В най-скоро време ще бъдат внесени промени в около 100

...
В най-скоро време ще бъдат внесени промени в около 100
Коментари Харесай

Готвят огромен брой промени в закона за енергетиката

В най-скоро време ще бъдат импортирани промени в към 100 текста на Закона за енергетиката. Това разгласи пред публицисти в Министерски съвет ръководителят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев след среща с работодателски организации

„ Надявам се до края на идната седмица да имаме окончателните текстове по смяна на Закона на енергетиката, с които от една страна ще извадим производители на електрическа сила над 5 мегавата на свободния пазар. Те ще имат контракт за награда, който ще сключат с Фонда за енергийна сигурност ”, посочи Добрев.

Той добави, че по този метод продавачите на свободния пазар на електрическа енергия ще се усилят от трима на към 90-100 участника.

Друга смяна в енергийния закон включва закупуването на софтуерните загуби от страна на ЕРП-ата от свободния пазар.

Според Делян Добрев по този метод свободният пазар ще получи повече ликвидност от страна на предлагането, а въпреки това ще има и по-голямо търсене от страна на покупката на сила от ЕРП-ата за софтуерни загуби, които сега са на контролирания пазар и се дават от НЕК.

Председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев съобщи, че към този момент се виждат индикации за позитивна смяна на пазара на електрическа енергия. Той регистрира, че в случай че преди към 2 месеца офертите от дребните предприятия са били за цени сред 90 и 125 лева за мегаватчас, в този момент към този момент за цени сред 83 и 100 лв.. Според него има смяна и в държанието на продавачите на електрическа сила - държавните сдружения АЕЦ " Козлодуй " и Топлоелектрическа централа " Марица-Изток 2 ". По думите му има още доста съществени запаси.

Васил Велев бе безапелационен, че генералното решение ще пристигна тогава, когато приключат договорите с американските централи, за което той чака " по-енергични старания от страна на Министерството на енергетиката и държавното управление. " Освен това като на борсата би трябвало да стартират да продават доста и самостоятелни продавачи, а не както до момента двама продавачи да продават над 90 на 100 от електрическата сила. Той осведоми, че идната седмица ще се организира идната седмица на бизнеса с държавното управление.

Зам.-председателят на Българската стопанска камера Камен Колев добави, че резултатът от препоръчаните ограничения, които са разисквани с държавното управление, ще се изрази в в допълнение количество електрическа енергия, което ще излезе на свободния пазар - това е създаденото количество електрическа енергия от ВЕИ с мощ над 5 мегавата и ефикасното високо комбинирано произвеждане.

Той уточни, че общото количество на тази спомагателна електрическа енергия ще бъде към 4 тераватчаса. В същото време на пазара на електрическа енергия ще се появят и нови консуматори - електроразпределителните сдружения, които ще употребяват почти същите количества. По този метод ще се увеличи ликвидността на свободния пазар, а оттова ще се получи и нужната бистрота.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР