В неделя вечер от телевизионния ефир финансовият министър Владислав Горанов,

...
В неделя вечер от телевизионния ефир финансовият министър Владислав Горанов,
Коментари Харесай

С какви мотиви кабинетът предлага актуализация на бюджета

В неделя вечер от телевизионния ефир финансовият министър Владислав Горанов, а във вторник и в Министерски съвет, разгласи, че предлага актуализация на бюджета за 2020 година поради очевидната потребност от повече разноски за компенсации за безработица, в това число и посредством помощта по схемата 60/40 за бизнеса. В плана се предлага и опция да се поеме нов дълг, въпреки до неотдавна министър председателят Бойко Борисов да се заричаше, че не желае да се товарят бъдещите генерации с изплащането му.

Днес планът, с който се предлага актуализация, бе внесе в деловодството на Народното събрание. " Дневник " разгласява цялостния текст на претекстовете към него.

При актуалната невиждана обстановка, при която доста от страните в света се борят с всички налични запаси за ограничение на разпространяването на болестта с COVID-19, измеренията на рецесията за международната и в частност за европейската стопанска система към момента не могат да бъдат оценени и планувани. Повечето огромни стопански системи, наранени от пандемията, чакат доста закъснение и евентуално нахлуване в криза през актуалната година, само че всички тези прогнози са съпроводени с огромна степен на неустановеност какъв брой дълбоки ще са икономическите последствия от подхванатите дейности за битка с пандемията. От друга страна, не е ясно и какъв брой дълго и в каква степен ограниченията за обществена изолираност ще продължат да оказват отрицателен резултат върху вътрешното ползване. Ясно е обаче, че сериозните ограничения за битка против заболяването ще имат обилни стопански последствия и икономическото възобновяване ще стартира, едвам откакто опасността от пандемията бъде дейно овладяна.

На този декор Европейската комисия към този момент предложи задействане на Общата защитна уговорка от Пакта за непоклатимост и напредък, която ще разреши на държавите-членки да подхващат ограничения за справяне с разпространяването на вируса, като краткотрайно се отклонят от средносрочната си бюджетна цел и/или от стъпката за постигането й посредством фискалните правила, които нормално се ползват в границите на европейската фискална рамка. По този метод се дава опция за еластичност на националните държавни управления да подхващат ограничения в изискванията на изключително състояние, което допуска увеличение на обществените разноски на фона на предстоящо несъблюдение на приходите и надлежно изисква краткотрайно фискално разхлабване. Ситуацията сега попада в дефиницията за изключително събитие според член 24, алинея 3 на Закона за обществените финанси.

От фискална позиция България се намира в добра кондиция на прага на тази изключителна обстановка. Дисциплинираната и поредна политика за поддържане на позитивно или близо до уравновесено салдо през последните години (с изключение на еднократното отклоняване през 2019 година, обвързвано с осъществени еднократни разноски за бранш " Отбрана " ), разреши да бъдат непокътнати буферите във фискалния запас, което както се вижда в актуалната обстановка е витално значимо. Параметрите по осъществяването на бюджета все още на оповестяване на обстановката на изключително състояние в България са положителни, като по консолидираната фискална стратегия се регистрира настоящо превишение на приходите над разноските. Това обаче е единствено моментното положение на фиска на прага на актуалната невиждана рецесия. Всички сюжети, даже и тези с по-кратко и по-слабо закъснение на икономическата интензивност в България, обрисуват съществено утежняване на параметрите по приходите и по разноските в годишен проект, което се отразява във утежняване на бюджетното салдо по отношение на заложената цел в плановете към ЗДБРБ за 2020 година

България като отворена стопанска система не може да остане изолирана от протичащите процеси в главните стопански системи на еврозоната, които образуват забележителна част от стокообмена и износа на страната. При динамичните процеси в стопанските системи на главните външнотърговски сътрудници и неяснотата за продължителността на ограниченията в обстановка на изключително състояние в страната на този стадий е нереалистично да се направи точна прогноза за цялостния размер на всички евентуални директните и косвените резултати върху параметрите по осъществяването на бюджета, подбудени от всички канали на влияние. При мощно отрицателен сюжет е допустимо да се наложат и спомагателни промени във фискалните параметри за годината, които все още е невероятно да бъдат оценени.

Необходимостта от правене на план на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 година (ЗИД на ЗДБРБ за 2020 г.) произтича от очертаващата се неспособност да бъдат реализирани заложените фискални цели с плановете към ЗДБРБ за 2020 година Причините за това са, от една страна, нужда от обезпечаване на спомагателни разноски в осъществяване на Закона за ограниченията и дейностите по време на действието на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година (обн. Дъждовни води бр.28 от 24.3.2020 г.), и от друга, плануваното все още утежняване на параметри по приходите по бюджета Поради тези условия и на съображение член 27, алинея 3 на Закона за обществените финанси държавното управление изготви предложение за ЗИД на ЗДБРБ за 2020 година, което да бъде прегледано от Народното събрание.

Външна среда
Настоящият макроикономически сюжет е създаден при догадка за преодоляване на пандемията в България в синхрон с процесите в интернационален проект и редом икономическо възобновяване. Същевременно, поради извънредно динамичната обстановка и в този подтекст отчитайки последната налична информация и следените резултати от разпространяването на Covid-19, допусканията за външната икономическа среда са доста влошени, което неизбежно се отразява и на националната стопанска система. Очаква се, че изключителните ограничения ще имат по-дълъг интервал на деяние и ще окажат значително въздействие върху икономическата интензивност през второто и от елементи третото тримесечие на 2020 година Това ще окаже доста негативно влияние върху икономическата интензивност в световен проект, като международният Брутният вътрешен продукт ще остане малко под равнището от 2019 година (т.е. ще се следи спад от -0,3%). Икономиката на Европейски Съюз ще бъде по-сериозно наранена и ще се свие с към 4% през 2020 година

По-ниското търсене в световен проект ще се отрази в намаляване на цените на множеството нехранителни артикули, като междинният спад ще е 11,6%. Относително по-силен ще е спадът при металите. Цените на храните леко ще се покачат (средно с малко над 4%), защото питателните артикули, като такива от първа нужда, остават отвън ограничаващите ограничения, подхванати от множеството държавни управления и надлежно при тях ще се следи релативно опазване на търсенето.

При цената на нефта ще има напън за намаляване, произлизащ от ниското търсене и съзнателните ограничения в тази тенденция на съществени производители. Допусканията са, че цена на суровия нефт вид " Брент " ще се намали с 43,8% по отношение на 2019 година до средногодишна стойност от 36 щ.д./барел. Прогнозата за курса BGN/USD е за 1,77 лв. за 1 $, което подхожда на 1,1 $ за 1 евро.

Брутният вътрешен продукт
Очаква се спад на Брутният вътрешен продукт от 3% в действително изражение през настоящата година, който ще е забележим в съвсем всички съставни елементи на Брутният вътрешен продукт, изчислен по метода на крайното търсене, а точно - ползване на семействата, частни вложения и експорт на артикули и услуги. От страна на държавните разноски се чака позитивен принос към икономическия напредък. Няколко фактора ще допринесат за понижение на частното ползване. На първо място заради ограничаващите ограничения се чака спад на потреблението на услуги от страна на семействата и по-конкретно на услуги, свързани с просвета и развлечения, хотелиерство и ресторантьорство, туристически пакети. Спадът на заетостта и упованията за ограничаване на разполагаемия приход също ще допринесат за по-слабо ползване както на услуги, по този начин и на артикули за дълготрайна приложимост. Допълнително нарасналата неустановеност ще докара до ограничаване на някои потребителски разноски и образуване на защитни спестявания от страна на семействата.

Инвестиционната интензивност в страната през 2018 и 2019 година се определяше в огромна степен от обществените вложения. От своя страна растежът на частните вложения беше угнетен през 2018 година, а през 2019 година те осъществиха намаляване под въздействие на външни фактори като комерсиалните войни сред Съединени американски щати и Китай и несигурността към излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, които способстваха за упования за закъснение на международния стопански напредък и респективно утежняване на външното търсене.

През 2020 година вероятностите пред капиталовата интензивност са още по-неблагоприятни. Поради световното разпространяване на пандемията с COVID-19 и упования за криза в доста от огромните стопански системи, външната среда ще се утежни в още по-голяма степен. Това ще отсрочи капиталовите решения досега, в който активността, поръчките и износа на фирмите се възстановяват, с цел да подсигуряват процеса на възвръщаемост и паричните потоци и се възвърне доверието. Неблагоприятно въздействие може да се чака и по линия на вътрешното търсене при предстоящ спад на частното ползване вследствие на спада на потреблението на услуги от семействата заради ограниченията против разпространяване на вирусната зараза. Несигурност ще има както по-отношение на към този момент почнали капиталови планове, които могат да се забавят или отсрочат, по този начин и върху плануваните вложения. В резултат понижението на частните вложения ще докара до спад и на общите вложения в стопанската система.

Очакваният спад на международната и най-много на европейската стопанска система, в комбиниране със мощно ограничаващите ограничения за интернационалните пътувания ще доведат и до намаляване на износа на артикули и услуги. Безпрецедентните ограничения за ограничение на придвижването, признати от всички страни, ще се отразят значително на износа на транспортни и туристически услуги. Очаква се това да се отрази в спад на действителния експорт на услуги с 25,7% през 2020 година по отношение на 2019 година Ограниченото търсене в главните ни търговски сътрудници и удължените периоди за доставка ще обиден и износа на артикули, който се чака да спадне с 13,3%. Общо износът на артикули и услуги ще намалее с 16,3% през 2020 година при напредък от 1,9% през 2019 година и спад от 11,7% през спешната 2009 година По-слабите експорт и вътрешно търсене ще лимитират и размера на вноса на артикули и услуги с 12,9%, като резултатът върху услугите ще е по-осезаем.

Пазар на труда
След позитивното развиване на пазара на труда през 2019 година и достигнатите исторически най-високи равнища на претовареност и най-ниски равнища на безработица, упованията за 2020 година са трендовете да се извърнат. Прогнозата за развиването на главните индикатори на пазара на труда е направена при отчитане използването на мярката за опазване на заетостта посредством поддръжка на приходите. Направено е допускане, че от нея в началото ще се възползват главно секторите, които понастоящем са прекратили или понижили активността си в следствие от действието на изключителното състояние, като последователно ще бъдат обхванати и обвързваните браншове по веригата на доставки и междуотрасловите връзки. Не може да се чака, обаче, че всички компании ще съумеят да се възползват от мярката за опазване на заетостта, като може да се допусна, че изключително рискови са микро и дребните предприятия. С оглед на последното е направена догадка, че към 75% от евентуалния брой на заетите от браншовете, които попадат в листата за поддръжка, ще бъдат включени в мярката, а останалите 25% ще се трансформират в безработни. Така упованията са броят на заетите да се намали с малко под 4% през второто тримесечие и да надвиши 5% през третото тримесечие на годишна база, като възобновяване на заетостта се чака да стартира едвам в края на годината. Средният за годината спад на заетите се прави оценка на 2,1%, а равнището на безработица се чака да се повиши с към 2 пр.п. по отношение на 2019 година до 6,2%. Динамиката на обезщетенията на наетите през 2020 година се чака значително да се забави до 2,6%, като главният фактор за това ще бъде понижението на наетия трудов запас, само че въздействие ще окаже и по-бавното повишаване на компенсацията на един нает, в следствие от усъвършенстването на разноските при задържане на заетостта.

Инфлация
През 2020 година се обрисува външните и вътрешните фактори на инфлация да бъдат мощно лимитирани. Спадът в интернационалните цени на нефта, който в сегашния сюжет е над 40%, както и доста по-ниските цени на импорт на природен газ, ще провокират поевтиняване на енергийните артикули, което по веригата на междуотрасловите връзки ще ограничи в допълнение повишаването на индустриалните и потребителските цени в страната. Вътрешните фактори на инфлация, които единствено преди месец бяха факт, а точно платежоспособно търсене на семействата, удобна динамичност на пазара на труда, съпроводена от относително високо повишаване на заплатите и ниска безработица, няма да оказват напън за повишаването на цените поради планувания спад в крайното търсене. За 2020 година се чака общото ниво на потребителските цени да остане съвсем без смяна, т.е. инфлацията да бъде покрай нула %.

Разработените базов сюжет на развиване на макроикономическите знаци в годишен проект обрисуват съществено закъснение при главните налози и осигурителни вноски по отношение на плануваните с плановете към ЗДБРБ за 2020 година параметри. Причините за плануваното несъблюдение на приходите са сложни - външни и вътрешни фактори, които ще допринесат за понижаване на вътрешното ползване, стесняване на износа и вноса, по-ниска от плануваната претовареност, промени в допусканията за цената на суровия нефт и курса на щатския $ и така нататък Благоприятната макроикономическа обстановка, в която се намираше България при започване на годината се утежнява доста бързо, като на сегашния стадий е мъчно да се оцени въздействието на всички неподходящи външни и вътрешни фактори.

Изготвените оценки за параметрите по приходите в сегашния план на ЗИД на ЗДБРБ за 2020 година отразяват плануваните резултати при главните налози на база на наличната все още информация и прогноза за развиването на главните макроикономически знаци в годишен проект.

Разчетите при направения базов сюжет обрисуват несъблюдение на годишните прогнози по приходите по консолидираната фискална стратегия в общ размер на към 2,44 милиарда лева, като ще бъдат наранени главните налози - Данък добавена стойност, акцизи, корпоративни налози, ДДФЛ, социално-осигурителни вноски и други Размерите на предстоящото отрицателно отклоняване на плановете по приходите постановат актуализацията на годишната цел във връзка с бюджетното салдо за 2020 година

Настоящата невиждана обстановка на изключително състояние слага големи провокации пред доста от функционалностите на страната, като най-преки и неотложни са гарантирането на нужните условия и запаси за естественото действие на публичното здраве, вътрешния ред и сигурността. В тази връзка без предприемането на незабавни ограничения някои бюджетни системи биха били сложени в обстановка да не могат да извършват съответно своите функционалности и отговорности. Поради това и в осъществяване на Закона за ограниченията и дейностите по време на действието на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година, държавното управление предприе незабавни дейности за застраховане на нужния финансов запас за осъществяването на вменените функционалности и отговорности, като приоритет са работещите на първа линия в битката с разпространяването на вируса - здравните служащи и бранша на вътрешния ред. Това постанова незабавно да се извърши обзор от първостепенните разпоредители с бюджет на към този момент поети задължения и въз основа на оценка за целите в системите си, да ползват ограничения за оптимално ограничение на поемането на нови задължения за разноски. С това се цели да се освободи запас за финансиране на неотложните разноски в посочените нагоре браншове.

Освен тези неотложни разноски приоритет са и ограниченията за поддръжка на стопанската система и заетите. За опазване на работните места в страната държавното управление предложи и след разискване в Съвета за тристранно съдействие бе призната така наречен мярка " 60/40 ", състояща се в вдишване от страна на страната на изплащането на служащи на 60 на 100 от осигурителният приход на заетите в предприятия, чийто бизнес е потърпевш в на-голяма степен от въведените изключителни ограничения за преодоляване разпространяването на болестта от корона вирус. Кръгът от компаниите, които могат да се възползват от мярката е оптимално уголемен, като той покрива огромен брой браншове и сектори. Фирмите би трябвало да дават отговор на изискването спада в продажбите им по отношение на същия интервал на миналата година да е най-малко 20 на 100. Във връзка с застраховане на нужния запас по бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО) за фонд " Безработица " с плана на ЗИД на ЗДБРБ за 2020 година се предлага увеличение на разноските по бюджета на ДОО в размер на 1 милиарда лева Освен това, по отношение на планувано несъблюдение на приходите от осигурителни вноски по бюджета на ДОО (с 0,430 милиарда лева.) се постанова и смяна във размера на бюджетните взаимоотношения на държавния бюджет с бюджета на ДОО, с което се предлага то да бъде увеличено с 1,43 милиарда лева, в това число 1 милиарда лева за спомагателни разноски и 0,43 милиарда лева за компенсиране на предстоящо несъблюдение на приходите по бюджета на ДОО.

Правителството ще усили капитала на Българската банка за развиване (ББР) със 700 млн. лева С 500 млн. лева от тях ББР ще може да дава гаранции на останалите търговски банки при даване от тяхна страна на заеми за поддръжка на бизнеса, изпитващ компликации с ликвидността и кредитирането. Очаква се мултиплициране на резултата, тъй че общата сума, която да могат да дават банките да доближи 2,5 милиарда лева Останалите 200 млн. лева от нараствания капитал на ББР ще може да служат като гаранция пред комерсиалните банки за разпределяне на потребителски безлихвени заеми на лица, останали безработни по време на рецесията. Максималният размер на заем, който всяко лице, отговарящо на условията, може да получи е 1 500 лева, като срокът и схемата на връщане на сумата ще бъдат оптимално облекчени.

В подтекста на предлаганото увеличение на недостига (3.5 млрд.лв.) и обезпечаването на спомагателен капитал за ББР (0.7 млрд.лв.), което общо възлиза на 4.2 млрд.лв., както и за гарантирането на задоволително ликвидни фискални буфери при положение на по-негативен от упования сюжет, се предлага увеличението на лимита за вдишване на нов държавен дълг по член 68, алинея 1 от ЗДБРБ за 2020 година, като текста " 2,2 милиарда лева " се заменя с " 10 милиарда лева ". Посочените условия постановат нарастване на допустимия оптимален размер на държавния дълг към края на годината до 31,5 милиарда лева В тази връзка е планувано и увеличение на разноските за лихви по държавния бюджет в размер на 70 млн. лв..

Във връзка с оповестеното изключително състояние и плануваните от държавното управление ограничения за подкрепяне на стопанската система, е планувана спомагателна опция за издаване на държавни гаранции по заемни съглашения за финансиране на Българската банка за развиване в размер до 700 млн. лв..

Необходимостта от правене на план на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавното публично обезпечаване за 2020 година произтича от очертаващата се неспособност да бъдат спазени заложените параметри с плановете по ЗБДОО за 2020 година, заради предстоящо несъблюдение на приходите и нуждата от осъществяването на спомагателни разноски за 2020 година

Оценките за предстоящото несъблюдение на годишните прогнози на приходите по бюджета на държавното публично обезпечаване за 2020 година са в общ размер на към 0,43 милиарда лева от социално-осигурителни вноски.
Допълнително в сходство с утвърдените ограничения за опазване на работните места в страната (т.н. мярка " 60/40 " ) е належащо да бъдат обезпечени спомагателни финансови средства за осъществяване на тази мярка в размер на към 1 милиарда лева, като разноските се обезпечават посредством фонд " Безработица " на ДОО за сметка на спомагателен трансфер от държавния бюджет.

Оценките за предстоящите промени в плановете по бюджета на ДОО постановат актуализацията на приходите и разноските по бюджета на ДОО и произлизащата от това смяна на бюджетното взаимодействие с държавния бюджет за покриване на дефицита по бюджета на ДОО за 2020 година, с която той усилва с 1,43 милиарда лева

В наредбата на параграф 34 от Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година е планувано през 2020 година периодите за създаване и одобрение от Министерския съвет на макроикономическата прогноза, средносрочната бюджетна прогноза, Конвергентната стратегия и Националната стратегия за промени да се удължат до 31 октомври 2020 година, като се изисква съблюдаване на уговорките на страната по член 121 и 126 от Договора за действието на Европейския съюз, в това число и от вторичното законодателство, признато на тези правни учредения, каквито са и изпратените от Европейската комисия Насоки за оптимизиран/съкратен формат на стратегиите за непоклатимост и на Конвергентните стратегии за 2020 година в подтекста на Covid-19. Накратко, според насоките на Европейската комисия страните следва да показват информация в три посоки - бюджетната политика в отговор на COVID-19, стопански обзор (разчети и съществени допускания за икономическото развиване само за 2020 и 2021 г.) и баланс на бранш " Държавно ръководство " и ограничения (предварителни фискални оценки за 2020 година и бюджетна прогноза единствено за 2021 година при сюжет без смяна в политиките).

В резюме на изложеното, с оферти план на ЗИД на ЗДБРБ за 2020 година се трансформират параметрите при главните налози и приходите от социално-осигурителни вноски, като утежняването на приходите е в общ размер на към 2,44 милиарда лева От страна на разноските се предлага нарастване на разноските по бюджета на ДОО (Фонд " Безработица " ) с 1 милиарда лева, както и на лихвените разноски по държавния бюджет в размер на 70 млн. лева Предлагат се и ограничения за ограничение на разноските по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет по държавния бюджет, с оглед обезпечаването на запас за финансиране на предпочитани разноски в обстановката на изключително състояние в страната. С препоръчаните промени по приходите и разноските се трансформира и салдото по държавния бюджет, като се предлага то да бъде недостиг в размер на 3,45 милиарда лева (2,9% от прогнозния БВП). С тези планове се трансформира и прогнозното салдо по консолидираната фискална стратегия за 2020 година, като се планува то да бъде недостиг в размер на 3,51 милиарда лева (3,0 % от прогнозния БВП). Предлага се също по този начин смяна на дълговите ограничавания - за вдишване на нов държавен дълг и опция за издаване нови държавни гаранции, с което се цели обезпечаването на финансиране на недостига, както и застраховане на буфер при положение на по-негативен сюжет от заложения.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1315)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР