В навечерието на Великденските пости, българи, руснаци и арменци заедно

...
В навечерието на Великденските пости, българи, руснаци и арменци заедно
Коментари Харесай

С традиционни обичаи българи, руснаци и арменци посрещнаха заедно пролетта в Пловдив

В навечерието на Великденските пости, българи, руснаци и арменци дружно се събраха, с цел да посрещнат пролетта в Пловдив. След доста приповдигнато въодушевление, представители на трите народа демонстрираха обичайни за своите страни ритуали в слънчевия неделен ден в квартал „ Капана “.

Празникът стартира в 15 часа в неделя със специфичното присъединяване на кукерите от фолклорен отбор “Слав Бойкин” към Народно читалище “Кирил и Методий” в гр. Раковски. Ансамбълът е един от дребното в България, който пази вековната традиция на кукерските игри. Стотици фенове обиколиха сцената „ Ядрото “, с цел да видят по какъв начин кукерите гонят злото при започване на пролетта.

Пловдивчани и посетители на града имаха опция да следят и интерпретация на българския бит „ хамкане “. Според него се завързва на греда на тавана червен конец, на който е закачено парче халва, сирене или варено яйце. Децата се подреждат в кръг на пода, с ръце откъм гърба и когато бабата разклати конеца, се надпреварват да захапят парчето с уста. Празникът не мина и без прескачане на огън, което е обичайно както за нашия народ, по този начин и за руснаците.

Гостите от Русия пък демонстрираха по какъв начин означават празника, наименуван Масленица. Той е един от най-веселите старинни съветски национални традиции, който символизира сбогуването със зимата и тържественото посрещане на пролетта. Главната атракция при тях е ритуалът с паленето на сламена кукла, която символизира Баба Зима.

Така руснаците се сбогуват с нея и посрещат пролетта. Неизменна част от съветската " Масленица “ са и вкусните " блини “ – палачинките, знак на Слънцето, които през днешния ден те подготвиха.

Арменският Пун Парегентан пък ни води в Райската градина и споделя за безгрижния живот на Адам и Ева. Арменският народ отбелязва този ден с обилни празненства и изобилни трапези. Всички си вървят на посетители, провеждат се улични карнавали. Специално за деня се подготвят ориз със сушени плодове и доста масло, обичайни таханови хлебчета и гевречета със сусам и мед. Арменците демонстрираха и по какъв начин се прави обичайният великденски календар от пера лук, като съвсем всички посетители получиха подобен за спомен.

Днешното събитие се провежда от Народно читалище „ Захари Стоянов-1984 “ и Фондация „ Заедно “ в Пловдив. То е част от плана „ Да посрещнем пролетта дружно “, който се осъществя с поддръжката на Община Пловдив и е включен в културния календар на града през 2019-та година. Първото взаимно честване на празника бе през 2017 година, по концепция на Фондация „ Заедно “ и Дом на етносите в Пловдив. Тогава в него се включиха и посетители от Македония, а на благотворителния базар участваха и представители на еврейската, италианската и турската общественост.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР