В недалечно бъдеще лекарите могат да третират болести, натоварвайки поставени

...
В недалечно бъдеще лекарите могат да третират болести, натоварвайки поставени
Коментари Харесай

Умни клетки ни пазят от болести на бъдещето

В недалечно бъдеще лекарите могат да третират заболявания, натоварвайки сложени в тялото изкуствени кафези със задачата да се оправят с казуса на клетъчно равнище, написа сп. " Сайънс адвансис ".

Учени от университета на Алберта, Канада, взаимно с сътрудници от университета на Тренто, Италия, са основали изкуствени " умни кафези ", които могат да споделят по химичен път със заобикалящите ги живи кафези и да оказват въздействие върху държанието им.

" Начинът, по който си представяме нещата, е да сътворяваме изкуствени кафези и да ги влагаме в жив организъм.

Ако те са в положение да усетят заобикалящата ги среда и по-късно в уместно време да синтезират и освобождават химически сигнали, нужни да накараме естествените кафези да вършат това, което желаеме, това би била доста ефикасна терапия ", споделя Шереф Манси от изследователския екип.

" По този метод организмът ще може да се възвръща самичък, без помощта на хапчета и други лекарства ", добавя експертът.

" Умните кафези " не са живи, само че имат някои характерности на живи кафези, с цел да могат да пресъздават част от техните функционалности. Въпросните кафези не могат да се възпроизвеждат и умират скоро откакто бъдат употребявани.

Едно от главните преимущества на изкуствените кафези е, че опцията да бъдат проектирани " от нулата " за избрана цел, ги прави по-предсказуеми, в сравнение с в случай че за същата цел бъдат употребявани живи бактерии.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР