В навечерието на руското нахлуване първата дама на Украйна Олена

...
В навечерието на руското нахлуване първата дама на Украйна Олена
Коментари Харесай

Нейната лична война. Олена Зеленска разказва пред Тайм за войната, за семейството и за травмите на украинците -

В навечерието на съветското навлизане първата дама на Украйна Олена Зеленска си легна късно. Децата от дълго време спяха в президентската резиденция на Юг от Киев, голямо имение от жълт камък, което фамилията постоянно е считало за прекомерно грандиозно, граничещо с показност. (…)


Президентът Володимир Зеленски беше видял отчетите на разузнаването – сателитните фотоси, прихванатите телефонни диалози и
радиотрафика, показващи, че руснаците се готвят да атакуван. Но не вярваше, че ще се решат на това и даже не предизвести жена си, да е подготвена за всеки случай. Когато на 23 февруари двамата си легнали, както споделя Олена Зеленска, тя не си представяла, че това ще е последният път за месеци напред, когато заспиват един до различен.

Така стартира описа си за украинската война през очите на първата дама на Украйна Олена Зеленска американското списание „ Тайм “. Олена е и корица на последния брой под заглавие „ Нейната персонална война. “ В изявление за изданието брачната половинка на украинския президент за първи път споделя по какъв начин е трябвало да бяга с децата си от зоната на дейни бойни дейности.

Десет седмици след 24 февруари Олена Зеленска за първи път излезе от укритието си и откри за самата себе гласа си на боен водач от малко по-друг вид. Докато мъжът й се концентрира върху обезпечаването на въоръжение и поддръжка от Запада, Първата дама се посвети на това да оказва помощ на страната си в оправянето с контузиите – персоналните и груповите. През май тя започва държавна самодейност за даване на психическа поддръжка на всеки украинец.

Преживяното от близо 700 хиляди души боен личен състав и от цивилното население ще донесе съществени душевен проблеми на мнозина от засегнатите. „ Може да има големи последствия за страната в случай че се окажем с посттравматичен стрес, който не се лекува след войната. “ – споделя Олена Зеленска пред кореспондент на „ Тайм “ на 20 юни в президентската резиденция в Киев.

За самата Оля контузията почнала, когато я събудил тътенът на екзплозиите на 24 февруари. Станала отлеглото и разкрила брачна половинка си в прилежащата стая, към този момент облечен в работен костюм.

„ Емоционално беше като опъната струна на китара. Опъната, до точката на разкъсване. Но на лицето му нямаше боязън или комплициране, спомня си тя. Той беше изцяло събран, концентриран. “

Двамата разговаряли единствено няколко мига. Зеленски споделил, че войната е почнала. „ Той нямаше какво друго да ми каже, а аз не знаех какво да попитам. “ – спомня си този миг Зеленска. Когато президентът се втурнал към вратата, децата към този момент били будни и разбрали какво се случва. 9-годишният Кирило чинно си събрал дребната раничка с малко неща, а 17-годишната Александра се опитвала да се свърже по обществените мрежи с другари, с цел да разбере от тях какво се случва на открито.

Само на 160 километра на север съветската войска към този момент е била нахлула през украинската граница с желание да обкръжи Киев и да смъкна държавното управление на Зеленски. Парашутисти се спускат към Киев в опит да завладяват летищата. В момента, в който Първата дама стояла до прозорците на президентската резиденция изтребител раздрал небето на ниска височина, задоволително ниско, с цел да усети с гърдите си тътена. Заради заплаха от бомбардировки защитата наредила на фамилията да слезе в укритията.

Олена и децата не желали да бягат. Когато Володимир позвънил, тя му споделила, че се усеща по-добре вкъщи, в сравнение с някъде на скрито място, където би трябвало да се крие, а и не желала да оставя сами домашните любимци – две кучета, котка и невротичния папагал Кеша. Нямало смисъл да спори, тъй като адресът на фамилията се оказал оповестен в известия в медиите. С един подготвен куфар най-близките хора на Зеленски отишли да се сбогуват с президента.

Президентът бил решил твърдо да остане в Киев. Екипът му бил ангажиран със основаването на команден център в офиса му и в Ситуационната зала на втория етаж. Раздялата била несантиментална. Прегърнали се в коридора, разменили няколко думи небрежно, до момента в който край тях минавали сътрудници. „ Беше спокоен диалог на потегляне. “ спомня си Олена. И двамата с Володимир се пробвали да се преструват пред децата, да ги накарат да повярват, че няма причина за суматоха. Но и двамата били наясно за заплахата. Западните служби предизвестили президента, че задачата на руснаците е да го убият или заловят. Както самият Зеленски разгласи при обръщението си на втория ден от войната – за цел номер 1 Кремъл дефинира него. Номер 2 – фамилията му.

В интревюто за „ Тайм “ Олена Зеленска споделя по какъв начин е трябвало да напусне резиденцията без телефон. За да сведат до най-малко риска от ликвидиране и тя, и децата трябвало да се изключат от мрежата и да оставят телефоните си, с цел да не бъдат проследени. Преди да тръгне, написала последното известие във фейсбук:

„ Днес няма да се паникьосвам и да рева. Ще бъда спокойна и уверена. Децата ми ме гледат. “ – написала Зеленска, в опит да даде кураж на самата себе си.

Приятели в Европа предложили да бъдат домакини на президентското семейство по време на войната. Но Зеленска и децата й не напущат Украйна, нито пък се заключват в скришен под земята бункер. Остават в страната, принудени да се местят, с цел да изпреварват заканите за сигурността им. Несигурността породила навика да се възползват оптимално от удобствата на местата, на които оставали всеки пореде път, „ тъй като не знаеш по кое време различен път ще имаш време и по кое време идващия път ще стигнеш до естествен душ. ”.

Седмици наред Олена и децата виждат Зеленски единствено по малкия екран. От съображения за сигурност не можело да организират видеоконферентни връзки, разговаряли единствено по предпазени телефонни линии, които трябвало да бъдат уговаряни авансово. Въпреки сложността на тематиките, които Зеленски излагал в ежедневните си обръщения, вечерните изяви били разтуха за децата му. „ Можеха да видят, че баща е на работа и наподобява добре. В това имаше известна непоклатимост. “ – споделя брачната половинка на президента.

Все отново на втората седмица от войната фамилията влезнало в рутина. Кирил почнал да учи и прекарвал часове в изобразяване. Някои от фотосите му тревожели майка му. Вместо нормалните скици на Батман и Спайдърмен, почнал да рисува подиуми на война и опустошения. Александра, която в фамилията назовават Саша, следяла новините и пособия в готвенето. Оказало се, че пристрастяването и към телефона преди войната не било толкоз мощно, и можела и без обществените мрежи.

На 8 май, Деня на майката, Зеленска излиза за първи път обществено от скривалището си, с цел да се срещне с Джил Байдън, американската първа дама, в учебно заведение в Западна Украйна, което беше превърнато в подслон за разселени фамилии.

Появата сложи началото на ново амплоа на Зеленска.

Оттогава тя се трансформира в глас и забележим бранител на отбраната на Украйна на интернационалната сцена. Голяма част от нейната работа е фокусирана върху овластяване на организации, които са профилирани в лекуването на контузии и свързването им с държавни институции, като Министерството на здравеопазването, които могат да улеснят грижите за хората, които се нуждаят от тях.

Дните на Първата дама са цялостни с речи, срещи, панелни полемики и изявленията. Нейни колежки от целия свят предложиха помощ. Първата дама на Израел Михал Херцог оказа помощ на Зеленска да сътвори обучителни стратегии за украински психолоци. Първата дама на Полша Агата Корнхаузер-Дуда работи в тясно съдействие със Зеленска за подкрепяне на украинските бежанци. „ Този наш клуб беше огромна помощ “, споделя Зеленска. " Ние се разбираме между тях. "

Олена и брачният партньор й към момента живеят разграничени и Зеленска схваща, че фамилията й няма огромна вяра да се върне към нормалността, до момента в който войната бушува. Когато се събрали още веднъж за малко през май, децата се вкопчили в Зеленски, наслаждавайки се на опцията да го прегърнат за първи път от месеци. „ Беше прочувствено “, споделя Първата дама. — Но не мога да кажа нищо повече от това “. Тя признава единствено, че към момента виждат Зеленски най-често по малкия екран и не са съумели да се върнат към фамилните си привички на гледане на филми и взаимни вечери или обяди.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР