В навечерието на срещата “на четири очи” на Доналд Тръмп

...
В навечерието на срещата “на четири очи” на Доналд Тръмп
Коментари Харесай

Анализ: Ще замени ли Ердоган С-400 за милиардите на Тръмп

В навечерието на срещата “на четири очи” на Доналд Тръмп и Тайип Ердоган от Белия дом Анкара още веднъж стартира да получава обещания за светли военни вероятности и безоблачно икономическо бъдеще. Условието, както и преди, е единствено едно - да се изоставят съветските системи за Противовъздушна отбрана С-400.

Какво ще избере Ердоган в тази обстановка - 100 милиарда $ и посрамване или надеждност на границите и другарство с Русия?

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп предложи на турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган комерсиална договорка на стойност 100 милиарда $ и „ обиколно решение “ при разрешаване на обстановката със глобите поради закупуването на съветските системи за Противовъздушна отбрана С-400.

Така във всеки случай е съгласно източници на The Washington Post, представен от "Поглед инфо ". Според тяхната информация, Тръмп е изпратил на Ердоган писмо със съответните оферти предходната седмица. Настоящата обява се появи преди визитата на Ердоган във Вашингтон в сряда.

Според един от източниците на изданието, Белият дом се пробва да убеди Турция да се откаже от въвеждането в употреба на към този момент закупените от Русия С-400, тъй че тези системи за противовъздушна защита да не встъпват в дежурство и по този метод да не получат достъп до информационните системи и отбраната на американските изтребители F-35.

Източникът на Washington Post е отчасти доказан от неназован представител на администрацията на Вашингтон.

Източникът съобщи, че Съединените щати „ са обяснили на Турция какви са желаните способи за съгласие “ към съветските системи за противовъздушна защита и присъединяване на Анкара в програмата за основаване на F-35. Тръмп и Ердоган във "всичките си контакти и диалози са доста откровени за това по какъв начин най-добре да разрешат тази обстановка ", съобщи служителят на Белия дом.

Според него Анкара може да чака "огромни изгоди " от присъединяване в основаването на F-35. „ Но с цел да реализираме това, ние, като съдружници би трябвало да разгадаем казуса със С-400. Човек би трябвало да направи крачка и едвам по-късно вторият, с цел да се срещнат “, добави висшият американски чиновник.

Обърнете внимание, малко преди пътуването си до Тръмп Ердоган даде да се разбере: в дългия пазарлък сред Анкара и Вашингтон той може да направи крачка отсреща.

Турският водач има намерение да разиска с Тръмп и F-35, и доставката до Турция на американските зенитно-ракетни системи „ Пейтриът “. Освен това Ердоган съобщи, че Анкара е подготвена да прегледа предлагането за закупуването на “Пейтриът”, в случай че “условията са подходящи”.

Турската страна отбелязва, че такава покупка не се е направила в точния момент, просто тъй като Съединени американски щати не са сключили договорка с Турция, след което Анкара е почнала да търси различни разновидности.

В началото на ноември Анкара се опита да флиртува както с Москва, по този начин и с Вашингтон по въпросите на военно-техническото съдействие. Единият ден Турция сложи под въпрос доставката на втората партида системи за Противовъздушна отбрана и прикани Съединени американски щати да обсъдят продажбата на изтребители F-35.

Тогава специалистите означиха, че по този метод президентът Ердоган играе на несъгласията на двете страни, които са принудени да се примирят с това.

От своя страна Тръмп се опита да употребява и морков, и сопа. В края на октомври американският президент даде обещание, че Турция ще заплати скъпо за закупуването на С-400 от Русия и за "произвола " в Сирия, с което Тръмп има поради турската военна интервенция.

Изпълнението на тези обещания беше утвърждението от Конгреса на Съединени американски щати за налагането на наказания, засягащи освен турския министър на защитата Хулуси Акар, само че и самия президент Тайип Ердоган.

Камарата на представителите на Конгреса утвърди най-болезненото решение за Турция, което Съединени американски щати не решаваха доста години - признаването на арменския геноцид в Османската империя.

А в края на септември Тръмп даде обещание на Ердоган „ планини от злато “ - връщане към програмата F-35, доставките на оръжия и петкратното нарастване на размерите на търговия.

От Турция се желае някаква дреболийка - да не задейства комплексите С-400, закупени от Москва. Сега, в навечерието на идването на турския водач, Вашингтон още веднъж пусна "моркова ".

“Междувременно Русия предварително завърши доставката на всички съставни елементи на С-400 в Турция в сходство със съглашението. Турция обаче съобщи, че доставката на втората партида може да бъде осъществена по-късно от графика.

Ердоган интензивно ще играе по предлагането на Белия дом да откаже въвеждането в употреба на към този момент закупените от Русия С-400” напомня Фьодор Лукянов, ръководител на Съвета по външна и отбранителна политика.

„ Той извърши отговорностите си към Русия, закупи системата за Противовъздушна отбрана С-400. Тогава какво да прави с нея е негова работа. Може ли просто да ги складира някъде и да не ги пипа?

Това би било много необичайно, само че въпреки всичко. Мисля, че тук играта ще се играе не толкоз от Тръмп, тъй като той не е специалист по тези въпроси, а по линия на американската и турската войска. Това е сериозен въпрос за съдружниците на Съединените щати и НАТО, тъй че ще има много значителен пазарлък “, сподели специалистът.

Владимир Блохин, специалист в Центъра за проучвания на сигурността на Руската академия на науките, в противен случай, счита, че за Ердоган няма място за маневриране със С-400. „ Ще бъде мъчно за турския водач да отстъпи и да поеме още веднъж към Съединени американски щати.

За него това ще бъде загуба на имидж - той се съгласява да си сътрудничи с Москва, след което се отдръпва обратно. При такива условия малко хора биха желали да си сътрудничат с Турция”, съобщи Блохин.

И като цяло за Ердоган връщането към тясно съдействие със Съединени американски щати е невероятно, счита Блохин. Анкара няма да не помни по какъв начин Конгресът призна арменския геноцид и "в допълнение, никой не не помни думите на Тръмп за опцията за заличаване на турската стопанска система ".

„ Държавният секретар Майк Помпео заплаши с предпазен удар против Турция за интервенция против кюрдите в Северна Сирия. При тези условия по какъв начин Ердоган може да подписа покупко-продажби със Съединени американски щати? “, пита Блохин.

Тръмп, несъмнено, по нормалния си метод ще прокара договорката, счита специалистът. „ Моделът на държание на администрацията на Тръмп е добре прочут и понятен - Съединени американски щати нажежават обстановката, с цел да принудят съперника да седне на масата за договаряния.

Този потвърден модел сме виждали и с Иран, и със Северна Корея, и с Венецуела, и с други. Следващата стъпка е, в случай че натискът не проработи, Тръмп да омекне и да предложи преференции”, добавя Блохин.

В разбирането на американците в този момент би било вярно Турция да се държи в линиите на политиката на Съединени американски щати, акцентира специалистът. За задачата американският водач ще се опита да изиграе „ кюрдската карта “ и да обещае пари при договарянията сред Тръмп и Ердоган.

Но всички предходни американски дейности тласкаха Анкара към Москва, напомня специалист от Центъра за проучвания на сигурността на Руската академия на науките.

„ Турция е наясно, че в реалност Западът не може да предложи специфични желания. Турция през днешния ден е единствено гайка в американската военна машина, наречена НАТО.

Нито упоритостите на Ердоган, нито историческите упоритости на Турция са съвместими с грубата логичност на Алианса. На Турция ѝ е писнало да крие и се пробва да се интегрира в западния модел. Ами не я одобряват.

Плюс това би трябвало да вземем поради отслабването на американското въздействие в Близкия изток “, установи Владимир Блохин.

Следователно, през днешния ден Турция не просто гледа към Запада, а работи на всички вектори, сочи източникът, разширявайки политиката си и към Русия, и към Китай. Очевидно укрепването на връзките с Русия е опит на Турция да усили политическата си индивидуалност в връзките с Вашингтон.

„ В това отношение не мисля, че договарянията сред Тръмп и Ердоган ще бъдат лесни и че те бързо могат да решат нещо. Освен това турският водач съобщи, че след среща с Тръмп ще беседва с Владимир Путин.

Тоест, от една страна, това е обръщение, че въпреки всичко ще синхронизират дейностите си с Москва, че следвоенното устройство на Сирия ще продължи, без значение какво.

И въпреки това, без значение по какъв начин завършват договарянията, съветските системи С-400 в Турция няма да бъдат върнати обратно”, обобщава Блохин.

Превод: В.Сергеев
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР