцето Това се случва, откакто Вчера механически проблеми отложиха старта в последните минути
Другата тайнственост е слънчевият вятър и по какъв начин той се форсира.

Д-р Юджийн Паркър, на който е кръстена сондата, разгласява през 1958 година публикация, в която планува съществуването на този вятър и по този начин слага основата на хелиофизиката.

До този интервал се е считало, че междупланетното пространство е празно – цялостен вакуум. Той потвърждава, че поток от нажежени частици се изпарява от Слънцето, изясни още астрофизикът.

Мисията е планувана по елиптична орбита да стигне доста покрай Слънцето и ще доближи през 2024 година на разстояние 6 милиона километра, което е седем пъти по-близо от предходната задача на човечеството „ Хелиос 2”. Това е районът, в който се форсира слънчевия вятър.

Козарев е безапелационен, че ще бъде рисково за апарата - в никакъв случай машина, основана от човек не е стигал толкоз покрай Слънцето.

Изследването на слънчевия вятър е значимо, тъй като цялата Слънчева система „ плува” в него. „ Важно е освен, с цел да разберем по какъв начин действа Слънцето, само че и с цел да разберем интензивността му”, добави той с уточнението, че това е значимо и за откриването на извънземен живот.

При най-близкото си минаване до Слънцето през 2024 година сондата ще се движи с 200 км/ или 700 000 км/ч. Това е задоволително да се обиколи Земята за 7 минути и половина и я прави най-бързият обект, създаван от човек. Тази скорост е допустима с помощта на гравитацията.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР