В най-голямото събитие от сезона на Кралския балет се превърна

...
В най-голямото събитие от сезона на Кралския балет се превърна
Коментари Харесай

100 г. Бърнстейн“ от киносезона на Ковънт Гардън“

В най-голямото събитие от сезона на Кралския балет се трансформира спектакълът, отдаден на 100-годишнината от рождението на великия американски композитор и диригент Ленард Бърнстейн, който имахме опцията да проследим в прожекции в кината " Арена " в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Плевен и Смолян.

Гледахме две международни министър председатели на произведения на двама изключителни хореографи – балета „ Yugen ” на Уейн МакГрегър по „ Чичестърски псалми ” и „ Corybantic Games “на Кристофър Уилдън по „ Серенада ” върху „ Пир ” на Платон. В сърцето на програмата пък беше ситуирана възстановка на балета на Лиъм Скарлет „ The Age of Anxiety “ по Втора симфония на Бърнстейн. За мен довечера беше от една страна вълнуващо пътешестване обратно във времето из творчеството на гениалния американски композитор и диригент, в което ни съпровождаше негов непосредствен другар и откривател – британският публицист Хъмфри Бъртън. От друга страна, бях преизпълнена с чувството, че балетът е най-живото музикално-сценично изкуство през днешния ден, което продължава да отразява и да показва с музика и със силата и хубостта на придвижването на човешкото тяло съвременността! 

„ Благодаря на прелестното предаване " Каста Дива "  за опцията, която ми предоставихте да участвам на прожекцията! Ленард Бърнстейн е американски композитор с разнороден жанр, включващ джаз, модернизъм, обичайната еврейска музика и бродуейски мюзикъл. Много от композициите му са извънредно подобаващи за танц, както е видно от модерната класика Уестсайдска история, която той основава с бродуейския хореограф Джеръм Робинс. Бърнстейн е също по този начин пианист, диригент и възпитател. Балетът „ Възрастта на безпокойството “ е основан през 2014 година от Лиъм Скарлет с музика от Втората симфония на Ленард Бърнстейн. Както симфонията, по този начин и балета са въодушевени от творби на майстора на модерната лирика Уистън Хю Одън, които отразяват атмосферата на неустановеност и сантиментални заблуди в интервала след Втората международна война. Балетът „ Юген “ е построен въз основа на антични хорови псалми. Движения, форми, музика и осъществявания на всички участници се съчетават и допълват в едно хармонично цяло. Изпълнението на американската балерина Сара Ламб е ослепително! От нея струи сила, хубост и завладяващо наличие. Отработени са и най-малките елементи, излъчването й е обаятелно… и те увлича. Сценичното осветяване и декора са ефектно подбрани. Без да се натрапват основават дълбочина и една „ непорочност “, на фона на които изпъква невероятният танц, който те превзема и умиротворява (поне за мен беше така), завладява те и те кара да се слееш със протичащото се. Отпускаш се и се пренасяш в различен, по-различен свят – нравствен, бих споделила. Това се усеща най-добре в третия балет по „ Пир ” на Платон! Тук господства гръцкия епос, въз основа на който са „ построени “ разнообразни по сюжет и влияние (като емоция) игри, олицетворяващи мощ, танцувални умения, обич и пристрастеност, поклонение … Духовното господства и те омайва, провокира душата ти да танцува и да се слее с тази на героите и изпълнителите … и да се разтвори в техния свят. Музиката те „ носи “ в океана на възприятията и в света на неуловимото и мистериозното. Бях доста впечатлена и … не можех да си потегли. Душата ми беше там, в различен по-чувствен и хубав свят! “ показа Румяна Пенчева от София, която завоюва билети за спектакъла в томболата на предаването за музикално-сценични изкуства „ Каста дива “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР