В най-близко време, до няколко години малките общини у нас

...
В най-близко време, до няколко години малките общини у нас
Коментари Харесай

Все по-голям е недостигът на лични лекари в малките общини

В най-близко време, до няколко години дребните общини у нас могат да останат без персонални лекари. Необходима ли е смяна в политиката на страната за връщането на завършващите медици по родните им места - образецът е от община Сатовча.

Едва десетина са общопрактикуващите лекари в Сатовча, които се грижат за хилядите пациенти, живеещи в 14-те села от общината. Половината от медиците са пенсионери, а останалите следва да се пенсионират до 4-5 години, което съгласно локалните ще сътвори голям проблем.



" Нашият доктор е по-голям от мене, над 70. То е видно, че след няколко години ще останем без персонални лекари. Те са на пенсионна възраст и отидат ли си, няма млади ", споделя Орлин Влайков.

Българска национална телевизия: Тогава какво ще вършиме?

- Не знам, нямам концепция за това би трябвало да намерения локалната власт и централната несъмнено и двете управляващи.

Доктор Искрен Кальонев над 32 години е общопрактикуващ доктор. Грижи се за здравето на хората от няколко села в община Сатовча.

" Ние сме отдалечени села от центрове, имам поради лечебни заведения и незабавни медицински центрове. Когато има проблем, хората се опират на нас без значение дали е празничен ден, дали нощно време, дали е почивен ден и разчитат на нас ", уточни той.



За доста от пациентите си лекар Кальонев с изключение на доктор е и аптекар.

" За хора, които са самотни, които нямат опция да отидат до Сатовча, аз съм поел ангажимент и им снабдявам медикаментите и по подобен метод ги спомагам. Това всичко е на мой тил - не им диря нито такса, нито пари, нито заплащане. Дори хора, които не могат да дойдат до кабинета и до тях им носим медикаментите, които са по Здравна каса ".

Според медика в огромните села наложително би трябвало да има персонални лекари, работещи на място, а не такива, идващи единствено един път или два пъти седмично.

" Парламентът би трябвало да намерения повече за нас, тъй като на село в действителност доста по-трудно се работи, доста огромна отговорност. Да има облекчени условия ", прикани доктор Кальонев.



" Ако страната не се замисли и най-малко в крайните региони в случай че не вземат целенасочени ограничения, целево по някакъв метод да подтикват - дали посредством данъчни облекчения, дали посредством други благоприятни условия или посредством страната или посредством законови форми посредством общините, доста скоро ще има извънредно огромно усложнение за обезпечаване на доболнична помощ ", сподели Арбен Мименов, кмет на община Сатовча.

За справяне с казуса с неналичието на общопрактикуващи лекари, преди дни на първо четене в Народното събрание бяха признати промени в Закона за здравето, които плануват мобилни екипи със профилирани високопроходими коли с манипулационни да обслужват селищата без персонални лекари. Планира се екипите да посещават въпросните селища най-малко един път месечно.

Репортер: Станислава Христова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР