В най-бедния континент и най-бързорастящ пазар за бира световните компании

...
В най-бедния континент и най-бързорастящ пазар за бира световните компании
Коментари Харесай

Африка е най-бързорастящият бирен пазар в света. Как компаниите навлизат там?

В най-бедния континент и най-бързорастящ пазар за бира международните компании са принудени да премислят напълно продуктите си, споделя The Wall Street Journal.

Повечето африканци не могат да си разрешат бирата, която производители като Anheuser-Busch InBev, Heineken и Diageo продават на останалите пазари. Ниските приходи, както и съмненията в цената на суровините и риска от високи налози върху по-скъпите бири, които могат да заплашат облагата, накара производителите да се концентрират върху евтини бири, направени по локални предписания.

В Уганда една от най-популярните бири носи името Senator. Клиентите на кръчмите поръчват от нея и получава топла халба, сипана от 50-литров кег. Бирата се създава от сорго и е дело на локалното поделение на Diageo - най-големият производител на алкохолни питиета в света. Цената ѝ е 1 700 угандийски шилинга, или към 46 щатски цента - на половина на цената на локалните малцови бири. " Това е най-популярната бира тук ", споделя Флоренс Нийза, позната и като " Мама кег ". Тя продава по към 10 кега Senator на седмица в своето заведение.

Diageo, AB InBev, Heineken и Castel към този момент генерират към 98% от облагите в района, като по тази причина им оказа помощ в огромна степен и вълната придобивания на локални компании, която направиха.

В Африка потреблението на бира е най-ниската в света - към 10 литра на човек от популацията годишно, съпоставено със 70 литра в Северна Америка и Западна Европа. Но пък е и най-бързорастящият пазар и носи по-голяма облага от останалите разрастващите се стопански системи, по данни на Bernstein Research.

 Heineken настава на китайския пазар със договорка за $3,1 милиарда
Heineken настава на китайския пазар със договорка за $3,1 милиарда

Компанията има наличие от дълго време, само че не може да усили пазарния си дял

И до момента в който хората в Европа и Съединени американски щати пият все по-малко бира, като я заменят с безалкохолни питиета или с различен алкохол, значимостта на Африка единствено става все по-голяма.

Затова производителите залагат на евтина бира за потребителите, които не могат да си разрешат да купуват главните им марки. Но африканският пазар към момента остава прекомерно непредвидим за интернационалните компании, които се надяват да открият дълготраен бизнес.

За някои, които съумяха да се наложат измежду най-бедните африканци, дефицитът на валута и съмненията в цените на суровините се оказаха тежък удар и съумяха да изтрият облагата им.

Някои национални държавни управления, виждайки нарасналата потреблението, покачиха и налозите.

Африка може да бъде виновна за към 40% от общия размер и облага в света за бирената промишленост през идващото десетилетие, демонстрира разбор на Deutsche Bank. Но един от огромните проблеми е цената: сега едвам 15% могат да си разрешат бира. Намалявайки цената ѝ на половина, тя към този момент може да доближи до 40% от възрастните.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР