В неделя сутринта руските сили нанесоха удар по военна тренировъчна

...
В неделя сутринта руските сили нанесоха удар по военна тренировъчна
Коментари Харесай

Руснаците нанасят удари по-близо до полската граница

В неделя сутринта съветските сили нанесоха удар по военна подготвителна база в Западна Украйна, като приближиха офанзивата си до границата с Полша, оповестява AP.

Осем ракети са били изстреляни по военния полигон в Яровив, ситуиран на 30 км северозападно от Лвов, оповестиха от районната администрация, без да посочат детайлности за възможни жертви. Полигонът се намира на 35 километра от границата на Украйна с Полша.

От 2015 година насам Съединени американски щати постоянно изпращат инструктори на военния полигон, прочут още като Международен център за поддържане на мира и сигурност в Яровив, за образование на украинските военни, а оборудването е хазаин и на интернационалните учения на НАТО.

В събота Русия бомбардира градове в цяла Украйна, като обстрелва Мариупол в южната част на страната, обстрелва покрайнините на столицата Киев и попречва напъните на хората, които се пробват да избягат от насилието, отбелязва AP.

В Мариупол, който е подложен на едни от най-тежките удари след нахлуването на Русия, напъните за снабдяване на храна, вода и медикаменти в пристанищния град с население 430 000 души и за евакуация на цивилното население бяха възпрепятствани от непрестанни набези. По данни на кметството по време на обсадата в Мариупол са починали над 1500 души, а обстрелът даже е прекъснал напъните за погребение на починалите в всеобщи гробове.

Преговорите за преустановяване на огъня още веднъж се провалиха в събота и до момента в който Съединени американски щати оповестиха проектите си да дават още 200 млн. $ на Украйна за оръжия, почитан съветски посланик предизвести, че Москва може да нападна задгранични доставки на военно съоръжение.

Украинският президент Владимир Зеленский упрекна Русия, че се пробва да разпадне страната му, както и че стартира "нов стадий на гнет " с хипотетичното задържане на кмета на град западно от Мариупол.

"Украйна ще издържи този тест. Нуждаем се от време и сили, с цел да пречупим военната машина, която е пристигнала в нашата страна ", сподели Зеленски по време на вечерното си послание към нацията в събота.

Руски бойци разграбиха филантропичен ескорт, който се опитваше да стигне до Мариупол, и блокираха различен, заяви украински чиновник. Украинските военни оповестиха, че съветските сили са завзели източните околности на Мариупол и са засилили обсадата на стратегическото пристанище. Превземането на Мариупол и други пристанища на Азовско море може да разреши на Русия да построи сухопътен кулоар към Крим, който тя завзе от Украйна през 2014 година

Журналист на Асошиейтед прес в Мариупол е станал очевидец на обстрел с танкове на девететажна жилищна постройка и е бил с група болнични служащи, които са били подложени на снайперистки огън в петък. Простреляният в бедрото служащ оцелява, само че изискванията в болничното заведение се утежняват: електричеството е непокътнато за операционните маси, а по коридорите има хора, които няма къде да отидат.

Сред тях беше Анастасия Ерашова, която плачеше и трепереше, до момента в който държеше спящо дете. Току-що обстрел е умъртвил другото ѝ дете, както и детето на брат ѝ - споделя Ерашова, а скалпът ѝ е затрупан с кръв.

"Никой не съумя да ги избави ", споделя тя.

В Ирпин, предградие на към 12 благи северозападно от центъра на Киев, в събота телата бяха открити по улиците и в един парк.

"Когато се разсъниха сутринта, всичко беше покрито с пушек, всичко беше мрачно. Не знаем кой и къде стреля ", споделя Серхий Проценко, до момента в който се разхожда из квартала си. В далечината се чуха детонации. "Нямаме радио или информация. "

Зеленски предизвиква хората си да продължат да се съпротивляват.

"Нямаме право да се отхвърляме от отбраната си, колкото и сложна да е тя ", сподели той. По-късно в събота Зеленски заяви, че 1300 украински бойци са починали от началото на съветската инвазия на 24 февруари.

Първият огромен град, който падна по-рано този месец, беше Херсон - жизненоважно черноморско пристанище с 290 000 поданици. Зеленски съобщи в събота, че руснаците употребяват изнудване и подкупи в опит да принудят локалните чиновници да основат "псевдорепублика " в южната Херсонска област, сходно на тези в Донецка и Луганска област - две източни области, където проруските сепаратисти започнаха да се бият с украинските сили през 2014 година Един от претекстите, които Русия употребява, с цел да нахлуе, е, че би трябвало да отбрани сепаратистките райони.

Зеленски още веднъж изрази страдание за отхвърли на НАТО да разгласи неразрешена за полети зона над Украйна и съобщи, че Украйна търси способи да се снабди със средства за противовъздушна защита, само че не даде детайлности. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи отпущането на още 200 млн. $ помощ за Украйна, като спомагателни 13 милиарда $ са включени в законопроект, който е признат от Камарата на представителите и до дни би трябвало да бъде признат от Сената. НАТО съобщи, че налагането на неразрешена за полети зона може да докара до по-широка война с Русия.

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР