В неделя държавният секретар Антъни Блинкен защити решението на САЩ

...
В неделя държавният секретар Антъни Блинкен защити решението на САЩ
Коментари Харесай

Блинкен защити изявлението на Г-20 относно Украйна на фона на критиките

В неделя държавният секретар Антъни Блинкен отбрани решението на Съединени американски щати да одобряват взаимното изказване на водачите на Г-20 по отношение на " съветската война в Украйна ", което не повтаря предходната позиция на групата, осъждаща Русия за нейната инвазия, написа европейското издание на Политико.

" Всички страни от Г-20 в това изказване се застъпиха за значимостта на териториалната целокупност, суверенитета - и това е доста ясно ", съобщи Блинкен по време на изявление за предаването " Състоянието на съюза " по CNN.

В тазгодишното изказване на групата Русия не беше посочена поименно, само че в него се споделяше, че всички страни би трябвало да се " въздържат от дейности против териториалната целокупност и суверенитета или политическата самостоятелност на която и да е страна ".

Формулировката, за която западните страни приканиха, с цел да изразят продължаващото наказание на нашествието на съветския президент Владимир Путин в Украйна, може да успокои и недоволствата на Москва, че нападенията в Русия са се нараснали след началото на украинската контраатака. Руският външен министър Сергей Лавров взе участие интензивно в траялите седмици договаряния, довели до окончателния вид.

" Бях в залата, когато всички водачи разговаряха през днешния ден с президента Байдън, и от всичко, което споделиха, беше доста ясно, че освен желаят да видят края на тази война, само че и да го видят при обективни и трайни условия, а също по този начин беше доста ясно, че последствията от съветската експанзия се усещат в страните от Г-20 и в целия разрастващ се свят ", сподели Блинкен в неделя.

" Мисля, че е доста значимо Г-20 да приказва като един ", добави Блинкен. " До известна степен може би това е Г19, тъй като явно Русия също е тук като част от Г20 ".

 Украинското външно министерство разкри официалното съобщение в събота, като назова изказването " нищо, с което да се гордеем ".

Председателят на Камарата на представителите по външните работи Майкъл Маккол (R-Тексас) се съгласи с оценката на Украйна, като назова изказването " същински пестник за [украинския президент Володимир] Зеленски " по време на изявление за предаването " Състоянието на съюза " на CNN.

Въпреки по-слабите формулировки в тазгодишното взаимно официално съобщение, водачите на Г-20 означиха въздействието на войната върху продоволствената сигурност в интернационален проект, сподели Блинкен.

" Лидер след водач в залата ясно демонстрираха, че и за останалата част от света последствията от това, което Русия е направила, имат извънредно, извънредно влияние - продоволствена неустановеност по целия свят ", сподели Блинкен по време на изявление за предаването " Тази седмица " на ABC.

" В продължение на толкоз доста години Украйна беше житницата на света. Русия блокира пристанищата ѝ след нашествието. Беше контрактувана договорка, която да разреши изнасянето на зърно. Наскоро Русия я скапе ", сподели Блинкен, визирайки решението на Русия от това лято да се отдръпна от Черноморската самодейност за зърно - съглашение, подписано с посредничеството на Организация на обединените нации, което преди този момент даваше опция на Украйна да изнася безвредно десетки милиони тонове зърно, до момента в който войната бушуваше.

Миналата седмица Блинкен отпътува за Украйна, с цел да се срещне със Зеленски, министър-председателя Денис Шмихал и министъра на външните работи Дмитрий Кулеба, с цел да покаже " хладнокръвен ангажимент към суверенитета, териториалната целокупност и демокрацията на Украйна ", до момента в който продължава нейната контраатака против съветските войски, се споделя в изказване на Държавния департамент по време на пътуването.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР