В най-имигрантската община в Испания българската общност, която не смята

...
В най-имигрантската община в Испания българската общност, която не смята
Коментари Харесай

Защо "най-българското" село в Испания гласува за крайнодесните

В " най-имигрантската община " в Испания българската общественост, която не счита да гласоподава на евроизборите, може да донесе победа на крайнодясната " Вокс ". Партията един път към този момент победи на парламентарните избори там, само че не поради апатията на българите, които тогава нямаха право на глас, а поради наличието им.

С тези заключения може да се заключи репортаж от село Торе дел Бурго, в сърцето на Испания, оповестен от в. " Ел мундо " през вчерашния ден.

" В Торе дел Бурго (Гуадалараха), общината с най-голямо процентно съответствие имигранти в Испания, (лидерът на " Вокс " Сантяго) Абаскал също завоюва, " написа Олга Санмартин, имайки поради успеха на партията в още една община с доста мигранти, само че в югоизточната част на страната. " Осемдесет и осем % от живеещите там са чужденци, множеството - българи. "

От общо 502-ма души в региона на селото българите са 404 души, испанците - 60. Според кмета Хосе Карлос Морено, от консервативната Народна партия и на власт от 8 години, доста от тях не знаят испански и са там единствено краткотрайно. Сред българите непрекъснатите жители на Торе дел Бурго - където има единствено един бар, само че не и учебни заведения, банки или офиси - са едвам 50 души. Останалите събират аспержи сезонно, а по-късно отиват в други провинции, където се отглеждат плодове.

" Малката България на Гуадалахара "

" Откакто започнаха да идват през 2003 година, никой не е изискал испанско поданство и не имат къщи, " споделя още Карлос Морено. Въпреки че доста от тях не остават в селото, две години по-рано различен вестник, А Бе Се, назовава Торе дел Бурго " дребната България в Гуадалахара ". Тогава българите са 137 от 228 жители - общината " с максимален дял български жители ". Там кметът изяснява друго: първите българи пристигнали в края на 90-те години и мълвата за предлаганата работа се разпродстранила - новодошлите взимали със себе си " братовчеди, братя, племенници ". За сезонната работа в Торе дел Бурго в същото време има потребност от работна мощ - през 2016-а близо 600 служащи са събрали към 2 млн. кг аспержи.

Повечето от българите, защото са регистрирани като поданици, имат право да гласоподават както на локалните, по този начин и на европейските избори на 26 май. Никой обаче " не би споделил, че след няколко дни се избира кмет " - няма плакати на претендентите, манифестации или лозунги. Българите споделят, че няма да упражнят гласа си. " Защото ми е все тая кой ще (спечели). Тук съвсем никой не гласоподава, тъй като не сме привикнали и също така не ни осведомят, " споделя земеделският служащ Николай Георгиев. " В България гласоподавам, за демократите. "

Роза Радева, която живее там от 13 години и чисти къщи, обаче гласоподава. Казва, че в случай че някой не го плави, е просто тъй като " идва и си отива. "

Особената обстановка в селото значи, че двете най-големи партии - Народната на Морено и социалистите на премиера Педро Санчес - са в положение на " предизборна незаинтересованост ", а и не пропагандират измежду българи, написа " Ел мундо ". " На процедура това, което се случва, е, че политическата орис на общината се взема решение от испанското малцинство. "

Местните избори през 2015 година ги печели Народната партия, откакто гласоподават 53-ма души. На парламентарните тази година обаче при общо 44 пуснати бюлетини " Вокс " печели една трета от гласовете. Радикалната десница, която желае ограничавания за миграцията, се оказва най-предпочитана в село, където чужденците са седем пъти повече от испанците, продължава вестникът.

" Да кажа на българите, че би трябвало малко ред "

Партията не взе участие в локалните избори идната неделя. Ако ниското присъединяване на българите обаче се резервира, резултатът на локален избор още веднъж би бил в интерес на " Вокс ". Кметът изяснява, че въпреки испанците да ценят българите, е имало " проблеми със съжителството ", изключително с младите от " второто потомство ". " Има спорове със синовете на тези, които съумяха. Не учат и карат скъпи коли с огромна скорост. "

В репортажа на " Ел мундо " е представен мъж, показан като Василио Димитров, отговарящ за ежедневните интервенции на земеделска компания. Закъснява с административните процедури и това е повода да не е претендент за консултант от Народната партия. Казва, че не желае да е кмет, нито е разсъждавал за основаване на политическа партия - " работя доста и нямам време. Исках да се явя, с цел да обединя българите и да им кажа, че би трябвало малко да се вкарат в ред. Някои пият и оставят бутилките на улиците, пушат трева и карат бързо. Испанците се държат добре с нас и ние би трябвало да вършим същото. "

Сходна история споделя създателят от Ел Ехидо в провинция Алмерия в Южна Испания. Там " Вокс " печели в среда, където болшинството мигранти са мароканци, а източници от полицията споделят, че " Вокс нямаше да завоюва, в случай че нямаше чужденци ". Ел Ехидо е известно място в Испания - в общината с 84 хиляди души население имаше расистки произшествия преди 20 години. Според същите източници " още веднъж има напрежение и боязън, защото е скочил броят на идващите с лодки, усилиха се закононарушенията и съседите се умориха. "

Сред цитираните събеседници е 29-годишен румънец, който пази " Вокс " и отношението към нея: " Не са против мигрантите, а против неприятната миграция. Който прави неприятни неща, да се връща в страната си. Това не е расизъм. " До него е 48-годишният Мурад ел Фадил, който е испански жител, само че има вяра, че би имало " повече интеграция и почитание, в случай че всички имигранти можеха да гласоподават. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР