В неделя ще се проведат първите президентски избори след преименуването

...
В неделя ще се проведат първите президентски избори след преименуването
Коментари Харесай

Кампанията за президентските избори в Северна Македония приключва тази вечер

В неделя ще се проведат първите президентски избори след преименуването на страната. Издигнатият от ръководещите Стево Пендаровски закрива акцията си с протест в Охрид, а Гордана Силяновска от Вътрешна македонска революционна организация - в Щип.

Вижте повече в директното включване на Алекдандър Марков:

Стево Пендаровски - претендентът на ръководещата коалиция от социалдемократическата партия и най-голямата албанска партия ДУИ, ще организира след минути последния си протест преди началото на деня за размисъл на следващия ден.

Кандидатката на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова ще събере своите последователи в Щип, напълно покрай България.

Това са първите президентски избори в Северна Македония след преименуването на страната и след подписаните контракти с България и Гърция.

Избори, които анализатори дефинират като референдум за ръководещата коалиция на премиера Зоран Заев, която - макар ниската изборна интензивност на референдум за името предходната година, смени името на Македония в Северна Македония.

Договорът от Преспа с Гърция, който в действителност докара до промяна на името, само че и отваряне на пътя на Македония към Европейски Съюз и НАТО, промените и стопанската система бяха главните тематики в една акция, определяна като предизвесетна.

Правист и някогашен народен координатор за влизането на Северна Македония в НАТО, Стево Пендаровски дава обещание да продължи политиката за възстановяване на връзките с България и ускорение на промените, с цел да получи Северна Македония покана за договаряния с Европейски Съюз през юни тази година и да стане 30-ият член на НАТО на Срещата на върха на алианса през декември в Лондон.

Гордана Силяновска, която е професор по конституционно право, даде обещание, в случай че бъде определена, да преразгледа Преспанския контракт и да не подписва документи, които носят наименованието Северна Македония.

По създание вотът е " за “ или “против " ръководещите социалдемократи или опозицията от Вътрешна македонска революционна организация, счита и журналистът с български генезис Владо Перев.

Тук, на площада в Охрид, след минути стартира митингът на Стево Пендаровски. Изборите са в неделя. Очаква се висока изборна интензивност и втори тур на 5 май.
Костадин Филипов: В Северна Македония още веднъж избиратnews.bnt.bg/bg/a/v-severna-makedoniya-otnovo-izbiratТози път гласоподавателите от Република Северна Македония ще избират своя шести подред президент. Двата мандата на настоящия - проф. Георге Иванов изтичат, той няма повече право да се кандидатура и - популярност Богу, си отива. Какво ще прави оттук насетне, коства ми се, не е тематика, която да ни интересува.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР