В неделя сутрин традиционно влизаме в домовете на известни кулинарни

...
В неделя сутрин традиционно влизаме в домовете на известни кулинарни
Коментари Харесай

В кухнята на Жана: Кулинар, пътешественик и свободен дух

В неделя заран обичайно влизаме в домовете на известни кулинарни блогъри, а те готвят за феновете на bTV и споделят забавни предписания. Днес готви Жана, тя е измежду най-успешните блогъри в България за последните 3 години. Тя се научава да готви, когато става майка и споделя, че първоначално това е мъчно за нея. По-късно пристрастеността ѝ към кулинарията трансформира живота ѝ и е причина фамилията ѝ да остане в България.
Снимка: btvnovinite.bg
„ На 19 забременях, на 20 родих и дотогава изобщо не ми се постановяваше да сготвям. Баба ми се справяше отлично с тази задача и когато родих стана ясно, че аз ще би трябвало да се оправям с тази задача. Започнах да диря някакви предписания, само че заради липса на опит готвех всевъзможни предписания и готвех невероятни буламачи”, спомня си Жана.
Снимка: btvnovinite.bg
Жана показа, че не помни тъкмо първата си рецепта, само че е била с ананас. Днес тя показа рецепта за сандвич с телешко, рукола и пармезанов дресинг.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Първо се нарязва телешкото месо, като всеки си преценя по какъв начин – дали на кубчета, дали на филийки, аз съм го нарязала на пръчици. Лукът се нарязва на фино и се оставя по този начин, рукола и към този момент от тук е за дресинга, сподели кулинарният блогът.

Жана уточни, че фамилията ѝ са фенове на сандвичите. „ Аз особено доста обичам кус кус със сирене. Пробвах известно време да си подготвям смути, тъй като взех решение да се отдам на тази вълна, само че ми се стори доста шумно като за заран и спрях”, сподели още тя.
Снимка: btvnovinite.bg

Постепенно Жана стартира да се увлича в готвенето и снима всяка своя вкусотия. Впечатлява се от образеца на други към този момент одобрени блогъри у нас и основава собствен блог. Животът ѝ в България, обаче не ѝ харесва.

„ Харесвам я като природа, одобрявам я като картичка, само че като устройство и като отношение, и като нрав по никакъв метод не се усещам привързана за Българите”, уточни Жана.
Снимка: btvnovinite.bg
Затова със брачният партньор ѝ вземат решение да се реалокират в Швеция, където от години е и майка ѝ. Тя ги кани на посетители, с цел да опитат от живота там в началото за няколко седмици.

„ Нямаше нещо, което да не ни очарова в тази страна и като класификация, и като визия, и като всичко. Климатът не ни уплаши и взехме решение да заминем. Аз започнах да навестявам курс по шведски, цели две равнища. Беше извънредно мъчно и бяхме възнамерявали да заминем за Швеция април месец”, показа Жана.
Снимка: btvnovinite.bg

Преди да заминат дефинитивно вземат решение за финален път да създадат опит да останат тук. Съпругът ѝ е интериорен дизайнер, а тя умее да готви. Дни преди полетът им минават около една къща в София, която за шанс е свободна и я трансформират в ресторант. Жана в никакъв случай не си е представяла, че сложното за нея готвене в първите години ще промени живота ѝ и ще е причина да остане в България.

„ Предишната ѝ работа в медия ѝ носи доста пътувания из България, където тя има опция да опознае обичайната кухня от разнообразни краища на страната ни.

„ Най-много ме впечатлиха децата и всякога, когато деца приготвяха храна мен в действителност ме хващаше позор за по този начин наречените градски деца, каквато съм била и аз. Деца на 8-7 години да месят самун и освен да бъдат асистенти в кухнята, а и в действителност да подготвят такива неща е много респектиращо и почтено за почитание. Със сигурност е било по този начин на времето и това най-вече ми хареса, че децата в по-малките градове или села са в действителност доста по-готови за живота от чисто тази битова позиция, в сравнение с децата по домовете в действителност са по този начин по-глезени и по-несамостоятелни, тъй като някак си традициите по градовете са изместени”, уточни блогърът.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР