В неделя, 14 януари, ще започне 112-то издание на Откритото

...
В неделя, 14 януари, ще започне 112-то издание на Откритото
Коментари Харесай

112-то издание на Аустрелиън Оупън със старт в неделя за историята

В неделя, 14 януари, ще стартира 112-то издание на Откритото състезание на Австралия по тенис (56-о в Оупън Ерата). Първият за годината шампионат от Големия шлем ще бъде по-специален, защото ще започва ден по-рано от нормално – това не се е случвало в никакъв случай до момента в 119-годишната история на конкуренцията.


В разследване на това, ще има няколко промени спрямо предходните издания на Аустрелиън Оупън. Мачовете от първи кръг ще се изиграят в границите на три дни, вместо в два. Дневните сесии на централните кортове – „ Род Лейвър Арена “ и „ Маргарет Корт Арена “, ще са с по две срещи, а не с три, с цел да се избегне късното привършване на дуели в ранните утринни часове, сходно на мача сред Анди Мъри и Танаси Кокинакис през предходната година, който приключи малко след 4 сутринта локално време. Графикът на „ Джон Кейн Арена “ остава същият. Броят сесии в шампионата се увеличива от 47 на 52 с спомагателния ден на конкуренцията. Действащи първенци при дамите и мъжете са надлежно Арина Сабаленка и Новак Джокович, а шампионатът в Мелбърн ще продължи до 28 януари.

Джокович е „ Кралят “ на Аустрелиън Оупън, като през 2023 той завоюва рекордна десета купа от конкуренцията, побеждавайки на финала Стефанос Циципас в три сета. 24-кратният първенец в шампионатите от Шлема влиза в борба за 11-а корона в Мелбърн с леки въпросителни по отношение на физическото си положение, откакто загря за съревнованието с мачове от смесения екипен шампионат Юнайтед Къп, където го измъчваше китката. Този проблем докара до проваляне от Алекс де Минор в два сета – първата загуба на Джокера в Австралия след серия от 43 поредни триумфа. Въпреки това, Ноле успокои почитателите си, че ще бъде подготвен за отбрана на трофея от Откритото на Австралия, където стартира с 18-годишния квалификант от Хърватия Дино Прижмич. При победа за сърбина следва мач с представител на домакините в лицето на един всред Алексей Попирин и получилия „ уайлд кард “ Марк Полманс, а в трети кръг Джокович може да се изправи против положителния си другар Анди Мъри. На осминафиналите настоящият първенец в Мелбърн може да играе против различен собствен добър познайник – Стан Вавринка, само че евентуален негов конкурент е 16-ият в схемата Бен Шелтън, който отстъпи на Ноле на полуфиналите на Ю Ес Оупън предходната година.

Основният конкурент на сърбина за короната – Карлос Алкарас, е втори подложен в схемата и ще се опита да мине оттатък трети кръг за първи път в участията си на шампионата. Миналата година испанецът не игра в Мелбърн заради контузия, а в този момент жребият му отреди да започва против френския деец Ришар Гаске. Даниел Еванс или Лоренцо Сонего чакат Алкарас в идната фаза, а на осминафиналите той може да се изправи против 14-ия подложен американец Томи Пол. Третият в схемата руснак Даниил Медведев открива акцията си против квалификант, а във втори кръг евентуален негов противник е Емил Руусувуори от Финландия. Номер 4 измежду поставените Яник Синер започва против Ботик ван де Зандсхулп от Нидерландия.


Безспорно най-тежкият чоп от поставените извади Стефанос Циципас. Финалистът от предходната година и седми в схемата ще стартира присъединяване си със конфликт против Матео Беретини от Италия. Шампионът от Хонконг Андрей Рубльов играе с Тиаго Сейбот Уайлд от Бразилия, а Александър Зверев започва против сънародника си Доминик Кьопфер. Осмият в схемата Холгер Руне се изправя против японеца Йошихито Нишиока. Сред други завладяващи конфликти в първи кръг са мачовете Адриан Манарино – Стан Вавринка, Роберто Баутиста Агут – Бен Шелтън, Франсис Тиафо – Борна Чорич, Алекс де Минор – Милош Раонич и Феликс Оже-Алиасим – Доминик Тийм.


Голяма липса при мъжете в тазгодишното издание ще бъде отсъствието на двукратния първенец Рафаел Надал. Испанският Матадор, който се завърна след близо година навън от кортовете на шампионата в Бризбън, има мускулно скъсване, получено при загубата от Джордан Томпсън в четвъртфиналите, което го лишава от опцията да играе в Мелбърн. Надал изрази вяра, че контузията, която не е същата като тази, която го измъчваше предходната година, няма да му попречи да бъде подготвен за сезона на алено, където той ще се опита да се показа на равнище евентуално за финален път във великата си кариера.

При мъжете в главната скица за поредна година единственият ни представител ще бъде Григор Димитров, откакто Димитър Кузманов отпадна още в първия кръг на квалификациите. Григор стартира по страховит метод новата 2024 година, печелейки първа купа от над шест години насам, откакто победи в Бризбън. 32-годишният хасковлия завоюва конкуренцията за повторно в кариерата си след 2017-а, като стигна до трофея с един изгубен сет на старта от Мъри, а на финала надделя лидера в схемата Руне. За Гришо, който има три 1/4-финала и един полуфинал в Мелбърн, първото предизвикатество в 112-то издание се споделя Мартон Фучович от Унгария. Фучович води с 2-1 в директните мачове с най-хубавия ни тенисист. Ако в профил противника си, 13-ият в схемата българин чака спечелилия от мача сред Себастиан Офнер (Австрия) и Кокинакис (Австралия). Първият подложен конкурент на Димитров може да пристигна в трети кръг – 23-ият Алехандро Давидович Фокина, а на осминафиналите възможен противник на първата ни ракета е третият в схемата Медведев.

При дамите, Сабаленка, която предходната година се оправи с Елена Рибакина в разногласието за трофея, е втора в главната скица и на старта стартира с квалификантка. Във втори кръг я чака вероятно Ана Богдан от Румъния, а първата й сложена съперничка може да бъде Леся Цуренко от Украйна в трети кръг. На осминафиналите за Сабаленка следва евентуален мач с 13-та сложена Людмила Самсонова. Водачката в схемата Ига Швьонтек стартира с мач против някогашната шампионка София Кенин. Втори кръг за полякинята също може да се окаже подъл, защото я чака победителката от срещата сред Даниел Колинс и Анжелик Кербер. Третата сложена Елена Рибакина, която съкруши Сабаленка на финала в Бризбън по-рано през януари, е с най-тежък чоп, като открива против Каролина Плишкова от Чехия. Четвъртата Коко Гоф, шампионка от Ю Ес Оупън, играе на старта с Анна Каролина Шмиедлова от Словакия, а идващите измежду поставените – Джесика Пегула и Онс Жабер, стартират с квалификантки. Освен Рибакина – Плишкова, измежду по-любопитните конфликти при дамите са мачовете Линда Носкова – Мари Бужкова, Камила Джорджи – Виктория Азаренка, Ема Радукану – Шелби Роджърс, Магда Линет – Каролин Возняцки, както и срещата сред 16-та в схемата Каролин Гарсия и някогашната двукратна шампионка Наоми Осака.

Най-добрата ни тенисистка при дамите Виктория Томова е единствената ни представителка в главната скица в тазгодишното издание. Вики, която загря с постигане до четвъртфиналите на шампионата в Хобарт, Австралия, където загуби от втората в схемата и 31-а в международната класация Ема Наваро от Съединени американски щати в три сета, стартира акцията си в Мелбърн с дуел против друга американка – Кайла Дей, която е 86-а в ранглистата. Томова за четвърти път е в главната скица на Аустрелиън Оупън, като българката продължава да търси първия си триумф. Любопитно е, че Томова и Дей играха една против друга в квалификациите на шампионата в Хобарт, където нашето момиче се наложи след поврат в три сета. Ако се оправи с американката, Вики ще играе против 19-та в схемата Елина Свитолина от Украйна или участващата с „ уайлд кард “ австралийка Тайла Престън.

Наградният фонд в историческото издание на Откритото състезание на Австралия по тенис бележи връх от малко над 58 млн. щатски $. За последните 10 години общият награден фонд от конкуренцията е повишен с цели 162%. Победителите при мъжете и дамите тази година ще си тръгнат с чекове за над 2 110 000 $, а финалистите – с по малко над 1 150 000 щатски $. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР