В най-лошия сценарий на породената от коронавируса COVID-19 криза, цели

...
В най-лошия сценарий на породената от коронавируса COVID-19 криза, цели
Коментари Харесай

Най-лошият сценарий - цели индустрии може да изчезнат

В най-лошия сюжет на подбудената от ковид COVID-19 рецесия, цели промишлености могат да бъдат унищожени. Това обявиха от организацията за кредитни рейтинги Moody`s, представени от CNN.

Пандемията на ковид бързо тласна света в криза, защото увеселителни заведения, питейни заведения и заведенията за хранене затварят, а страните инструктират своите жители да си стоят у дома. Въпросът в този момент е освен какъв брой дълбока ще бъде рецесията, само че и какъв брой дълго ще продължи.

Картината на икономическото опустошаване в Северна Америка и Европа към този момент стартира да се обрисува. Доклад на държавното управление на Съединени американски щати, оповестен в четвъртък, сподели, че предходната седмица 281 000 американци са подали своята декларация за компенсации след първата седмица, в която са останали без работа - неочакван скок с 33% и най-голямото нарастване на % от 1992 година насам.

Тази седмица се чака да бъде още по-зле. Goldman Sachs предвижда, че шокиращите 2,25 милиона американци ще подадат заявки за компенсации, заради това, че са останали безработни поради рецесията от COVID-19. Това би било осем пъти повече от броя на хората, подали предходната седмица, и най-високото равнище, отчитано в миналото.

Инвестиционната банка счита, че нивото на безработица в Съединени американски щати ще се повиши от най-ниското равнище от 3,5% до 9% през идващите няколко тримесечия.

Страховете от безработица в подобен мащаб могат още веднъж да раздрусат пазарите. Инвеститорите към този момент са планували криза, само че може би към момента проучват размера на следствията, който коронавирусът нанася върху международната стопанска система, споделя Джефри Клайнтоп, основен международен капиталов пълководец в Charles Schwab Corporation.

Пазарът чака неприятни данни, броят на изгубените работни места може да е " надалеч по-голям ", в сравнение с вложителите считат, споделя той.

Индустриалното приблизително равнище на Dow Jones се сви с цели 35% от най-високото си равнище в средата на февруари, изтривайки всичките си облаги след встъпването в служба на президента Доналд Тръмп.

Между 20 януари и предишния четвъртък 27 милиона $ бяха заличени от международните акции, съгласно Bank of America.

И към момента не е изцяло ясно какъв ще е изходът, изключително откакто стартират да се появяват все по-мрачни стопански данни от Европа и Северна Америка.

„ Пазарът ще доближи дъното, когато забележим пика на новорегистрираните случаи на вируса, само че просто не знаем по кое време ще стане това “, сподели Клайнтоп. 

Страхувайки се от опустошителни съкращения в  туризма и хотелиерството, държавните управления подхващат радикални стъпки в поддръжка на бизнеса. Обединеното кралство в петък даде обещание да изплати  80% от заплатите, до 2500 английски лири (2895 долара) на месец за чиновници, които не могат да работят заради пандемията. Икономистите се надяват, че сходни трагични ограничения могат да облекчат до известна степен вредите от рецесията. Capital Economics да вземем за пример излезе с прогноза, че в Обединеното кралство безработицата в този момент ще нарасне от 4% на 6%, вместо до 8%, както се говореше преди оповестените ограничения.

30-те дни, които доведоха света до ръба на депресията

Това, което вложителите не можеха да знаят в средата на февруари, е, че през идващите 30 дни коронавирусът ще избухне от зараза в Китай, до огромни огнища в Южна Корея и Италия, по-късно в Испания, Франция, Германия, Обединеното кралство и Съединени американски щати. COVID-19 дръпна неочакваната спирачка на бизнеса в международен мащаб, запрати фондовите пазари в провал и принуди централните банки да подхващат незабавни дейности с мащаб, даже по-голям от този по време на международната финансова рецесия през 2008 година

Къде се намираме?

Глобалната криза през 2020 година, за която никой не е предполагал, в този момент е предопределено умозаключение и някои специалисти предизвестяват, че пандемията може да завлече международната стопанска система в меланхолия.
Централните банки и държавните управления понижиха фрапантно лихвите и гаранциите за заеми, употребявайки незабавни пълномощия, с цел да успокоят вложителите, фирмите и служащите в опит да запазят основите на функционираща стопанска система. Но има и икономисти, които споделят, че спасителните старания може би към този момент са прекомерно закъснели.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР