В неделя вечерта ЦАХАЛ (б.р. - израелските отбранителни сили) съобщиха,

...
В неделя вечерта ЦАХАЛ (б.р. - израелските отбранителни сили) съобщиха,
Коментари Харесай

Израелски танк стреля случайно по египетски пост и рани граничари

В неделя вечерта ЦАХАЛ (б.р. - израелските отбранителни сили) оповестиха, че израелски танк " инцидентно е стрелял и е блъснал египетски пост " покрай Керем Шалом в региона на трите граници Египет-Газа-Израел.

 

" Инцидентът се проверява и детайлностите се преглеждат. ЦАХАЛ показва страдание по отношение на случая ", се споделя в изказването.

В изказването на представителя на египетската войска се споделя, че няколко египетски граничари са получили леки пострадвания, откакто инцидентно са били ударени от фрагменти от снаряд от израелски танк. Той добави, че Израел се извинява за случая.

 

В неделя следобяд " Хизбула " разгласи, че двама нейни членове - Али Мухаммад Мармар и Таха Абас - са били убити при удар на израелската войска в Ливан. Според известията при израелски удари в събота и неделя са били убити 10 бойци на ливанската терористична формация, съобщи ynetnews. 

 

Министър-председателят Бенямин Нетаняху съобщи, че " Хизбула " ще направи грешката на живота си, в случай че реши да се включи във войната. В тирада пред бойците на границата с Ливан Нетаняху съобщи, че Израел държи врага на разстояние на север, до момента в който се бори за победа на юг.

 

" Ако " Хизбула " открие втори фронт против Израел, нашият отговор ще бъде подобен, че терористичната формация ще копнее за равнището на разрушенията, нанесени ѝ по време на Втората ливанска война през 2006 година, а последствията за Ливан ще бъдат опустошителни. Но ние сме готови за всеки сюжет. "

 

Размяната на огън по израелско-ливанската граница продължи, а по-рано силите на ЦАХАЛ смъкнаха дрон, идващ се към Израел. Военните оповестиха, че войските им са осуетили и опит за изстрелване на противотанкови ракети към Израел.

 

Източници в Газа оповестиха в неделя следобяд, че втори ескорт от 17 камиона с филантропична помощ е минал в Газа през граничния пункт Рафах с Египет. По-късно канцеларията на министър-председателя излезе с изказване, в което опроверга медийните известия, които сякаш посочваха, че в палестинския анклав влизат и камиони с гориво.

 

" Камионите, които се виждат да транспортират гориво в Ивицата, са от запасите за гориво на Организация на обединените нации от страната на Газа и са предопределени за лечебните заведения в Ивицата ", се споделя в изказването. Първият превоз с помощи беше импортиран в събота.

 

По-късно представител на граничния пункт Рафах заяви, че палестинските камиони се връщат назад в Газа след отлагането на доставката на помощи, планувана за неделя.

 

Министерството на здравеопазването на " Хамас " в Газа съобщи, че от 7 октомври до момента при израелските удари в Газа са починали 4651 палестинци, от които 40% са деца. Повече от 14 245 други са били ранени, като 70% от тях са деца и дами. Говорителят Ашраф Ал-Кудра съобщи, че през последните 24 часа израелските удари са умъртвили 266 палестинци, от които 117 деца.

 

В резултат на терористичната офанзива на Хамас от 7 октомври 21 деца от 13 фамилии са останали сираци, заяви в неделя Министерството на обществените грижи.

 

Едно от сирачетата е 4-годишно момиченце, което е било отвлечено в линията Газа, откакто и двамата му родители са били убити при нападението. Друго момиче е изгубило майка си, а татко му е бил отведен в Газа.

 

От началото на военните дейности обществените служащи на министерството и локалните управляващи търсят децата, които са изгубили родителите си, и откриват контакт със фамилиите, в които тези деца живеят сега.

 

Експертни екипи ще им предложат повсеместен пакет от грижи, включващ прочувствена, психическа и материална поддръжка, както и подпомагане при предявяване на права от други органи.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР