В най-скоро време Азербайджан ще започне да доставя газ в

...
В най-скоро време Азербайджан ще започне да доставя газ в
Коментари Харесай

Азербайджан планира в най-скоро време да започне газови доставки за ЕС

В най-скоро време Азербайджан ще стартира да доставя газ в страните от Европейския съюз, съобщи президентът Илхам Алиев на срещата на високо ниво на Европейски Съюз и "източното партньорство ", извършена в режим на видеоконференция, съобщи ТАСС.

Вече 15 години Азербайджан е благонадежден снабдител на петрол на европейските пазари. В най-скоро време ще стартираме да доставяме в страните членки на Европейски Съюз природен газ, сподели Алиев в изявлението си, чийто текст беше публикуван от пресслужбата на президентството в Баку.

Алиев означи, че Азербайджан е инициирал и финансирал строителството на Южния газов кулоар (ЮГК), който съставлява интегрирана тръбопроводна система, разпростряла се на 3,5 хиляди километра,за да съедини страната с пазарите на Европейски Съюз. ЮГК е план за енергийно съдействие, енергийна сигурност и диверсификация, акцентира президентът Алиев.

Той уточни, че Европейски Съюз е главен търговски сътрудник на Азербайджан и съвсем 50 % от търговията на страната е с страни от Европейски Съюз.

Алиев заяви, че договарянията по новото съглашение за партньорство с Европейски Съюз са във крайна фаза, а 90 на 100 от текста на документа към този момент е координиран.

Южният газов кулоар ще потегля от Баку и ще стига до Южна Италия през територията на Грузия, Турция, Гърция и Албания. Пропускателната му дарба ще е 16 милиарда кубични метра газ, 6 милиарда от които ще остават в Турция, а останалите 10 милиарда ще отиват към Южна Европа.

Началото на комерсиалните доставки на азербайджански енергоносител за Европа по ЮГК е планувано за края на тази година. Газът ще бъде от находището Шах Дениз в Каспийско море, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР