В най-горещия ден от началото на годината 5 жертви на

...
В най-горещия ден от началото на годината 5 жертви на
Коментари Харесай

Незапомнен мор на 1-ви юли у нас! Жегите взеха 5 жертви в столицата

В най-горещия ден от началото на годината 5 жертви на рисково високите температури в столицата, десетки колабирали в цялата страна. Досегашните температурни върхове бяха прескочени в съвсем всички градове. Д-р Николай Кирилов, завеждащ промяна ЦСМП - София споделя: " Имахме един случай, който за мен беше фрапиращ, един човек на към 85 години отишъл на маратонско тичане в Южен парк. "

За няколко часа преди обед горещините в София взеха 5 жертви. През няколко минути сигнали за колабирали изпращаха коли за спешна помощ на адрес.

Д-р Николай Кирилов, завеждащ промяна ЦСМП - София добавя: " И аз моля хора - изключително възрастни с хронични болести, хора със сърдечно-съдови болести, неврологични, те са рискови. Сега имаме подозрения даже за 27-годишен юноша за изострен миокарден инфаркт. Да стоят в къщи на затворени прозорци и пуснати климатици, които имат такива, повече течности, по-лека храна и никакъв алкохол. "

За да отговори, столичната Спешна помощ на сигналите за колабирали от жегите, през днешния ден дружно с дежурните медици работили и още 2 екипа, които по график трябвало да почиват. Освен за рационално държание, незабавните медици приканват недоволствата от летните вируси да са към персоналните лекари, а не на телефон 112, защото приоритет е потребността от неотложна помощ.

 Температурни върхове

Най-горещо беше в Русе – цели 44°. Досега най-горещо на 1 юли там е било през 1963 година, когато термометрите са отчели 37,2°.
43° беше през днешния ден в Сандански. Само с градус по-малко – 42°, беше в Лом. 41° стигнаха температурите в Кнежа, Ловеч, Свищов и Пловдив.
В Хасково, Карнобат, Сливен, Силистра и Плевен термометрите в най-топлия миг посочваха 40°. В София беше 39°.

Горещото време в Русе през последната седмица сложи на тестване всички поданици и посетители на града. По обяд централните улици и заведенията по площада опустяха, а хората потърсиха избавление на закрито. На откритите строителни обекти през днешния ден работното време беше променено от 6 до 13:30. Работниците от компанията, която прави ремонт на водопровода на една от основните улици, през днешния ден бяха в изкопите и на багерите.

По данни на хидрометеоролозите в Русе към този момент от няколко дни дневните температури на въздуха " чупят " върхове.

В Благоевград температурите стигнаха 40 градуса на сянка, толкоз посочваха термометрите на измервателната станция в Сандански през днешния ден в 14:00 часа. Час по-късно температурата в южния град доближи до рекордните за тази година 41 градуса.

Заради горещините строителни компании от Югозападна България трансформираха работното време на чиновниците си.

" Когато има бригада, идват малко по-рано, с цел да може главната работа да се свърши до обед, до момента в който не са напекли жегите. Осигуряваме най-много изискванията за сигурност, би трябвало всички на градежа да са с каски, по жегите не работим, когато е най-жега. Студени минерални води са обезпечени. В най-горещата част от деня се работи най-вече вътре в постройките ", споделя служащ по санирането на един от блоковете в Благоевград пред Българска национална телевизия.

" Ние сме на закрити пространства, не сме доста навън, рядко излизаме по този начин навън да поработваме в този момент на жегите. На закритото сме да, вътре боядисваме, такива работи, другояче на жегите няма кой да издържи навън. По принцип нямаме проблеми, имаме си кафе машина, имаме си фургончета като тези тук по какъв начин са. Имаме си всичко, няма проблеми, само че повече работим вътре на закрито или се местиш на сянката, не на жегата, най-малко за това нямаме проблеми с нашия началник. ", споделя още той.

До момента в инспекцията по труда в Благоевград не са постъпили сигнали от работещи навън поради жегите.

Днес температурата в 15:00 часа в Пловдив доближи над 40 градуса. Централният градски площад опустя. Хората се спасяваха от жегите край басейните и планините.

Освен за строителите жегите са тестване и за други работещи на открито. За екипа от реставратори и археолози на Голямата базилика в Пловдив отмора няма. Но всеки намира друг метод да се оправи с жегата. 30-те работещи на обекта са снабдени с тенти, чадъри, шапки. На несъмнено време те се разхлаждат и с вода.

Доц. Елена Кантарева - реставратор споделя: " Ние не можем да спрем работа, тъй като периодите ни притискат, пък и това е нашият сезон сега. "

Инспекцията по труда в Пловдив към този момент ревизира три компании за неспазване на разпоредбите. Ако се потвърди нарушаване, ще им бъдат издадени наставления. Ако те не бъдат изпълнени, компаниите могат да бъдат санкционирани от 1500 до 15 000 лв..
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР