В навечерието на раздаването на наградите на германската икономика, което

...
В навечерието на раздаването на наградите на германската икономика, което
Коментари Харесай

Имаме много добри шансове да привлечем завода на Volkswagen в България

В навечерието на раздаването на премиите на немската стопанска система, което ще се случи на 24 януари, Money.bg се срещна с индивида, който най-добре познава немския бизнес у нас - доктор Митко Василев, шеф на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК).

Господин Василев, предходната година разговаряхме още веднъж по същото време и тогава стана ясно, че за повторно в историята на икономическите отношение сред България и Германия нашата страна изнася повече, в сравнение с внася. Продължи ли тази наклонност и през 2018-а?

Определено да, продължи. Казвам го малко условно, тъй като нямаме последните данни, които да завършват цялата 2018 година, само че всичко отива натам положителният резултат за България да се повтори и страната да изнася повече за Германия, в сравнение с да внася оттова, което значи, че Германия ще има търговски недостиг с България. Това значи още, че тази година ще създадем следващ връх в търговията с Германия, ще минем границата от 8 милиарда евро стокооборот, което до момента в никакъв случай не се е случвало.

Можем ли да напомним каква е повода за обърнатата в интерес на България наклонност?

Една от аргументите несъмнено са немските компании, които идват в България, основават свои сдружения, създават тук и изнасят за Германия. Примерни имена, които изнасят добре на открито, са " Либхер ", " Аурубис ", " Фесто ", " Пирин текс " и други.

А какви са главните типове артикули, които изнасяме за Германия?

Ако вземете поради даже единствено една немска инвестиция като " Аурубис ", тя е структуроопределяща за нашия експорт - компанията изнася мед. Те изнасят освен в Германия, само че и на други места. Това е един колос като дружество за нашите мащаби. Изнасяме още текстил, облекло, полуфабрикати, машини и уреди, химически артикули, електротехнически и други.

Обратно от Германия внасяме съществени три типа артикули - машини и уреди, коли и аварийните елементи за тях и на трето място химически артикули.

При предходния ни диалог заявихте упованието си за някои по-големи немски вложения у нас. Случиха ли се?

Да, те се случиха. Това бяха да вземем за пример " Леони " в Плевен. Тепърва за нея ще се приказва. Те ще влагат 60 милиона лв. за в този момент и приказват за работна ръка от 2000 души. Другата инвестиция, която също се случи, е също на снабдител в автомобилостроенето - компания " Фос аутомотив " в Ловеч, там приказват за 15 милиона лв. вложения и 400-500 работни места. Фирма " Бадър " също в снабдител в автомобилната промишленост отваря в Русе към 700 работни места. Фирма " МД Електроник " влага във Враца 22 милиона и отваря към 300 работни места със своя цех за автомобилни кабели.

Освен това някои към този момент съществуващи немски компании усилиха индустриалните си мощности с спомагателни вложения като да вземем за пример " Вите " в Русе и " Каолин " в Дулово. За страдание нашата статистика се концентрира най-вече върху новите вложители, които идват, и тези, които са тук и надграждат мощностите си, някак биват подценени. Нека не забравяме, че " Луфтханза механик ", че " Либхер " и други неколкократно усилиха индустриалните си мощности, т.е. вложиха на място.

 Volkswagen обикаля България, Румъния и Турция в търсене на място за новия си цех
Volkswagen обикаля България, Румъния и Турция в търсене на място за новия си цех

Турция има най-подходящите условия за автомобилно произвеждане, само че България не е изгубила възможностите си

Очаквате ли за тази година нови вложения на немски компании?

Очакваме, да. Това по-точно ще го знаем след анкетата за бизнес климата през февруари-март. Но и Вие самичък знаете за пресния случай от пресата, в който България се пробва да се пребори да бъде дестинацията, където ще създава автомобилният тръст " Фолксваген ". Тук нещата се въртят към три страни, само че не съм чул да има дефинитивно решение. България е една от мощно спряганите страни, наред с Румъния и Турция.

Какви са възможностите ни да притеглим вложител от ранга на " Фолксваген "?

Според мен са доста положителни. Имаме шансове, без значение, че от тези три страни сме най-малката и с минимум работна ръка. Ако ние бъдем определени, това ще бъде голям пробив за България. Знаете, че правихме " Булгаррено " през 60-те години. Ако се настани този тръст и стартира произвеждане на коли, ние сменяме рамката и погледът към България ще бъде към този момент под различен ъгъл. Само за образец мога да дам, когато у нас влизаха Great Wall, имаше голям интерес от немски снабдители към нашия пазар. Така че в случай че стартираме да вършим коли на концерна " Фолксваген ", това би било огромен плюс за нашата страна.

През декември на провеждат от камарата конгрес стана за следващ път ясно, че корупцията е съществена спънка за немския бизнес в България. Бих желал да излезем от нереалното говорене за тази значима тематика и да Ви предизвиквам - бихте ли дали образец, било и неизвестен, за пречки поради корупция?

Бих обърнал въпроса с въпрос към Вас - вие по какъв начин бихте се чувствали, в случай че сте задграничен вложители и отидете в някой район, където се срещате с кмета и кметът ви зададе в края на диалога въпроса " Какво ще има за мен? ". Оттам нататък по какъв начин да реагира този вложител, който идва с вярата, че влиза в една европейска страна, а през цялото време се пробват да му извиват ръцете и да го принуждават да прави неща, с които той не е привикнал. Мислите ли, че сходни случаи няма в България?

Все още в Германия имаме " славата " на корумпирана страна, което не е хубаво за България и ние всички би трябвало да работим в тази посока да подобряваме имиджа на страната си - освен декларативно с думи, а и с каузи.

Извън корупцията, които са другите проблеми, които би трябвало да разгадаем, с цел да имаме повече немски вложения?

Цитирам още веднъж нашите проучвания за бизнес климата. Правната промяна не се е случила, непрестанно има недоволства от нашите правосъдни системи. Един вложител, в случай че стартира някакво дело, той няма никакви изгледи по кое време ще му се реши въпроса, дали ще му се реши, какъв брой време ще отнеме, средства, сила и така нататък Друг проблем си остава неефективната държавна администрация. Тя не постоянно е в услуга на бизнеса, тя бави нещата, спъва ги.

 За повторно от 1942 година България изнася повече артикули за Германия, в сравнение с внася
За повторно от 1942 година България изнася повече артикули за Германия, в сравнение с внася

Германските компании са вложили над 3 милиарда евро от началото на прехода

Има ли случаи на напуснали България немски вложители заради тези или други аргументи?

Имаме случаи, огромните знакови имена бяха ЕОН и ВАЦ групата - по разнообразни аргументи. Официално оповестиха, че се преструктурират, че сменят целите. Жалко, това бяха огромни вложители, тъй като другаде останаха - да вземем за пример ЕОН в Румъния. Има и други, чието отдръпване не се видя, да вземем за пример във ВЕИ сферата.

Но не бих споделил, че това е всеобщият случай. Напротив, и това е положителното за България, на въпроса в нашите анкети " Бихте ли вложени още веднъж в страната ", съвсем 90% споделят, че биха. Което значи, че вършат добър бизнес у нас.

Това ли ги задържа - бизнесът като подобен, или нещо друго?

Бизнесът като подобен, тъй като вършат положителни облаги. Всяка компания се стреми към облага, политическите въпроси са на по-заден проект. Те се интересуват да генерират облага. Ако нямат такава, те ще изоставен. Въпреки че немските компании много по-дълго време остават за разлика от американските, които целят бързи облаги. Немските компании са по-лоялни, те доста по-бавно се убеждават да влезнат, само че остават по-дълго време.

Германската стопанска система демонстрира признаци на закъснение. Можем ли да чакаме резултат за България в тази връзка?

Най-лошото, което може да се случи, е да отстъпим от позициите, които сега сме завоювали в региона на търговията - да паднем под завоюваната граница от 8 милиарда евро. 4-5 години давахме прогнози, че запасите в областта на търговията не са изчерпани и бяхме създали смела прогноза за удвояване на взаимния стокообмен. Това за напълно малко още не се е случило, само че нещата вървят доста добре. Ако останем на това ниво от 2018-а, това би било триумф.

Можем ли да минем 10-милиардната граница на стокообмен?

Можем, само че не незабавно. Не бива да забравяме обстоятелството, че сега ние стоим по-добре, отколото търговията на Германия с Украйна, със Сърбия, с Хърватска, както и с други по-малки страни. Това значи, че въпреки всичко това европейско семейство на нас ни дава някакво конкурентно преимущество. Те имат има вяра в страните, където ще срещнат европейско законодателство и знаят разпоредбите на играта. Смятам, че има капацитет 10-милиардната граница да бъде достигната до 5 години. Освен в случай че нещо не се случи прекомерно хубаво, като да стане някоя огромна инвестиция, която да дръпне бързо българския експорт.

В едно изявление посочвате, че очаквате немските туристи у нас да доближат 1 милион души. Има ли към този момент данни дали това се е случило и това рекордна стойност ли е?

Да, това е рекордна стойност. Това не съм го казвал аз, а си го пожела по време на полемика министърът на туризма Николина Ангелкова, съгласно която може да се случи в идващите 2-3 години, а съгласно мен може и по-рано. Наистина Германия е значима дестинация за българския туризъм и сега също сме във възходяща линия на развиване. Ако достигнем границата от 1 милион, би било хубаво, тъй като ние сме забавни като дестинация, която не е толкоз скъпа, а в същото време предлага положителни условия, даже и за фамилии. Можем да диверсифицираме туризма и с други типове, освен черноморски - като кулкурен, еко и спа и уелнес.

От две години имаме една самодейност взаимно с министерството да ангажираме вниманието на немските туроператори към България точно като точно спа и уелнес дестинация. Защото това е целегодишен туризъм, а в случай че се реши казусът с държавно съглашение, немски туристи могат да идват тук да употребяват нашите рехабилитационни центрове, които да се признават и заплащат от техните здравни каси. Това би било супер.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР