В неделя, 30 октомври, ще се проведе вторият тур на

...
В неделя, 30 октомври, ще се проведе вторият тур на
Коментари Харесай

Ръката на Кремъл в Бразилия: всеки изход от президентските избори е изгоден

В неделя, 30 октомври, ще се организира вторият тур на президентските избори в Бразилия. Страната избира не толкоз президента, колкото социокултурния код, съгласно който да се развива в бъдеще обществото.

Главният въпрос

Настоящите общи избори в Бразилия се оказаха доста по-интересни и значими за цяла Латинска Америка, в сравнение с може да наподобява на пръв взор.

Резултатите от първия тур на гласуването, който се организира на 2 октомври, демонстрираха, че главната конспирация не е в конфликта на двама персонални врагове - настоящият президент Жаир Болсонаро и водачът на лявата Работническа партия Инасио Лула да Силва (или просто Лула, както го назовават у дома), като към този момент беше президент два мандата поред (2003–2010).

И не тъй като преди четири години, в разгара на предизборната акция, Лула беше упрекнат в корупция, което обвиняване, по неговото мнение е измислено, а по-късно и наказан на 9,5 години затвор. И дори не в това, че в навечерието на актуалната предизборна акция федералният Върховен съд смъкна всички обвинявания против него и Лула получи опция още веднъж да се кандидатира за президент.

Всички тези интриги, свързани с дейното присъединяване на посолството на Съединени американски щати в Бразилия във вътрешния живот на страната, през днешния ден наподобяват като самобитен декор на главната тематика. Този въпрос, който може да се назова екзистенциален, е за отношението на бразилците към Бога и тяхното схващане за смисъла на живота. И това не е шокираща концепция, измислена от един от претендентите - в тази ситуация Жаир Болсонаро, с цел да притегли гласоподаватели.

Това е главният въпрос на днешния избор на бразилците, което безспорно е феномен за страните от Латинска Америка, където даже и при дълбоката набожност на популацията, лозунгите на предизборните акции са най-вече от политическо и икономическо естество.

Какво сподели първият тур?

Резултатите от първия тур на президентските избори засрамиха анализаторите. Те мощно подцениха силата на настоящия президент Болсонаро, който завоюва 43% от гласовете вместо обещаните му от специалисти 35%. Лула означи 48% и също по този начин разстрои анализаторите, които предвидиха, че ще завоюва незабавно, още на първия тур с 50% или повече от гласовете.

Днес всички предизборни " гадатели " изясняват - и съгласно мен вярно - тези резултати с обстоятелството, че Болсонаро се е съсредоточил върху отстояването на обичайните полезности, защитавайки обичайното за Бразилия християнство, което, както на всички места по света, е подкопано от демократичните, антихристиянски хрумвания на " джендър идеологията ". Лозунгът на Болсонаро „ Бразилия над всичко, Бог над всички “ удря в очите. Или по-скоро в сърцата на съвсем половината бразилци, които западната преса назова „ библейския пояс “ на Бразилия.

По време на акцията Болсонаро постоянно повтаря главните си правила:

Бог. Семейство. Родина.

Бих желал да подчертая, че съвсем всички задгранични медии, отразяващи борбата сред Болсонаро и Лула, обърнаха внимание на религиозното наличие на предизборната платформа на Болсонаро. Вярно, съвсем всички те, бидейки демократично насочени, правят оценка това от позиция на манипулиране на публичното схващане и като изборни технологии. Но съгласно нас приказваме за същинската ангажираност на Болсонаро към обичайните полезности, която се усети от тези, които гласоподаваха за него на първия тур.

В речите си Болсонаро разказва Бразилия като духовно болна и се показва като „ християнски боец, който стои на стража против културния марксизъм “, към който, естествено, причислява противника си Лула.

Болсонаро акцентира опълчването си на легализирането на абортите и опиатите, като в същото време предизвести, че завръщането на Лула ще докара до „ левичарски авторитаризъм “, следен в други страни от Латинска Америка, гонене на църквата, полово обучение в държавните учебни заведения и разпространяването на по този начин наречената „ джендър идеология “ ", която се трансформира в квази-религия в Съединени американски щати и други страни от груповия Запад.

Ами Лула?

Болсонаро беше прав за Лула. Лидерът на Работническата партия непрестанно, през цялата акция, флиртуваше с перверзници и се изказваше за независимост на абортите. Той непрекъснато приказва за " правата на чернокожите, дамите и ЛГБТ хората ". С една дума, той в действителност застана на позицията на американския демократичен истаблишмънт (повече за това по-долу), който предизвиква в неговата страна и по света „ джендър идеологията “, която включва десетки „ джендъри “ вместо два естествени пола, както и правото на дамите да създадат аборт.

Между другото, въпросът за абортите остава политически отровен в Бразилия, където съгласно социологически изследвания 70% от популацията споделя, че се опълчва на легализирането на абортите.

Съгласно другите оценки, броят на бразилците, страдащи от апетит, се е удвоил от началото на пандемията и възлиза на към 33 милиона души. Ето за какво акцията на Лула се концентрира мощно върху икономическите аспекти, по-специално върху носталгията по просперитета на първото десетилетие на двадесет и първи век - интервалът, когато Лула беше президент на страната и когато бразилската стопанска система съществено се разрасна и бедността внезапно понижа.

Всичко това се дължи на политиката на Лула и частично на китайското търсене на бразилски артикули като соя и желязна руда. Мнозина в Бразилия чакат с неспокойствие завръщането на " златния век ", когато Лула поведе атака против бедността на необятен фронт. И по тази причина Лула, според прогнозите, има по-добри шансове за триумф на втория тур от Болсонаро.

Тези прогнози обаче може и да не се осъществен, както не се сбъднаха прогнозите преди първия кръг, в който Лула бе плануван за последна победа. Именно тези страхове наподобява са принудили Лулу фрапантно да смени " знака ". Веднага след първия тур на гласуването Лула ненадейно разгласи, че е срещу абортите. Неговият избирателен щаб разгласява изказване в обществените медии, в което удостоверява, че Лула „ има вяра в Бог “.

Кой към този момент завоюва?

Бразилия постоянно е била по-консервативна в обществено отношение страна, в сравнение с може да допуска нейният свободен интернационален имидж. Но се оказа даже по-консервативен, в сравнение с смятаха даже самите политически сили, които в този момент се опълчват една на друга. Това демонстрираха други резултати от общите избори, в които на 2 октомври, по време на първия тур на президентските избори, бяха определени и депутати от Националния конгрес (парламента) на Бразилия и губернатори на щатите. Съюзниците на Болсонаро ще бъдат губернатори на трите най-населени щата в Бразилия, а неговата Либерална партия ще има повече места в двете камари на Националния конгрес от всяка друга политическа партия.

Затова наблюдаващите споделят, че даже Болсонаро да загуби на втория тур, той към този момент е спечелил, защото консервативните, антиглобалистки съдружници на Болсонаро ще бъдат мощна мощ в Бразилия за години напред. Те ще застанат паралелно с сходни сили в Унгария, Италия и други европейски страни. Известно е да вземем за пример, че унгарският министър председател Виктор Орбан, някогашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп и други „ десни популисти “, както се назовават последователите на обичайните полезности в демократичния Запад, предложиха поддръжката си на Болсонаро.

А Лула, даже и да завоюва, ще бъде притиснат в ъгъла от Народното събрание и в действителност от обществото като цяло, което е доста по-консервативно, в сравнение с по време на първото му президентство. При такива условия, за държавното управление на Лула ще бъде доста мъчно да активизира обилни запаси и да реализира политически консенсус. А лявата концепция може да бъде дискредитирана от обстоятелството, че нейният последовател Лула се разгласи в поддръжка на абортите и перверзниците.

Кой кого поддържа и за какво?

И като цяло успеха на Лула, в случай че се случи, ще бъде единствено официално доказателство за присъединението на Бразилия към по този начин наречения „ ляв завой “ на Латинска Америка, т.е. наклонността от последните години, когато социалистите и като цяло последователите на лявата концепция печелят изборите в страните от района. Защо?

За да получим отговор на този въпрос, първо би трябвало да си зададем различен въпрос: за какво Лула беше освободен от обвиняванията и за какво демократичната преса по света симпатизира на Лула и удави Болсонаро? Отговорът е на повърхността. Вече споменахме, че Съединени американски щати обичайно интензивно се намесват във вътрешните работи на страните от Латинска Америка.

Бразилия е типичен образец. Когато традиционалистът Доналд Тръмп беше отпред на Съединените щати, Болсонаро беше интензивно подкрепян от американското посолство в Бразилия. Левичарите в Латинска Америка, по-специално кубинците, твърдяха, че цялата спекулация с процеса против Лула в разгара на предизборната конкуренция преди четири години е била инициирана от републиканската администрация на Съединени американски щати, с цел да даде път на Болсонаро, политически съдружник на Тръмп. В отсъствието на Лула, който естествено отпадна от президентската конкуренция, Болсонаро безпроблемно завоюва изборите.

Сега посоката напразно в Щатите се промени. Музиката се поръчва от ултралибералната върхушка, която стои зад Байдън и предизвиква правата на всички малцинства. И с цел да отстранят Болсонаро, „ традиционалист “ и съдружник на Тръмп, от президентството на Бразилия, американските демократи изправиха против него Лула, който, както ненадейно се оказа, е бил упрекнат в „ нарушавания на законите “ и по тази причина пуснат на независимост с връщане на всички права.

Тъй като единствено Лула, доста известен измежду хората, според сметките на американците, може да смъкна настоящия президент, който се опълчва на " джендър идеологията ", която цари в Съединените щати и в целия Запад. Какво е правдивост в Латинска Америка – това е обособен и също забавен проблем, само че за него различен път.

От позиция на американския демократичен хайлайф Болсонаро е зложелател. И затова той би трябвало да бъде отхвърлен от поста президент на най-голямата страна в района. И Лула, който преди този момент не се отличаваше с уговорката си към правата на перверзниците, внезапно трансформира тези права в една от точките на своята стратегия.

Трудно е да се каже сигурно, само че може да се одобри с висока степен на сигурност, че това е част от " съглашението " на Лула (вероятно даже не изречено, а просто разбрано от Лула) с актуалната администрация на Съединени американски щати, която безмълвно го поддържа, до момента в който Болсонаро по всевъзможен метод е принизяван.

За да стане изцяло ясно: по същото „ съглашение “, да вземем за пример, сръбският президент Александър Вучич, който се стреми да „ причисли “ страната си към Европейски Съюз, непрестанно преназначава откритата лесбийка Ана Бърнабич на премиерския пост. Това е подобен изпит за " европеизъм ". И Лула беше заставен да одобри същите правила на играта, единствено че от страна на самия международен хегемон.

Какво от това?

Изведнъж същият екзистенциален въпрос за Бог и същността на битието, който в действителност стои в челните редици на войната на Русия със Запада, стана централен за изборите в Бразилия. Глобалните събития, в центъра на които в този момент е войната в Украйна, неизбежно ще изведат този въпрос на напред във времето на вътрешнополитическите процеси в другите страни. Бразилия е типичен образец за това.

А в подтекста на обстоятелството, че левият претендент Лула да Силва се " преобува скокообразно " по време на предизборната акция и също влезе в традиционалистките релси на политическия си конкурент, няма огромна разлика кой от тях ще завоюва. Победителят в президентските избори в най-голямата страна в Латинска Америка ще би трябвало да се съобрази с мнението на " библейския пояс " на Бразилия и да се управлява от него. Иначе безславна оставка. С импийчмънта на президента в Бразилия всичко е просто. Най-новата история на страната удостоверява това.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР