В неделя Катар официално се превърна в най-малката държава, приела

...
В неделя Катар официално се превърна в най-малката държава, приела
Коментари Харесай

Катар 2022 – най-скъпото световно първенство по футбол в историята

В неделя Катар публично се трансформира в най-малката страна, приела международно състезание по футбол. Шампионатът се обрисува като най-скъпия в историята.

Официални данни за цената на вложените средства от Катар в подготовката за международното състезание няма. Изчисленията на експерти са, че сумата надвишава 200 милиарда $, като даже се показват към 220-230 милиарда, написа Блумбърг. Това изстрелва шампионата доста надалеч напред като най-скъпия в историята. За съпоставяне, досега преди всичко беше международното в Бразилия през 2014 година с вложени 15 милиарда $, а последното състезание в Русия през 2018 година е коствало 11,6 милиарда.

Ако сумите за Катар са правилни, то шампионатът в арабската страна става по-скъп даже от всички предходни 21 международни шампионати, взети дружно, написа Дойче веле.

Само в построяването и модернизацията на осемте стадиона Катар вложи сред 6,5 и 10 милиарда $. Отделно големи средства бяха ориентирани в инфраструктурни планове, създаване на метро, летище и други

Местните управляващи акцентират, че вложенията са част от капиталовия план, наименуван Катар нешънъл вижън 2030.
Една от огромните цели на Катар е да покаже, че международното няма да остави така наречен бели слонове (английският израз за уреди, построени за спортни надпревари, които по-късно не се използват). Намеренията на управляващите са три от стадионите да продължат да се употребяват в настоящия им тип, а останалите или да бъдат преобразувани в други здания, или потенциалът им да бъде доста понижен, а отстранените трибуни - дарени.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР