В навечерието на Световния Икономически Форум в Давос, една на

...
В навечерието на Световния Икономически Форум в Давос, една на
Коментари Харесай

Пролетта на детското недоволство

В навечерието на Световния Икономически Форум в Давос, една на пръв взор казионна вест раздрусва обществените мрежи. През 2019 година форумът е отдаден на климатичните промени, само че тематиката не стопира делегатите да кацнат до най-близките до курорта летища с над 1500 частни самолета. По същото време, едно 16 годишно момиче, евентуално най-младият участник във форума, подхваща 32-часово пътешестване до Давос. През 2015 година, едвам на 12, тя е взела решение да не лети повече в никакъв случай със аероплан, за да понижи своя отпечатък на нездравословни емисия, за който авиацията, изключително частната, способства в изключително огромни размери. Момичето е Грета Тюнберг от Стокхолм, която се прочу със самосиндикалните си стачки пред шведския парламент срещу климатични промени, почнали през август 2018, при започване на образователната година в Швеция. От тогава, Грета стачкува всеки петък, което въодушевява ученическото придвижване Friday For Future, а интереса към нея не стихва. Получава поредно предложения да приказва на TED Talks Стокхолм, климатичната конференция на Организация на обединените нации в Полша, на Световния стопански конгрес в Давос, на Европейският Икономически и Социална Комитет в Брюксел. За последните 8 месеца, Грета се трансформира в супер звезда и най-разпознаваемият климатичен деятел. Номинирана е за Нобеловата премия за Мир за 2019 година, за най-влиятелният младеж от списание TIМЕ, и по случай 8 март, за „ Жена на година “ в Швеция. Нейният образец сплотява хиляди деца по целия свят да пропущат учебно заведение в петък, като вместо това излизат на митинг за правото си на бъдеще. През март 2019 година, стачките към този момент обгръщат над 210 страни и над 1500 града в целия свят. Светкавичното въздействието и славата, която спохождат Грета са изненадващи, и за самата нея. Кое накара светът да се вслуша в думите на едно 16 годишно дете?

Грета не е дете-чудо, най-малко не в обичайния смисъл. Тя приказва зряло и осъзнато, без присъщата на възрастта й юношеска доверчивост. Говори строго, без да споделя нищо ненужно и без да се пробва да очарова или предразполога слушателите си. Грета е неизмеримо дете, а сдържаността й не е фасон или поза, а разследване на нейното положение.

На 11 години изпада в дълбока меланхолия, която се оказва определяща, за пътя по който ще поеме. Подобно на доста деца, тя гледа просветителни филми за топящите се Арктични ледове, за тъжната ориста на белите мечки и на морските бозайници, с кореми подути от погълната пластмаса. Силно е афектирана от видяното, и за разлика от множеството деца, не може да се освободи от натрапчивите облици. Обзета от тематиката, мисли за нея от самото начало.

В изявление за Financial Times споделя за отчаянието, до което я докарва положението на планетата. „ Бях извънредно тъжна тъй като светът беше толкоз погрешен, всичко в него беше толкоз погрешно, и тогава си мислих, че няма смисъл да се живее…изпаднах в меланхолия, стопирах да се храня, и стопирах да приказвам и стопирах да отивам на учебно заведение. “  Грета отслабва с 10 кг, вследствие на което растежът и съвсем стопира. Макар че не е словоохотлива, тя споделя за положението си изцяло намерено.

Осъзнаването че може да направи нещо за климатичните промени й оказва помощ да се възвърне.

Първоначално, нейната концепция за детски митинги против климатичните промени не среща поддръжка в активистките групи в учебно заведение. Тя обаче не се отхвърля и взема решение да стачкува сама всички дни до 9 септември 2018 година, когато са изборите в Швеция. Мотивира решението си с това че не вижда климатичната смяна като водеща тематика в програмата на нито една от главните партии. След изборите, тя продължава със стачките единствено в петък.

Покрай депресията, Грета е диагностицирана със синдрома на Аспергер, форма на аутизъм, при която се следят компликации в общественото взаимоотношение, както и лимитирани и повтарящи се модели на държание и ползи, само че за разлика от останалите разстройства от аутистичният набор, положително езиково и познавателно развиване. “Виждам света малко по-различно и от друга вероятност, ” споделя Грета пред журналиста на The New Yorker, Маша Гесен. Тя се отличава с необикновено умеене за централизация, “мога да върша едно и също нещо с часове. ”

Речите на Грета, които елементарно може да откриете в интернет, са лишени от детски възторг и възторг. Именно фактът, че изявленията й са подплатени със съществени научни изказвания, които съответстват с мненията на водещите международни откриватели, кара толкоз доста институции, възрастни и деца да взимат насериозно думите на дребното момиченце с двете дълги плитки, което съвсем в никакъв случай не се усмихва.

Грета упорства, че до 2020 година, е належащо да се обърне кривата на нездравословните излъчвания. Тя натъртва на събитието, че единствено 11 години ни разделят от окончателното отключване на необратимата верижна реакция, която ще бъде оттатък опциите на човечеството да я овладее. За да се предотврати този миг, съгласно Грета е нужна цялостна смяна, която да докара до спад на нездравословните излъчвания през 2030 година с до 80%. Необходимо е, от една страна Европейски Съюз да преразгледа поставените цели, които за момента са 50% спад на излъчванията за същия интервал, както и да вземе радикални ограничения, да вземем за пример, фрапантни съкращения в авиацията и в карго доставките. Само по този начин ще може да се спре стоплянето да надвиши 1.5 градуса по целзий, което ще провокира резултата на доминото. “Казвате че нищо в живота не е черно-бяло. Но това е неистина. Много рискова неистина, “ изрично декларира Грета на Форума в Давос. „ Или ще успеем да предотвратим стоплянето от 1.5С или не. ”

“Трябва да променим съвсем всичко в сегашните ни общества, “ декларира Грета пред предприемачите и политиците в Давос. “Възрастните непрекъснато споделят: ‘Длъжни сме да дадем вяра на младежите,’ Но аз не желая вашата вяра, не желая Вие да храните вяра. Искам да се паникьосате “. Произнесени с еднообразен глас, думите и отекват и се преповтарят дълго време.

Семейството на Грета има единствено един електрически автомобил, който употребява при последна нужда, през останалото време се придвижва с колела. Къщата им е със слънчеви панели. Купуват единствено най-нужните неща и сами отглеждат зеленчуците си в градината. Грета убеждава фамилията си да станат вегани и да се откажат от летенето. Това решение поставя края на интернационалната кариера на майка й, Малена Ернман, известна шведска оперна певица. Решението да не лети разсънва необятна обществена полемика. Следва книгата на Ернман, и брачна половинка й и бащата на Грета,  известния артист, Сванте Тюнберг, за това по какъв начин децата са трансформирали живота им. Излизането на книгата съответствува с първите митинги на Грета. Безспорно, медийният интерес към родителите на Грета, спомагат нейната идея да се окаже в светлината на прожекторите.

Родителите на момичето, обаче настояват че освен не са подтиквали Грета към митинги, само че са изразявали отрицание за отсъствието й от учебно заведение. Грета и придвижването, което тя въодушевява, отнасят значително обществени упреци за това че мястото на децата не е по площадите, а в класните стаи. В беседата си на Ted talk, Грета задава контра въпрос, „ Защо да изучавам за бъдеще, което скоро няма да го бъде, и когато никой не прави нищо с цел да избави това бъдеще? “

Когато през февруари стартират първите училищен стачки във Англия, Премиер министърът Тереза Мей, жигосва напускането на класните стаи като „ излишно похищение, което пилее образователно време “. Грета незабавно отвръща в twitter, „ само че въпреки това политическите водачи са пропилели последните 30 години в безучастие, което, съгласете се, е малко по-лошо. “  Подобна орис спохожда и министъра на образованието на Ню Саут Уейлс, в Австралия, Роб Стоукс, който афишира че децата, които бягат от час ще бъдат наказвани. Грета обществено го апострофира в туит: " Чуваме ви, само че не ни пука. Мястото на вашето изявление е в музеите. “

Въпреки отсъствията си в петък, Грета продължава да е с отличен триумф.  Без съмнение тя декларира, „ ние стачкуваме тъй като сме си създали домашното, а те не! “ По време на климатична конференция на Организация на обединените нации, тя засрамва по-възрастните от нея, с няколко десетилетия водачи, с думите, “след като нашите ръководещи се държат като деца, ние ще би трябвало да поемем отговорността, която те е трябвало да носят от дълго време “.

От години климатичното придвижване е огромно тематика, която търси своя водач. Зад него застават политици, звезди и деятели като Ал Гор, Леонардо Ди Каприо, Джейн Гудол. Но никой от тях не съумява да завладее сърцата на хората, по този начин както го прави едно малко аутистично момиченце, което с елементарното си обръщение, „ вие ме лишавате от бъдеще, “ кара хора да осъзнаят същинското положение на планета ни.

 

Автор Весилиса Иванова

Текстът е от списание " Мениджър "
Автор: Грета Тюнберг
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР