В навечерието на Трети март много хора изкачиха историческия връх

...
В навечерието на Трети март много хора изкачиха историческия връх
Коментари Харесай

Тържествата за Трети март започнаха от Казанлък

В навечерието на Трети март доста хора изкачиха историческия връх Шипка и уважиха паметта на воините и опълченците, дали живота си за свободата на България.

Утре от там по традиция ще бъде маркиран и Националният празник, като тържествата тази година са под патронажа на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков.

Десетки се изкачиха до паметния връх, влязоха и разгледаха музейната експозиция в паметника. Така се опровергаха и подправените вести, че достъп до Шипка няма да има. Тази вечер в Казанлък с тържествена заря инспекция започнаха честванията за националния празник на България. тържественият строй в Казанлък беше признат от ръководителя на Народното събрание.



" Казанлък е град, който познава героизма, опустошението и величието. Град два пъти освобождаван. Град в, който през юли 1877 влизат киевските хусари и са посрещнати тържествено с църковния кънтеж на камбаните. Казанлък заема доста значимо стратегическо място. Няколко месеца по-късно - януари 1878 да се трансформира в предвестител на Сан Стефано. В този град братът на император Александър Втори - Николай Николаевич - води преговор с турските пълководци и обрисуват границите на жадувания български суверенитет. Нека да се поздравим с Трети март, тъй като това е денят, в който България беше освободена, получи своя народен суверенитет и застана горда на каратата на Европа, като стана равноправна с останалите европейски нации. Поклон пред героите. Да живее България ", сподели Желязков.

Официалните празнувания във връзка 3 март стартират на следващия ден в 11:30 часа. На върха ще бъдат президентът Румен Радев и ръководителят на Народното събрание Росен Желязков. Кулминацията ще бъде в София, където ще се организира тържествената заря-проверка.

Репортери: Иво Никодимов, Иван Янев


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР