В най-малката, но и най-богата страна членка на ЕС утре

...
В най-малката, но и най-богата страна членка на ЕС утре
Коментари Харесай

Изборите в Люксембург: Инфраструктурата и образованието са водещите теми

В най-малката, само че и най-богата страна членка на Европейски Съюз на следващия ден се организират парламентарни избори. Бъдещето на либерала Ксавие Бетел на премиерския пост в Люксембург е под въпрос поради повторния напредък на преобладаващите от десетилетия политиката във Великото херцогство христиандемократи.


Малко над половината пълнолетни поданици на Люксембург имат право да гласоподават на следващия ден. Защото с референдум преди 3 години беше решено задграничните жители, които другояче обитават непрекъснато там, да не бъдат допускани до изборния развой. А те са 48 % от 600-хилядното население на страната, която с БВП 92 000 евро на човек е най-богата в Евросъюза. Затова предпочитаните тематики на предизборната акция не са популистки.
Ксавие Бетел, министър-председател на Люксембург& Инфраструктурата е значима. Жилищната политика също. Образованието. Тeзи тематики в действителност вълнуват жителите.
Ксавие Бетел е водач на демократичната Демократическа партия и през 2013 година наследи отпред на държавното управление Жан-Клод Юнкер, който беше министър председател 19 години. Тогава, едвам за повторно след Втората международна война, Християнската обществена национална партия на Юнкер не можа да влезе във властта. Сега обаче тя още веднъж се чака да получи най-вече гласове, а новият ѝ водач - Клод Визел, да притегли на своя страна най-малко един от сътрудниците в ръководещата сега коалиция - социалдемократите и зелените.

В Люксембург гласоподавателите са задължeни по закон да гласоподават, само че една четвърт се двоумят за кого.

Затова Бетел не губи вяра:
Ксавие Бетел, министър-председател на Люксембург: Да бъда избран отново, или най-малко партията ми да победи - това желая да реализира.
От това зависи дали Люксембург ще остане в очакванията на френския президент Еманюел Макрон и новия му центристки план за изборите за Европарламента през пролетта.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР