В неделя се навършиха 25 години от изпращането на първия

...
В неделя се навършиха 25 години от изпращането на първия
Коментари Харесай

SMS-ът стана на 25 г.! Първият гласял: Честита Коледа!


В неделя се навършиха 25 години от изпращането на първия SMS, осъществено от британеца Нийл Папуърт, заяви телевизионният канал Ей Би Си.

Текстът на историческото известие бил къс - " Честита Коледа! ". То било изпратено до приятеля на Папуорт Ричард Джарвис, който бил на празненство на компанията " Водафон ". По това време 22-годишният инженер се занимавал с създаването на къси известия за компанията " Сема груп ".

Както стана известно по-късно, в отговор Папуърт не получил даже и нормалното за нашите дни смайли, защото клавиатурите на старите мобифони нямала такава функционалност.

Тогавашната цел на Папуърт била да ревизира дали може да бъде изпратен SMS отвън рамките на едно помещение. Фактът, че той поздравил приятеля си за Коледа, три седмици преди тя да настъпи, инженерът изясни с това, че тогава нищо друго не му било хрумнало на мозъка.

Есемесите станаха известни едвам при започване на новото хилядолетие, когато мобилните оператори започнаха всеобщо да оферират тази услуга, напомня Ей Би Си.
 

dnes.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР