В неделя Чили обяви, че ще поиска от Британския музей

...
В неделя Чили обяви, че ще поиска от Британския музей
Коментари Харесай

Чили иска от Великобритания да върне скелет на изчезнал преди хилядолетия ленивец

В неделя Чили разгласи, че ще изиска от Британския музей в Лондон да върне останките на липсващ преди към 10 хиляди години безделник, прочут като милодон, който е обитавал Патагония.

Министърът на националните активи Филипе Уорд, който има намерение след две седмици да отпътува за столицата на Обединеното кралство, с цел да договаря за връщането останките на ленивеца, обитавал най-южната част на Южна Америка.

" Става въпрос за кости и кожа, които се пазят в вместилище, даже не са изложени ", изясни Уорд пред събралите се публицисти.

Останките на милодона са били " взети " от английски учени през далечната 1897 година, с цел да бъдат изследвани. Те обаче по този начин и не са върнати назад в Чили.

Милодонът е античен предходник на ленивците. Дължина му е била към 2,5 метра, а тежестта - близо 3 тона. Останките му са открити от немски заселници в пещера в района Магалянес през 1896 година.

Към министъра ще се причисли и делегация от представители на локалното население на Великденските острови, част от Чили, които ще упорстват Лондон да върне открадната през 1868 година скулптура. /АФП и БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР