В най-близкия до столицата зелен оазис, какъвто е парк Витоша“,

...
В най-близкия до столицата зелен оазис, какъвто е парк Витоша“,
Коментари Харесай

Само във Фрог: Унищожават парк „Витоша“, туристите дишат прахоляци

В най-близкия до столицата зелен оазис, какъвто е парк „ Витоша “, гледката е все по-страшна. За това сигнализираха до Фрог постоянни туристи, които всяка събота и неделя отиват в парка, с цел да се насладят на природата, само че все по-често виждат разгром, нечистотия и прахоляк.
„ Когато човек отиде в планината, той отива там с цел да е измежду природата, да диша чист въздух, да се наслаждения на гората и зеленината. Това което в последно време виждаме в парк „ Витоша “ е ужасяващ прахоляк. Въпреки че на всички места има табели, че единственото с което може да се посипва асфалтовият път е пясък. Това което е насипано няма нищо общо с пясък. Изглежда като строителни боклуци от бетон, вар отпадъци и какво ли не.

Всеки автомобил който мине подвига насипаното и се образува мъгла и прахоляк, който не става за дишане и се лепи се по растителността. За какъв чист въздух може да става въпрос като всеки турист-пешеходец би трябвало да носи маска, до момента в който се разхожда. Това безсрамие е неотдавна, преди се спазваше условието да се обезопасява пътя единствено с пясък. Природен парк, насипан с такива унищожаващи природата отпадъци, няма да видите на никое място по света! “, описаха пред Фрог младежи, възмутени от протичащото се.

Освен прахоляка, в гората има от ден на ден паднали дървета, които никой не разчиства, споделиха още младежите. Според тях повода е по-скоро болести по дървета,, тъй като в последно време не е имало някакви стихии. Дъждовете надали могат да съборят и унищожат толкоз доста растителност.

Парк " Витоша " е най-близката опция за туризъм на столичани. Много от тях са израснали в полите на планината и познават добре пътеките и гората. Редовните планинари намират през лятото хладина и отмора от жегите и мръсния въздух в града. Хората са разтревожение, че за опазването на парка не се поставят грижи.

Ето какво написа в страницата на естествения парк: Витоша е първият парк в България и на Балканския полуостров. Обявен е една година след Лондонското определение за национални паркове. През 1936 година, под въздействие на Съюза за отбрана на природата – основател и за оповестяването му, е направена и обнародвана Наредба – закон за отбрана на родната природа, съгласно която паркът не е към този момент народен, а национален. Едновременно с това до 1952 година работи специфичен Правилник за стопанисване и ръководство на Народен парк Витоша и включените в него бранища.

Екип на Фрог персонално видя и снима както пушилката, по този начин и множеството паднали дървета. Изпратихме и сигнал до дирекцията на Природен парк “Витоша”, която е отделение на Изпълнителната организация по горите към Министерството на земеделието и храните. Попитах ме ги с какво е поръсен пътят в парка. Ще ви осведомяваме за техния отговор.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР