В неделя папа Франциск пристига у нас с делегация на

...
В неделя папа Франциск пристига у нас с делегация на
Коментари Харесай

Програмата на папа Франциск в България

В неделя папа Франциск идва у нас с делегация на най-високо равнище , оповестяват от държавната осведомителна работа.

Пресцентърът на Министерски съвет показва програмата по време на визитата на папата.
 За сигурността на Франциск у нас ще наблюдават 20-25 души
За сигурността на Франциск у нас ще наблюдават 20-25 души

Освен швейцарски гвардейци, които ще охраняват папата при неговото посещаване

Негово Светейшество ще дойде на 5 май в София с папска свита, формирана от 35 души - най-висши представители на Светия Престол. Нивото на делегацията е още по-високо от нормалното за такива визити и в нея са : държавният секретар на Светия трон кардинал Пиетро Паролин, кардинал Леонардо Сандри, префект на Конгрегацията за източните църкви, който дава отговор за Католическа черква в България и нееднократно е посещавал страната ни, кардинал Курт Кох, ръководител на Папския съвет за поощряване на единението сред християните, архиепископ Едгар Пеня Пара, заместник-държавен секретар - с сан вицепремиер, архиепископ Пол Ричард Галахър, секретар за връзките с страните - с сан министър на външните работи, монсиньор Гуидо Марини, основен парад занаятчия на Папските литургични празнувания, координаторът на папските пътувания монсиньор Маурицио Руеда и други
 Без коли на Автомагистрала
Без коли на Автомагистрала " Тракия " на 6 май поради папа Франциск

Ограничението е за сектора сред 119-ти и 165-ти км

По време на апостолическото си пътешестване в София папа Франциск, който ще бъде посрещнат на летище София от премиера Бойко Борисов, ще организира среща с президента Румен Радев, гражданското общество и дипломатическия корпус. Главата на Римокатолическата черква ще се срещне с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в Синодалната палата, след което ще организира тиха молитва пред олтара на Светите братя Кирил и Методий в катедралния храм " Свети Александър Невски ".

Точно в 13,00 ч в неделя папа Франциск ще произнесе на пл. " Свети Александър Невски " неделната молитва " Царице небесна " . Това е първото главно събитие със Светия отец, на което ще могат да участват жители и посетители на столицата.
 Папа Франциск приветства българите преди визитата си
Папа Франциск приветства българите преди визитата си

Папа Франциск посочи делото на светите Кирил и Методий в обръщението си

" Царице небесна " всяка седмица се наблюдава в ефир от над 100 милиона вярващи от целия свят . Този път тя ще е от столицата на България.

Молитвата към Света Богородица носи името " Царице небесна " в интервала след Великден, до момента в който в останалото време се назовава " Ангел Господен ". Докато папа Франциск я произнася, на сцената на пл. " Св. Александър Невски " ще бъде изложена икона на Месемврийската Богородица, обичана на папа Йоан XXIII или така наречен Български папа - Анджело Ронкали . Почти 10 години - от 1924 до 1935 година той е бил в България като апостолически легат.
 Полицията подготвена за посрещането на папа Франциск
Полицията подготвена за посрещането на папа Франциск

За жителите няма да бъде мъчно да участват на събитията макар сериозните ограничения за сигурност, твърдят от Министерство на вътрешните работи

Папа Франциск ще се помоли пред иконата на Месемврийската Богородица и ще прочете своето разсъждение, отдадено на неделното Евангелие, както и на визитата му в България.

Накрая папа Франциск ще направи малко послание към света, обвързвано с настоящи въпроси.

Второто главно събитие със Светия отец, на което ще могат да участват жителите, е неделната литургия на пл. " Княз Александър Първи " . Това ще е най-масовото събитие с присъединяване на Светия Отец като на него ще участват над 7600 души . Литургията съставлява обичайната католическа меса, на която с изключение на католици от цялата страна, са поканени и представители на управляващите, както и на другите вероизповедания . Неделната литургия ще бъде доста тържествена, проведена от папския церемониал-майстор монсеньор Гуидо Марини.
 Министерски съвет отпуска 866 000 лв. за визитата на папа Франциск у нас
Министерски съвет отпуска 866 000 лв. за визитата на папа Франциск у нас

НСО получава 30 000 лева, Министерство на вътрешните работи - 77 000, а Министерския съвет - 759 000 лв.

На 6 май, понеделник, папа Франциск ще посети бежанския център " Враждебна " , след което в град Раковски ще организира света литургия с първо причестяване на 250 деца в църквата " Пресвето сърце Исусово " . Първото причестяване е незабравим ден за децата католици, а този път те ще бъдат със самия папа . На площада пред църквата ще има към 2000 души.

С част от католическата общественост Светият отец ще се срещне в църквата " Св. Архангел Михаил " в Раковски.
 Папа Франциск може да прегледа
Папа Франциск може да прегледа " Св. Ал. Невски ", само че не и да се моли с православни отци

Не се благославя на клирици на БПЦ-БП да вземат участие във всички останали събития

Посещението на папа Франциск у нас ще приключи със събитието за мир на пл. " Независимост " в София . Тогава Светият отец ще насочи своето обръщение за мир към целия свят дружно с представители разнообразни вероизповедания. Шест деца - техни представители, ще държат запалени факли, знак на мира. На сцената на събитието ще има маслиново дърво и рози, знак на България.

Папа Франциск ще бъде изпратен от премиера Борисов на 7 май сутринта.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР